Διεθνή

Έναρξη συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία

Έναρξη συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία «θα αρχίσουν την Κυριακή στην Τζέντα», στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε χθες Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας Στιβ Γουίτκοφ, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη των προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός, που αφορά τις ενεργειακές υποδομές, και τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα, «θεωρώ πως οι Ρώσοι αποδέχθηκαν και τα δυο σημεία αυτά. Τρέφω καλή ελπίδα πως θα τα αποδεχθούν και οι Ουκρανοί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Οι δυο ηγέτες έγινε γνωστό πως συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός περιορισμένη στις ενεργειακές υποδομές. Ωστόσο ο κ. Γουίτκοφ είπε πως αφορά «την ενέργεια και τις υποδομές γενικά».

Ο ειδικός απεσταλμένος Γουίτκοφ διευκρίνισε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Σαουδική Αραβία θα έχει επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς, όχι όμως ποιοι θα είναι οι συνομιλητές τους.

Ο Πούτιν απορρίπτει την πλήρη κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε την άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, συμφωνώντας μόνο να σταματήσουν οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε να υπογράψει την ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός μηνός που επεξεργάστηκε πρόσφατα η ομάδα του Τραμπ με τους Ουκρανούς στη Σαουδική Αραβία.

Είπε ότι μια συνολική εκεχειρία θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν τερματιστεί η ξένη στρατιωτική βοήθεια και η ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν προηγουμένως απορρίψει τέτοιους όρους.

Οι συνομιλίες των ΗΠΑ για την Ουκρανία αναμένεται να συνεχιστούν την Κυριακή στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Στον τριετή πόλεμο, η Ρωσία έχει πρόσφατα ανακτήσει εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ, τα οποία είχαν καταληφθεί από ουκρανική εισβολή πριν από έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής συνδιάλεξης Τραμπ-Πούτιν την Τρίτη ισοδυναμούν με υποχώρηση της θέσης των ΗΠΑ από εκεί που βρισκόταν πριν από μία εβδομάδα, αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα διεξαχθούν άμεσα περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.

Όταν μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντήθηκε με Ουκρανούς ομολόγους της στην Τζέντα την περασμένη Τρίτη, έπεισαν το Κίεβο να συμφωνήσει στην πρότασή τους για «άμεση» κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έφτασε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για επίσημη επίσκεψη την Τρίτη, λίγο μετά το τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ και Πούτιν, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι ανοιχτή στην ιδέα μιας εκεχειρίας που θα καλύπτει τις ενεργειακές υποδομές, αλλά θέλει πρώτα περισσότερες λεπτομέρειες.

Αργότερα κατηγόρησε τον Πούτιν ότι απέρριψε την κατάπαυση του πυρός μετά από ένα μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μεταξύ των σημείων που στοχοποιήθηκαν ήταν ένα νοσοκομείο στο Σούμι, καθώς και παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στο Σλοβγιάνσκ, δήλωσε ο ηγέτης της Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, υπήρξαν χτυπήματα, ειδικά σε μη στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο Ζελένσκι στο X. «Σήμερα, ο Πούτιν απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός».

Ο Τραμπ είχε αναρτήσει νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το τηλεφώνημά του με τον Ρώσο ηγέτη ήταν «πολύ καλό και παραγωγικό» και ότι «συζητήθηκαν πολλά στοιχεία ενός συμβολαίου για την ειρήνη».

«Συμφωνήσαμε σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την ενέργεια και τις υποδομές, με την κατανόηση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για να έχουμε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και, τελικά, ένα ΤΕΛΟΣ σε αυτόν τον πολύ φρικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην Truth Social.

Περίπου το 80% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει καταστραφεί από τις ρωσικές βόμβες, δήλωσε ο Ζελένσκι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Κίεβο με τη σειρά του έχει πραγματοποιήσει πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Λίγες ώρες αφότου ο Πούτιν συμφώνησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη για αεροπορικές επιθέσεις.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερα από 40 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Ουκρανίας τις ώρες που ακολούθησαν την κλήση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι στη νότια ρωσική περιφέρεια του Κρασνοντάρ δήλωσαν ότι η επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους προκάλεσε μικρή πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου.

Στο Μπέλγκοροντ, μια ρωσική περιφέρεια στα σύνορα με την Ουκρανία, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι η κατάσταση «παραμένει δύσκολη». Η Μόσχα δήλωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν χερσαία επίθεση στο Μπέλγκοροντ, αλλά απωθήθηκαν.

Μετά τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Τζέντα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε δηλώσει ότι «η μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο της Ρωσίας, αφού οι Ουκρανοί αποδέχθηκαν την πρόταση της Ουάσινγκτον για πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Αλλά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν την Τρίτη δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή τη συμφωνία με το Κίεβο.

Αντ' αυτού ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η κίνηση προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με μια κατάπαυση του πυρός στην ενέργεια και τις υποδομές», ακολουθούμενη από διαπραγματεύσεις για μια «θαλάσσια κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη».

Ο Τραμπ και ο Πούτιν συμφώνησαν σε άμεσες συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, η οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πρέπει να είναι «σύνθετη, σταθερή και μακροπρόθεσμη στη φύση της».

Αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό σημαίνει περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ή διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το Κίεβο πιθανόν να δει το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης τηλεφωνικής συνομιλίας της Τρίτης ως παιχνίδι του Πούτιν με τον χρόνο, ενώ βάζει δύσκολους όρους σε οποιαδήποτε διευθέτηση.

Ο Πούτιν έχει προηγουμένως επιμείνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει και έχει ζητήσει την ελάφρυνση των δυτικών κυρώσεων ως μέρος οποιασδήποτε ενδεχόμενης ειρηνευτικής διευθέτησης.

Ο Ρώσος ηγέτης έχει ήδη δοκιμάσει την ετοιμότητα του Τραμπ να διακόψει την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και προσπαθεί να τον κάνει να την επαναλάβει - πετώντας παράλληλα την μπάλα πίσω στο Κίεβο.