Διεθνή

Μυστικά της διατροφής στο Κονκλάβιο: Τι τρώνε οι Καρδινάλιοι κατά την εκλογή του Πάπα

AP Photo AP Photo
Κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την ανακοίνωση του νέου Πάπα με τη φράση «habemus papam», οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο.

Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία σύγκληση του Κονκλαβίου για την εκλογή νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, αποτελούμενο από 135 μέλη, θα συγκεντρωθεί στην Καπέλα Σιστίνα για την εκλογή του νέου Πάπα.​

Κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την ανακοίνωση του νέου Πάπα με τη φράση «habemus papam», οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο. Για τον λόγο αυτό, διαμένουν στο Domus Sanctae Marthae, έναν ξενώνα εντός του Βατικανού, ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για τη φιλοξενία των μελών του Κολλεγίου των Καρδιναλίων.​

Το ερώτημα που τίθεται είναι: τι τρώνε οι καρδινάλιοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;​

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν το 2013, όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ υπέβαλε την παραίτησή του, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου του 1268, το οποίο διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια, οι καρδινάλιοι που εξέλεξαν τον Πάπα Γρηγόριο Ι΄ τρέφονταν μόνο με ψωμί και νερό, προκειμένου να επιταχύνουν την απόφασή τους.​

Ανάμεσα στις αναφορές αυτές, περιλαμβάνονται και τα όσα καταγράφει ο Μπαρτολομέο Σκάππι, ο οποίος υπηρέτησε ως «μυστικός μάγειρας» διαφόρων Παπών και ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία των γευμάτων για όλους τους Καρδινάλιους. Κατέγραψε τις συνταγές του στο βιβλίο μαγειρικής του, που εκδόθηκε το 1570, με τίτλο «Opera di Bartolomeo Scappi».​

Αν και ο Σκάππι δεν αναφέρει αναλυτικά τα πιάτα που σέρβιρε στους Καρδινάλιους, από τις συνταγές που περιλαμβάνονται στην «Opera» μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα γεύματα ήταν πλούσια και ποικίλα. Οι Καρδινάλιοι απολάμβαναν ζυμαρικά, όπως ραβιόλι και παπαρντέλες με κουνέλι, τυρόψωμο, κροκέτες μοσχαριού, παϊδάκια βοδινού στη σχάρα, φασιανό σε σάλτσα από κόκκινα φραγκοστάφυλα, ομελέτες με χαβιάρι, χέλια μαγειρεμένα σε κρασί, τηγανητές αντζούγιες και κυδώνια, ψητό μπρόκολο, γεμιστά αυγά και τηγανητούς ρεβυθοκεφτέδες. Επιπλέον, στην «Opera» βρίσκουμε και μία πρώιμη εκδοχή της διάσημης πλέον «πίτσας Ναπολιτάνα», αλλά σε γλυκιά εκδοχή, με αμύγδαλα, σταφίδες, χουρμάδες, σύκα, αυγά και ροδόνερο, ψημένα σε επίπεδη, τραγανή ζύμη.​

Τα πιάτα που σέρβιραν στο Κονκλάβιο τον 16ο αιώνα ήταν ιδιαίτερα και εκλεπτυσμένα.​

Στη σημερινή εποχή, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, στους καρδινάλιους προσφέρονται γεύματα όπως σούπες, μακαρόνια και βραστά λαχανικά, παρόμοια με αυτά που σερβίρονται σε νοσοκομεία. Ιταλικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι καρδινάλιοι δεν έπρεπε να αποσπώνται ούτε από το φαγητό τους, ώστε να μην «καθυστερεί η διαδικασία». Όλοι οι καρδινάλιοι θεωρούν αυτά τα φαγητά μάλλον αδιάφορα, ειδικά σε σύγκριση με τα μενού των ρωμαϊκών εστιατορίων.​

Στην ταινία «Conclave» (2024), υπάρχει μία σκηνή που διαδραματίζεται στην τραπεζαρία κατά τη διάρκεια του φαγητού. Οι καρδινάλιοι φαίνεται να απολαμβάνουν ένα πλούσιο γεύμα, ωστόσο την παράσταση κλέβουν οι εντάσεις και οι πολιτικές ίντριγκες μεταξύ των χαρακτήρων.

NETWORK