Μια ανάσα από την 25η Μαρτίου με τις προετοιμασίες για το εορταστικό μενού να κορυφώνονται καθώς το έθιμο της ημέρας επιβάλλει μπακαλιάρο σκορδαλιά. Το «ψάρι του βουνού» όπως ονομάζεται μεταξύ άλλων έχει την τιμητική του στην διπλή αυριανή γιορτή και γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες ώστε το παστό ψάρι να ξαλμυρίσει και να είναι έτοιμο να μαγειρευτεί σύμφωνα με τα γευστικά γούστα του καθενός.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ναι μεν θέλουν να τηρήσουν το έθιμο αλλά δεν θέλουν να μπουν στις μπελαλίδικες δουλειές και να ξαλμυρίζουν με τις ώρες το ψάρι ούτε θέλουν να φάνε όλη την μέρα της 25ης Μαρτίου πάνω από ένα τηγάνι για να σερβίρουν τηγανητό μπακαλιάρο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κόλπα και συμβουλές ώστε και αυτοί να γευτούν το πατροπαράδοτο ψάρι χωρίς κόπο μεν αλλά με την ίδια νοστιμιά δε! Η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι οι έτοιμες ροδέλες φιλέτο μπακαλιάρου που διατίθενται στην αγορά. Σημαντική είναι και η προσθήκη μυρωδικών όπως σκόρδο, θυμάρι ή δεντρολίβανο στο τηγάνι για να δώσετε στον μπακαλιάρο αυτές τις γεύσεις. Άλλα βότανα όπως ο άνηθος, ο βασιλικός και ο κόλιανδρος ταιριάζουν επίσης με αυτό το ψάρι. Αν σας αρέσει το λίγο πικάντικο, δοκιμάστε να προσθέσετε μια σκόνη πιπεριού τσίλι ή καγιέν. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε καθώς ο μπακαλιάρος είναι πολύ ευαίσθητος και παίρνει εύκολα την πικάντικη γεύση.
Η Ελένη Ψυχούλη μπαίνει στην κουζίνα και μας προτείνει την ιδανική συνταγή για φιλέτο μπακαλιάρο στου φούρνο στο άψε σβήσε καθώς όπως τονίζει και η ίδια η σεφ θα γίνει στο λεπτό.
Υλικά:
500 γρ. μπακαλιάρο φιλέτο
15 ντοματίνια
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι