Διεθνή

«Ναι» Πούτιν σε Τραμπ για εκεχειρία στις υποδομές ενέργειας - Οι όροι για τα επόμενα βήματα

«Ναι» Πούτιν σε Τραμπ για εκεχειρία στις υποδομές ενέργειας - Οι όροι για τα επόμενα βήματα Φωτογραφία: Jorge Silva/Pool Photo via AP
Οι ανακοινώσεις Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε σε μια εκεχειρία που αφορά μόνο τις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο Ρώσος ηγέτης διατύπωσε στον Αμερικανό ομόλογό του τα πάγια αιτήματά του, για τα επόμενα βήματα προς μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Τραμπ πρότεινε η Ρωσία και η Ουκρανία να σταματήσουν τις επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας για 30 ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος «απάντησε θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία και αμέσως έδωσε τη σχετική εντολή στον ρωσικό στρατό».

Από την άλλη, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η πορεία προς την ειρήνη «θα ξεκινήσει με μια κατάπαυση πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές, όπως και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, μια πλήρη κατάπαυση πυρός και μια μόνιμη ειρήνη». Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν «αμέσως» στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο πλευρές θα δημιουργήσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων, για τις διαπραγματεύσεις προς μία ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. Επίσης, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Τραμπ ότι αύριο, Τετάρτη, η Ρωσία και η Ουκρανία θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή 175 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του. Τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι «ριζικές αιτίες» του πολέμου στην Ουκρανία και «τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας».

Όσο για το πλάνο εκεχειρίας 30 ημερών που προωθεί ο Τραμπ, ο Πούτιν επανέλαβε τους όρους του. Αυτοί μεταξύ άλλων είναι να σταματήσει ο επανεξοπλισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της κλιμάκωσης και την προσπάθεια επίλυσής της σύγκρουσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα την «πλήρη παύση της παροχής ξένης στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών στο Κίεβο».

Λευκός Οίκος: Η ανακοίνωση για το τηλεφώνημα Τραμπ- Πούτιν

Οι δύο ηγέτες μίλησαν σχετικά με την ανάγκη για ειρήνη και κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αμφότεροι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει με μία σταθερή ειρήνη. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για βελτιωμένες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία», συνεχίζει η ανακοίνωση, που σημειώνει ότι το αίμα και τα χρήματα που ξοδεύουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία σε αυτό τον πόλεμο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για τις ανάγκες των λαών τους.

«Αυτή η σύγκρουση δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει και θα έπρεπε να είχε τελειώσει πριν από καιρό, με ειλικρινείς και καλόπιστες ειρηνευτικές προσπάθειες. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η πορεία προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με μια κατάπαυση πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές, όπως και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και μια μόνιμη ειρήνη. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αμέσως στη Μέση Ανατολή», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τη Μέση Ανατολή «ως μια περιοχή πιθανής συνεργασίας για την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων». Εξάλλου, συζήτησαν για την «ανάγκη να σταματήσει η εξάπλωση των στρατηγικών όπλων και θα συνομιλήσουν με άλλους για να διασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή».

Ακόμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να είναι σε θέση να καταστρέψει το Ισραήλ. Συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας έχει τεράστιο πλεονέκτημα. «Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα, όταν θα έχει επιτευχθεί η ειρήνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τραμπ: «Άμεση κατάπαυση πυρός σε ενεργειακές υποδομές»

Σε ανάρτηση που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, έκανε λόγο για «άμεση κατάπαυση του πυρός» σε όλες τις υποδομές ενέργειας.

Ανέφερε ότι συζητήθηκαν πολλά στοιχεία ενός «συμβολαίου για την ειρήνη», σημείωσε ότι η διαδικασία είναι σε «πλήρη ισχύ και εφαρμογή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί η «δουλειά» για το καλό της ανθρωπότητας.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον πρόεδρο Πούτιν ήταν πολύ καλή και εποικοδομητική. Συμφωνήσαμε σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλες τις υποδομές ενέργειας, με τη συμφωνία ότι θα εργαστούμε γρήγορα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εκεχειρία και τελικά ένα τέλος σε αυτό τον φριχτό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία», έγραψε ο Τραμπ.

Για άλλη μία φορά τόνισε ότι ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος. «Συζητήθηκαν πολλά στοιχεία ενός συμβολαίου για την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι σκοτώνονται χιλιάδες στρατιώτες και τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Ζελένσκι θα ήθελαν να σταματήσει αυτό. Αυτή η διαδικασία είναι τώρα σε πλήρη ισχύ και εφαρμογή και ελπίζω ότι, για το καλό της ανθρωπότητας, θα τελειώσουμε τη δουλειά», κατέληξε.

trump_anartisi_e95cb.png

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη «λεπτομερή και ειλικρινή» ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Τραμπ για την επιθυμία του «να βοηθήσει να επιτευχθεί ο ευγενής στόχος του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απώλειας ανθρώπινων ζωών», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Έχοντας «επιβεβαιώσει τη θεμελιώδη δέσμευσή του» για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για να εξεταστούν λεπτομερώς τρόποι επίτευξης ενός διακανονισμού που θα είναι «συνολικός, βιώσιμος και μακροπρόθεσμος». Και βέβαια, συνεχίζει το Κρεμλίνο «να ληφθεί υπόψη η απόλυτη ανάγκη να εξαλειφθούν οι ριζικές αιτίες της κρίσης και τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο του Τραμπ για την εκεχειρία 30 ημερών, η ρωσική πλευρά «περιέγραψε σειρά σημαντικών σημείων που αφορούν στη διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου μιας πιθανής κατάπαυσης πυρός κατά μήκος του μετώπου, την ανάγκη να σταματήσει η υποχρεωτική κινητοποίηση στην Ουκρανία και ο επανεξοπλισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Επίσης σημείωσε τους «σοβαρούς κινδύνους» που σχετίζονται με την «αδυναμία διαπραγμάτευσης με το καθεστώς του Κιέβου», το οποίο κατηγόρησε ότι «επανειλημμένα έχει σαμποτάρει και παραβιάσει» συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικά εγκλήματα» που διέπραξαν Ουκρανοί στρατιώτες σε βάρος αμάχων στο Κουρσκ.

Η βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της κλιμάκωσης και την προσπάθεια επίλυσής της σύγκρουσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα «θα πρέπει να είναι μια πλήρης παύση της παροχής ξένης στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών στο Κίεβο».

Σε ό,τι αφορά την έκκληση του Τραμπ να χαρίσει η Μόσχα τη ζωή σε Ουκρανούς στρατιώτες που είναι στο Κουρσκ, ο Πούτιν επανέλαβε ότι θα τους εγγυηθεί ότι θα ζήσουν και θα έχουν αξιοπρεπή μεταχείριση, αν παραδοθούν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τραμπ έριξε το τραπέζι την πρόταση και οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας για 30 ημέρες. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία και έδωσε αμέσως τη σχετική εντολή στον ρωσικό στρατό».

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος αντέδρασε «εποικοδομητικά» στην ιδέα του Τραμπ για την εφαρμογή «μιας γνωστής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» στη Μαύρη Θάλασσα. «Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με μια τέτοια συμφωνία».

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι αύριο, Τετάρτη, Μόσχα και Κίεβο θα ανταλλάξουν από 175 αιχμαλώτους πολέμου. Επιπλέον, σε μια «κίνηση καλής θέλησης», θα μεταφερθούν 23 βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να επιτύχουν έναν διακανονισμό για την Ουκρανία με διαπραγματεύσεις «σε διμερή μορφή», λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου. Για αυτό τον σκοπό, θα συγκροτηθούν αμερικανικές και ρωσικές ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Πέρα από την Ουκρανία, ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν μεταξύ άλλων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. «Θα γίνουν κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στις περιοχές κρίσης, για την καθιέρωση συνεργασίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και για την παγκόσμια ασφάλεια». Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις Ρωσίας- ΗΠΑ, σημειώνει το Κρεμλίνο.

Εξάλλου, εκφράστηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον για την κανονικοποίηση των διμερών σχέσεων και εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα τομέων στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες. «Συζητήθηκαν αρκετές ιδέες προς την ανάπτυξη μίας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στην οικονομία και την ενέργεια, στο μέλλον».

Τέλος, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της ιδέας του Πούτιν να διοργανωθούν ματς χόκεϊ επί πάγου, μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, στις δύο χώρες.

NETWORK