Οικονομία

Μεταφέρουν και τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ στην ΤτΕ

Και τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος Και τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος
Την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην Τράπεζα της Ελλάδας, δυνάμει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα Δευτέρα 25 Απριλίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Οργανισμού.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας στο εσωτερικό (μισθοί, συντάξεις) αλλά και στο εξωτερικό τρέχουν χωρίς η Ελλάδα να έχει πάρει λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων από την αρχή του 2016 ούτε ένα ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με αιφνιδιαστική εντολή του γενικού διευθυντή Οικονομικών του υπουργείου Υγείας μεταφέρονται άμεσα όλα τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ μια μέρα αργότερα, ανάλογη απόφαση ελήφθη και για τα ταμεικά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ.

Με δεδομένο ότι η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει άρα δεν έχει εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ούτε ένα ευρώ από την δόση των 5,7 δισ. ευρώ που τη συνοδεύει το Δημόσιο αναγκάζεται από τη μία και μόνο δεξαμενή των φορολογικών εσόδων να πληρώνει τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό.

Τον Μάρτιο αποπλήρωσε 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ ενώ σε μηνιαία βάση πληρώνει 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε το πρώτο τρίμηνο του έτους τόκους 1,717 δισ. ευρώ και χρεολύσια 490 εκατ. ευρώ