«Το plan A είναι να σταματήσουν τα πυρά», δήλωνε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι ο βασικός στόχος του Λευκού Οίκου είναι να εξασφαλίσει μία γρήγορη εκεχειρία, προτού προχωρήσει σε ευρύτερες συζητήσεις για έναν διακανονισμό για ένα μόνιμο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έφερε τίποτα τέτοιο.
Είναι σαφές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει αυτό στο μυαλό του, όπως έδειξε καθώς δεν συμφώνησε σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Λίγο μετά το τηλεφώνημα, η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με drones στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, επισημαίνει το Politico, σε μια ανάλυση για την τακτική του Πούτιν και τη στάση που τηρεί ο Τραμπ απέναντί του.
Προσφέροντας το ελάχιστο διπλωματικά, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι δεν θα κάνει επιθέσεις στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας για 30 ημέρες. Μια ιδιοτελής παραχώρηση, καθώς θα προστατεύσει το σύστημα ενέργειας της Ρωσίας από ένα πλήγμα των Ουκρανών, οι οποίοι αύξησαν δραματικά την εμβέλεια των πυραύλων Neptune τους από τα 200 στα 1.000 χιλιόμετρα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Αμετακίνητος στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ο Πούτιν
Συνολικά, ο Τραμπ και το ετερόκλητο πλήθος ειδικών απεσταλμένων, συγγενών και φίλων του προέδρου φαίνονται πιο πρόθυμοι να συγκλίνουν με τη Ρωσία σε ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα, παρά να ασκήσουν σκληρή πίεση στον Πούτιν για την Ουκρανία, σχολιάζει το Politico.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε πολλά για μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας- για ζητήματα που αφορούσαν από την οικονομική συνεργασία μέχρι ματς χόκεϊ επί πάγου- αλλά περιείχε ελάχιστα για κάτι που θα έμοιαζε με ουσιαστική ειρηνευτική συμφωνία για τους Ουκρανούς.
Σε ένα σημάδι πως απέχει πολύ μια πραγματική πρόοδος, η Ρωσία έμεινε σταθερή στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της, ζητώντας να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια και η παροχή πληροφοριών στο Κίεβο. Παράλληλα, θέλει να αντιμετωπιστούν οι «ριζικές αιτίες» του πολέμου. Στόχος, όπως περιγράφει το Politico, το πετσόκομμα της δημοκρατίας στην Ουκρανία και το φρενάρισμα της τροχιάς της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Το στρατόπεδο Τραμπ δείχνει ότι υπερβολικά έτοιμο να συμφωνήσει με τον Πούτιν, καθώς εκείνος εσκεμμένα μπερδεύει διακριτά στάδια των διαπραγματεύσεων, αλλάζοντας τη σειρά, είτε για να διασφαλίσει ότι ο όποιος τελικός διακανονισμός είναι υπέρ της Ρωσίας, είτε να αποφύγει μια πλήρη κατάπαυση πυρός.
Το απόλυτο «όχι» της Ρωσίας στις εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει η Ουκρανία
Ο Ρώσος ηγέτης και οι κορυφαίοι συνεργάτες του σκιαγραφούν εμφατικά τις τελευταίες εβδομάδες τις κόκκινες γραμμές τους για μια ειρηνευτική συμφωνία. Όρους που στην πραγματικότητα θα διέλυαν το κράτος της Ουκρανίας.
Θέλουν εγγυήσεις ότι η χώρα θα παραμείνει ουδέτερη και ανίκανη να ελέγξει τη μοίρα της, με σοβαρούς περιορισμούς στα όπλα. Επίσης, η Μόσχα θέλει να αναγνωριστούν διεθνώς ως ρωσικές η Κριμαία και τέσσερις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας. Και έχουν αποκλείσει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων για την επιτήρηση της εφαρμογής έπειτα από την επίτευξη όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Με λίγα λόγια, η Ρωσία λέει ένα απόλυτο «όχι» στις εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει η Ουκρανία για να προστατευθεί από νέες επιθέσεις του Πούτιν, που θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτες.
Το Politico σχολιάζει ότι ουσιαστικά το Κρεμλίνο με τις κόκκινες γραμμές «κρατά όμηρο» το πλάνο για την εκεχειρία, χωρίς να το απορρίψει επίσημα, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, αν ο Πούτιν δεν δεσμευτεί για μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά- προς το παρόν τουλάχιστον- επιτρέπει στον Ρώσο ηγέτη να ξεφύγει και να ορίσει τον ρυθμό.
Το έχει ξανακάνει ο Πούτιν
Κάποιοι σχολιάζουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διστάζει και κερδίζει χρόνο, αδυνατώντας να αποφασίσει. Όμως, μπορεί απλά να καταφεύγει στις κινήσεις που έχει κάνει και παλιότερα.
Όπως έκανε με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές για τη Συρία, βάζει τους συνομιλητές του σε έναν λαβύρινθο όρων και «ριζικών αιτιών», επιδιώκοντας να τους φθείρει και είτε να πετύχει τους βασικούς στόχους του, είτε να τους οδηγήσει σε ένα ατελείωτο μπρος- πίσω.
Η «χείρα βοηθείας» από Τραμπ
Στην ανατροπή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν έχει μια χείρα βοηθείας από την ομάδα του Τραμπ, σημειώνει το Politico. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ειδικός απεσταλμένος του, Στιβ Γουίτκοφ, ήδη έχουν συζητήσει τους όρους ενός διακανονισμού, προκειμένου να πετύχουν μια εκεχειρία. Ο Τραμπ και ο Πούτιν μιλούν για εδάφη, εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και διαμοιρασμό συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων πριν από όποια επίσημη ειρηνευτική συνομιλία. Προτού μιλήσει με τον Πούτιν, ο Τραμπ κόμπαζε στο Truth Social ότι έχουν συμφωνηθεί πολλά στοιχεία μιας τελικής συμφωνίας.
Το ότι ο Τραμπ θεωρητικά συμφωνεί με όρους του Πούτιν για εδάφη και για ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία αναγκάζει το Κίεβο είτε να υποχωρήσει και να αποδεχθεί αυτά που έχουν συμφωνήσει κατ’ ιδίαν οι δύο ηγέτες, είτε να απορρίψει τη συμφωνία.
Αν το Κίεβο αντιδράσει επειδή έρχεται προ τετελεσμένου, ο Πούτιν μπορεί απλά να κατηγορήσει την Ουκρανία για μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Κάτι που θα τροφοδοτούσε την προδιάθεση του Τραμπ να παρουσιάσει τον Ζελένσκι ως τον κακό της υπόθεσης. Ήδη η ομάδα του Αμερικανού προέδρου έχει καταστήσει σαφή την περιφρόνησή της για τον Ουκρανό ηγέτη. Κάτι που ήταν εμφανές τόσο στην εκρηκτική συνάντηση στο Οβάλ γραφείο, όσο και σε κρυφές συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της ομάδας Τραμπ και τους εγχώριους αντιπάλους του Ζελένσκι, που αποκάλυψε το Politico.
Αυτές οι επαφές ήταν στο πλαίσιο μιας αμερικανικής προσπάθειας να συγκεντρωθεί υποστήριξη για πρόωρες εκλογές, που είναι πεπεισμένοι ότι θα χάσει ο Ζελένσκι, παρότι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο. Σύμφωνα με τρεις Ουκρανούς βουλευτές και έναν Ρεπουμπλικανό αναλυτή εξωτερικής πολιτικής, σε αυτές τις συζητήσεις ενεπλάκησαν ο μεγαλύτερος γιος και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου- Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Τζάρεντ Κούσνερ- ο συντηρητικός παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον και ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ, ο μόνος που έχει επίσημο ρόλο.