Market Maven

Χρυσωρυχείο η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την Kiefer, η Avramar και στον Μάριο Ηλιόπουλο πέρασε το Express Skiathos

Χρυσωρυχείο η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την Kiefer, η Avramar και στον Μάριο Ηλιόπουλο πέρασε το Express Skiathos

Χρυσωρυχείο για την Kiefer η ΔΕΠΑ

Σε «χρυσοτόκο όρνιθα» εξελίσσεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την εταιρεία Kiefer του Χρήστου Πετρόχειλου. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεκίνησε την τελευταία τριετία να κτίζει - με ιδιαίτερα επιλεκτικό τρόπο - συμμετοχές σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς εμπιστεύθηκε τον Χρήστο Πετρόχειλο για τις συγκεκριμένες συνεργασίες και σε δεύτερο βαθμό τον επιχειρηματία Δημήτρη Παναγάκο. Χωρίς να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία η ΔΕΠΑ Εμπορίας απέκτησε σε δύο στάδια (2021 -2022) την North Solar συμφερόντων Πετρόχειλου, η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 500 ΜW. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη βάση των πολυσυζητημένων αλλαγών που επήλθαν το καλοκαίρι του 2022 στις προτεραιότητες για τους όρους σύνδεσης, τα εν λόγω έργα πήραν το 2023 οριστικές προσφορές σύνδεσης. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2022 η ΔΕΠΑ Εμπορίας αγόρασε και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της North Solar 1, ξανά συμφερόντων Πετρόχειλου. Η εν λόγω εταιρεία είχε ιδρυθεί ένα μήνα νωρίτερα τον Ιούλιο του 2022 προκειμένου να αναπτύξει έργο συνολικής ισχύος 95 MW στην περιοχή Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, το οποίο κατέχει όρους σύνδεσης. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα η εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας της εταιρείας New Spes Concept, συμφερόντων Παναγάκου, η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά ισχύος 222 MW. Για κάποια δε από τα έργα αυτά, συνολικής ισχύος 75,61 ΜW έχουν ήδη χορηγηθεί σήμερα οριστικές προσφορές σύνδεσης. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας η λογιστική αξία της συμμετοχής της στις North Solar , North Solar 1 και New Spes Concept αθροίζεται στα 59,4 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 817 MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ομολογουμένως σημαντικό. Και η εταιρεία θα επωφεληθεί σημαντικά από αυτό. Αλλά ο άμεσα κερδισμένος είναι ο Χρήστος Πετρόχειλος που όχι μόνον μοσχοπούλησε τις North Solar , North Solar 1, αλλά είναι και αυτός που κατασκευάζει το σύνολο των έργων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξαργυρώνοντάς την μεγάλη εμπιστοσύνη του Κωνσταντίνου Ξιφαρά. Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε με την αφορμή πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε προσφάτως σε αυξήσεις κεφαλαίου στις North Solar και North Solar 1, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των προαναφερόμενων έργων.

Οι εξελίξεις στην Avramar

Το ύψος του «κουρέματος» των χρεών της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Avramar είναι ο καθοριστικός παράγοντάς που θα κρίνει την πώλησή της. Εφόσον η διαγραφή μέρους των χρεών της Αvramar, ύψους 350 εκατ. ευρώ είναι μεγάλη, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να υποβληθούν σοβαρές προτάσεις εξαγοράς της. Ήδη στους ενδιαφερομένους συγκαταλέγονται το ισπανικό fund Atitlan, η επενδυτική εταιρεία ADQ του Αμπου Ντάμπι και ο αμερικανικός όμιλος ζωοτροφών Cargill. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τις πιστώτριες τράπεζες για τη χορήγηση δανείου 20 εκατ. ευρώ στην Avramar ήταν καθοριστική για να δοθεί χρόνος στο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία της Deloitte. Πλέον, τράπεζες, επενδυτές και Deloitte θα εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις που, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορούσαν να τελεσφορήσουν έως τις αρχές Μαΐου. Εάν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» τότε η Avramar θα μπει σε πραγματικές περιπέτειες…

Στη SeaJets το Express Skiathos

Στην κυπριακή εταιρεία 4Naver Shipholding Ltd, που συνδέεται με τη SeaJets του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου πωλήθηκε το Express Skiathos , το πλοίο της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways που εκτελεί δρομολόγια προς τα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόνησσος. Η Attica Group ανακοίνωσε πως το Express Skiathos πωλήθηκε έναντι 9 εκατ. ευρώ (τοις μετρητοίς) στην 4Naver Shipholding Ltd και πως από τη συναλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε καθαρό κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την παράδοση του πλοίου στη SeaJets, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2024. Το Express Skiathos ναυπηγήθηκε το 1996, ταξιδεύει με ταχύτητα 18,5 κόμβων και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.013 επιβάτες και 175 οχήματα.

Οι Ελληνικές Αλυκές

Στα 12 εκατ. ευρώ αποτιμά το Υπερταμείο την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, αποτίμηση που αναλογεί σε 5,4 φορές τα EBITDA της θυγατρικής της για το 2022. Πως γνωρίζουμε αυτή την αποτίμηση; Το Υπερταμείο προχώρησε προ μηνών στην απόκτηση του 24,81% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Αλυκών που ανήκαν στην «Κ.Ε. Καλαμαράκης Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία - ΚAΛAΣ A.E» έναντι 3 εκατ. ευρώ. Μετά την εν λόγω εξαγορά το Υπερταμείο κατέχει πλέον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αλλά η δυναμική των Ελληνικών Αλυκών είναι μεγάλη και οι προοπτικές της εταιρείας θετικές. Για αυτό το λόγο το Υπερταμείο διερευνά τις επιλογές για τον μετασχηματισμό της εταιρείας, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς. Ήδη την παρούσα περίοδο δρομολογεί την επέκταση αλυκών και το άνοιγμα σε νέες αγορές. Ενδεικτικά, μετά από μία αρχική συμφωνία με τον δήμο Πύδνας, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης της δυνατότητας αξιοποίησης και επέκτασης της αλυκής Κίτρους. Παράλληλα, οι Ελληνικές Αλυκές έχουν λάβει την αρχική έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιστοποίηση του προϊόντος «Αφρίνα», ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης και βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης. Με την κατοχύρωση της πιστοποίησης το προϊόν θα πάρει αξία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την τυποποίησή του επιτρέποντας στην εταιρεία το άνοιγμά της σε νέες αγορές.

Καμπανάκι για το δημογραφικό

Το 2023 ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) κατέβαλε συνολικά επιδόματα ύψους 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΑ για τις καταβολές επιδομάτων προκαλούν προβληματισμό, καθώς αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις δημογραφικές πιέσεις που ήδη υφίσταται η ελληνική οικονομία. Είναι ενδεικτικό πως το Δεκέμβριο 2023 καταβλήθηκε επίδομα γέννησης σε 183.673 δικαιούχους, από 174.892 δικαιούχους το Δεκέμβριο του 2022. Οικογενειακό επίδομα έλαβαν το Δεκέμβριο του 2023 737.457 δικαιούχοι, όταν το Δεκέμβριο του 2022 το είχαν λάβει 820.521 δικαιούχοι. Το Δεκέμβριο 2023 καταβλήθηκαν επιδόματα στέγασης σε 244.976 δικαιούχους, από 274.373 το Δεκέμβριο του 2022. Το Δεκέμβριο 2023 καταβλήθηκε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 204.179 δικαιούχους, από 224.676 δικαιούχους το Δεκέμβριο του 2022. Τέλος, το Δεκέμβριο 2023 καταβλήθηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων σε 28.054 δικαιούχους, από 18.416 δικαιούχους το Δεκέμβριο του 2022.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.