Διεθνή

Πρωθυπουργός Δανίας: Η Ρωσία δυστυχώς, απειλεί τώρα ολόκληρη την Ευρώπη - Οι δηλώσεις των ηγετών

Πρωθυπουργός Δανίας: Η Ρωσία δυστυχώς, απειλεί τώρα ολόκληρη την Ευρώπη - Οι δηλώσεις των ηγετών Φωτογραφία: AP/Aurelien Morissard
Καμία υπαγόρευση στην Ουκρανία, δήλωσε αποχωρώντας από την έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι για την Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς.

Το τελευταίο τριήμερο η Ευρώπη αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη πραγματικότητα, στην οποία δεν μπορεί πλέον να αντιστέκεται: η κυβέρνηση Τραμπ έχει πάψει να θέτει ως προτεραιότητα τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και βιάζεται να αποτινάξει από πάνω της τον ρόλο του «προστάτη».

Την ίδια ώρα στις συνομιλίες που ξεκινά αύριο με τη Μόσχα, η Ουάσινγκτον αφήνει την Ευρώπη στον ρόλο του θεατή.

Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο - στην οποία συμμετείχαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Δανία - η Ευρώπη προσπάθησε να καταλήξει σε μια συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της, καθώς και για το ακόμη πιο κρίσιμο σενάριο της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Σολτς, ο οποίος αποχώρησε πρώτος, από τη σύνοδο λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, έδωσε το στίγμα της έκτακτης, άτυπης συνόδου στο Ελιζέ, τονίζοντας τη στήριξη στην Ουκρανία. Επέμεινε μεταξύ άλλων, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ρήξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία.

Δείτε όλα όσα έγιναν στη σύνοδο για την Ουκρανία.


LIVE

  • Στη Σαουδική Αραβία Λαβρόφ και Ουσάκοφ

    22:20:55

    Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στη Σαουδική Αραβία, για τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, σύμφωνα με τα πλάνα άφιξης που έδειξε το Rossiya 24.

    «Το βασικό είναι να ξεκινήσουμε μια πραγματική εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.

  • «Xρειαζόμαστε μια ενίσχυση της Άμυνας στην Ευρώπη»

    22:17:49

    Η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της ισχύος, λένε οι ηγέτες της ΕΕ.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ανάρτησαν στα social media την ίδια απάντηση για την αποψινή συνάντηση στο Παρίσι.

    «Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της ισχύος. Ειρήνη σεβόμενη την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» τονίζουν και οι δύο.

    «Η Ευρώπη φέρει όλο το μερίδιό της για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της Άμυνας στην Ευρώπη» αναφέρουν και οι δύο.

    {https://twitter.com/vonderleyen/status/1891575706598981985}

    {https://twitter.com/eucopresident/status/1891580108282216790}

  • Σάντσεθ: Όψεις του ίδιου νομίσματος η ειρήνη στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ασφάλεια

    22:12:33

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αποψινή συνάντηση χρησίμευσε ως ένα φόρουμ διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών και έτσι δεν ελήφθησαν δεσμευτικές αποφάσεις.

    Σημείωσε ωστόσο ότι υπήρχε κοινή λογική σε όλους τους ηγέτες, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας έχει ευρύτερη σημασία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    Η ειρήνη στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, είπε ο Σάντσεθ.

    Υπογράμμισε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, και όπως και η Δανή πρωθυπουργός προειδοποίησε για οποιαδήποτε πρόωρη ή βιαστική κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής για να λειτουργήσει για όλες τις πλευρές.

    Επέμεινε ότι η Ουκρανία και η ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούνται στις συνομιλίες και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μπροστά στις αντιξοότητες, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, επανέλαβε ότι η Ισπανία δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τον στόχο 2% του ΝΑΤΟ.

  • Τουσκ: Η κατάσταση για την Ευρώπη είναι δύσκολη

    22:05:29

    «Η κατάσταση για την Ευρώπη είναι δύσκολη. Χαιρετίζουμε τη συζήτηση για την ειρήνη για την Ουκρανία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη και ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί αυτό που της παρουσιάζεται] ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τουσκ.

    {https://twitter.com/Bundeskanzler/status/1891552064037155088}

  • Η Φρέντρικσεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στραευμάτων στην Ουρκανία αλλά...

    22:01:58

    Ερωτώμενη σχετικά η Δανή πρωθυπουργός δεν απέκλεισε αμέσως το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία αλλά είπε ότι «υπάρχουν παρά πολλά ζητήματα που πρέπει αν ξεκαθαριστούν πρώτα», μεταξύ αυτών και ο εν δυνάμει ρόλος των ΗΠΑ.

    Το επίκεντρο πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της θέσης της Ουκρανίας εν όψει των συνομιλιών, όπως είπε.

  • «Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία θέλει ειρήνη»

    21:57:41

    Η Ρωσία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, είπε σε δηλώσεις της η Δανή Πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν.

    Προειδοποίησε κατά μιας κατάπαυσης του πυρός χωρίς διάρκεια, που θα δώσει απλά χρόνο στη Ρωσία να ανασυγκροτηθεί και να επιτεθεί στην Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

    «Η Ρωσία δυστυχώς, απειλεί τώρα ολόκληρη την Ευρώπη» είπε η Φρέντρικσεν, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία θέλει ειρήνη.

    Μία ειρηνευτική συμφωνία χωρίς διάρκεια μπορεί να συμφωνηθεί και χωρίς την άμεση ουκρανική εμπλοκή στις συζητήσεις, όπως είπε.

    Η Δανή πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο τι μπορούν να κάνουν σε απάντηση των Αμερικανικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

    «Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ και τώρα είναι οι Ουκρανοί να λάβουν περισσότερα από αυτά που χρειάζονται ώστε να μην χάσουν τον πόλεμο και να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση» διαμήνυσε και επανέλαβε τις εκκλήσεις για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και στρατιωτική ετοιμότητα.

    Ωστόσο δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στις εικασίες των ΜΜΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στη Δανίας στο 3% του ΑΕΠ.

  • Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να «ευχαριστήσουν» τον Πούτιν

    21:40:27

    Οι ΗΠΑ θέλουν να «ευχαριστήσουν» τον Πούτιν, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

    Τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να «ευχαριστήσουν » τη Μόσχα στις συνομιλίες για την Ουκρανία και προειδοποίησε για τη στρατιωτική «αδυναμία» της Ευρώπης.

    Αντιδρώντας στα συμφιλιωτικά σχόλια προς τη Ρωσία από Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ζελένσκι τόνισε πως «οι ΗΠΑ λένε τώρα πράγματα που είναι πολύ ευνοϊκά για τον Πούτιν, επειδή θέλουν να τον ευχαριστήσουν».

    «Θέλουν να συναντηθούν γρήγορα και να έχουν μια γρήγορη νίκη. Αλλά αυτό που θέλουν - δηλαδή απλώς μια κατάπαυση του πυρός - δεν είναι νίκη] τόνισε ο Ζελένσκι.

    Η συνέντευξη Ζελένσκι έγινε το Σάββατο στο Μόναχο.

  • Στάρμερ: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νέα εποχή, όχι να κολλάμε απελπιστικά στο παρελθόν»

    21:31:31

    Οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία πρέπει να έχουν και ένα «φραγμό» από τις ΗΠΑ που θα αποτρέψουν μελλοντική επίθεση, τόνισε ο Στάρμερ.

    Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μία μελλοντική επίθεση της Ρωσίας, αποτελεσματικά, όπως είπε.

    «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νέα εποχή, όχι να κολλάμε απελπιστικά στο παρελθόν», είπε ο Στάρμερ και επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεσμεύσει βρετανικές δυνάμεις.

    Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και σκοπεύει να το συζητήσει περαιτέρω με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. «Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας, για την ήπειρό μας», είπε και τόνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι να «διατηρηθεί η αρχή της ειρήνης μέσω της δύναμη, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση». Ξεκαθάρισε να μην θεωρεί κάποιος ότι η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

    «Πρέπει να την ενισχύσουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι ο «μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε μια «διαρκή και δίκαιη συμφωνία που διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας».

  • Στάρμερ: Υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη

    21:25:11

    Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

    «Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη στο σύνολό της» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ.

    «Μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που προστατεύει την κυριαρχία της θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα», όπως είπε μετά το τέλος της συνόδου στο Παρίσι.

    Δήλωσε ακόμα πως τα σχόλια του Τραμπ «δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν (τις προσπάθειες), τόσο όσον αφορά τις δαπάνες όσο και τις δυνατότητες που παρέχουμε στην Ουκρανία» είπε.

  • Τουσκ: «Ναι» σε στήριξη αλλά όχι πολωνικά στρατεύματα στην Ουκρανία

    21:21:50

    Η Πολωνία μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην βοήθεια προς την Ουκρανία αλλά δεν πρόκειται να αναπτύξει στρατεύματα, διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Η σύνοδος δεν άλλαξε τίποτα στην άποψη της Πολωνίας για την ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, διαμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στο Παρίσι, ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Τόνισε ωστόσο τη σημασία της πολωνικής υποστήριξης στον τομέα μεταξύ άλλων της ευρύτερης ανθρωπιστικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

    «Εάν είναι δυνατόν να προσφερθούν εγγυήσεις ασφάλειας μέσω της παρουσίας μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τότε η Πολωνία θα δραστηριοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά δεν οραματίζομαι να στείλει πολωνικά στρατεύματα στην Ουκρανία», όπως είπε.

    Υπογράμμισε εκτενώς άλλους τρόπους με τους οποίους η Πολωνία υποστηρίζει την Ουκρανία, και πώς πρέπει να φροντίζει και για τη δική της ασφάλεια.

    «Η Πολωνία και οι χώρες στην ανατολική πλευρά (της Ευρώπης) βρίσκονται κατά μία έννοια στην πρώτη γραμμή, συνορεύουν με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Όταν πρόκειται για την Πολωνία, τη Βαλτική, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές και συμμαχικές επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειά μας», είπε.

    Ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ακόμα ότι εάν αυτές οι χώρες «δεν είναι ασφαλείς, με την υποστήριξη ολόκληρης της συμμαχίας, δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την Ουκρανία. Αν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αμυνθεί, τότε γιατί να δώσει εγγυήσεις σε άλλους; Ιδιαίτερα καθώς αυτές θα ήταν ούτως ή άλλως κενές εγγυήσεις».

    Τόνισε ακόμα πως «θέλουμε οι όποιες μελλοντικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρώπη να είναι σοβαρές».

  • «Ο Ζελένσκι έπεσε, η Ευρώπη είναι εκτός» - Οργιάζει η ρωσική τηλεόραση

    21:13:25

    Η ρωσική κρατική τηλεόραση είναι πανευτυχής με το πώς πάνε τα πράγματα μετά την παρέμβαση Τραμπ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Ο Ζελένσκι έπεσε, η Ευρώπη είναι εκτός», είπε ο παρουσιαστής του προγράμματος εβδομαδιαίας ανασκόπησης ειδήσεων στο Rossiya 1.

    Η λεζάντα δίπλα στη φωτογραφία του Ζελένσκι έγραφε «Είναι τοξικός».

    Στην εκπομπή 60 λεπτά ο παρουσιαστής Nikolai Starikov παραδέχτηκε ότι ξεπεράστηκαν και τα πιο τρελά του όνειρα.

    «Τα πράγματα προχωρούν τόσο γρήγορα που οι πιο αισιόδοξοι του χθες μοιάζουν τώρα με απαισιόδοξους του σήμερα» είπε κατενθουσιασμένος.

    russiatv_0bf79.jpg

  • Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

    21:06:32

    Οποιαδήποτε ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ακριβής και με διάρκεια και η Ουκρανία θα πρέπει να εμπλέκεται σε όποια ειρηνευτική συνομιλία, σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Όπως επισήμανε ο Τουσκ οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στα επόμενα βήματα.

  • Τουσκ: Οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα νέο στάδιο» υπό την ηγεσία Τραμπ

    21:00:23

    Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τις ίδιες απόψεις σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο στο Παρίσι. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά ήταν σημαντικό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις όλων των συμμάχων.

    Επιπλέον ο Πολωνός πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανίας για να έχουν μία κοινή φωνή.

    Τόνισε ότι οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα νέο στάδιο» υπό τον Τραμπ, αφού οι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι είναι καιρός να γίνουν πιο αυτοδύναμοι και να αυξήσουν ριζικά τις αμυντικές δαπάνες.

  • Έφυγαν από το Ελιζέ και οι τελευταίοι ηγέτες

    20:48:17

    Ο Ντόναλντ Τουσκ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα ήταν από τους τελευταίους ηγέτες που αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου που συγκάλεσε ο Μακρόν στο Παρίσι.

  • Αποχώρησε και η Δανή πρωθυπουργός από το Ελιζέ

    20:39:25

    Ο Εμάνουελ Μακρόν συνόδευσε μέχρι την πόρτα της εξόδου των Ηλυσίων, την Δανή πρωθυπουργό, Μέτε Φρέντρικσεν. Και αυτή αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

  • Ολοκληρώθηκε η σύνοδος στο Παρίσι

    20:36:34

    Αποχωρούν οι ηγέτες από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η άτυπη έκτακτη σύνοδος.

    Πριν από λίγο αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ και ο ισπανίς ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ.

    {https://www.youtube.com/watch?v=wyA2urozUTU}

  • Μελόνι: Οι αντιδράσεις για τη σύνοδο του Παρισιού

    20:16:59

    Η Τζόρτζια Μελόνι από νωρίς είχε δηλώσει τις αμφιβολίες της για τη σύνοδο καθώς σύμφωνα με την Corriere della Sera, θεωρούσε πως θα έπρεπε να δοθεί απάντηση τους Αμερικανούς από τις Βρυξέλλες.

    «Η απάντηση στους Αμερικανούς θα ήταν πιο σωστή να έρθει από τις Βρυξέλλες, με ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και χωρίς να δίνουμε για άλλη μια φορά την εντύπωση ότι είμαστε μια ήπειρος με διαφορετικά κέντρα εξουσίας, που ισοδυναμεί με κανένα πραγματικό κέντρο εξουσίας» είπε το επιτελείο Μελόνι την παραμονή της Συνόδου.

    Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, «στα μάτια της Μελόνι η σύνοδος στο Παρίσι ήταν μια βιαστική επιλογή, που αν ο Τραμπ δυσκολεύεται να αναγνωρίσει την ΕΕ ως συνομιλητή, τότε με τη σύνοδο θα φανεί σαν να έχει τη μπάλα στη δική του μεριά.

    Ωστόσο η Μελόνι συμμερίζεται και τα πιστεύω του Τζεί Ντι Βανς που επέμεινε από το βήμα του Μονάχου πως « η δημοκρατία βασίζεται στην ελευθερία του λόγου».

    Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, η Μελόνι συμμερίζεται πλήρως την καταγγελία του Βανς, αυτή δηλαδή της χειραγώγησης των βασικών αρχών της δημοκρατίας για σκοπούς που σχετίζονται με τη λογική του κύριου ρεύματος, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες αποφασίζονται μερικές φορές ανάλογα με την πολιτική ευκολία.

  • Οι δηλώσεις Σολτς μετά τη σύνοδο στο Παρίσι

    19:57:53

    «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι γίνονται συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά για εμάς είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να υπαγορευθεί», είπε ο Όλαφ Σολτς.

    Δήλωσε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να συνεχίσει την πορεία προς την Ευρωπαϊκή ένταξη να έχει δικό της ισχυρό στρατό.

    Ο Σολτς σημείωσε ακόμα πως αυτά τα θέματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

    Αναφέρθηκε ξανά στην ιδέα της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προτείνοντας ότι οποιαδήποτε δαπάνη άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα θα πρέπει να αποκλειστεί από τους υφιστάμενους περιορισμούς.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι απαιτούνται νέες πηγές χρηματοδότησης, ώστε η περαιτέρω υποστήριξη για την Ουκρανία να μην προέρχεται από περικοπές στους εγχώριους προϋπολογισμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Σε ό,τι αφορά στην ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης, επανέλαβε ότι είναι πρόωρες τέτοιες συζητήσεις.

    Τόνισε ότι εκνευρίζεται από τέτοιες προτάσεις, καθώς είναι εικασίες και τις απορρίπτει ως «εξαιρετικά ακατάλληλες».

    Δήλωσε ακόμα πως δεν μπορεί να υπάρξει ρήγμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την ασφάλεια, καθώς τονίζει τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

  • Σολτς: Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ευθύνης για την ουκρανική ασφάλεια

    19:46:28

    Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει σε στρατιωτικές δαπάνες και πως θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι με τους όρους του προϋπολογισμού.

    Πρόσθεσε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να εργαστούν από κοινού.

    Τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ευθύνης για την ουκρανική ασφάλεια ενώ σημείωσε πως συζητείται μια κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και πως πρότεινε ένα συμπληρωματικό περιθώριο προϋπολογισμού.

  • Στάρμερ: Η Ουκρανία χρειάζεται ειρηνευτική συμφωνία με διάρκεια

    19:36:48

    Η Ουκρανία χρειάζεται ειρηνευτική συμφωνία με διάρκεια, όχι απλά μία παύση ώστε ο Πούτιν αν μπορέσει να εισβάλει ξανά, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, εξηγώντας τους λόγους που βρέθηκε στο Παρίσι.

    «Επίσης εδώ υπάρχει ένα θέμα ευρύτερης ειρήνης που αφορά στην συλλογική ασφάλεια και άμυνα της Ευρώπης. Και εδώ νομίζω ότι έχουμε μία πρόκληση γενεών» πρόσθεσε.

    Πρέπει να επέμβουμε σε επίπεδο ικανοτήτων και στο τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαίοι.

    {https://twitter.com/Keir_Starmer/status/1891529702986088718}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Σολτς: Καμία υπαγόρευση στην Ουκρανία - Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη σύνοδο

      19:29:10

      Καμία υπαγόρευση δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία, είπε ο Όλαφ Σολτς σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου στο Παρίσι.

      Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

      {https://www.youtube.com/watch?v=WTR-ZCzu_iY}

    • Σάντσεθ: Η Ευρώπη θέλει ειρήνη

      19:18:50

      Ανάρτηση μέσα από τη σύνοδο στο Παρίσι έκανε νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

      «Μια ειρήνη που διατηρεί τις αρχές στις οποίες βασίζεται η διεθνής τάξη. Θα αναφερθώ σε αυτό το θέμα σήμερα στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι αδιαχώριστα θέματα μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

      {https://twitter.com/sanchezcastejon/status/1891514967704076485}

    • Αποχωρούν από το Ελιζέ οι Ευρωπαίοι ηγέτες

      19:15:45

      Φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί μετά από σχεδόν 2 ώρες η άτυπη έκτακτη σύνοδος στο Παρίσι.

      Πρώτος αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

      {https://www.youtube.com/watch?v=wyA2urozUTU}

    • Κέλογκ: Κανείς δεν θα επιβάλει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία

      19:05:42

      Κανείς δεν θα επιβάλλει μία ειρηνευτική συμφωνία στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού η τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο και στον ουκρανικό λαό, δήλωσε από την έδρα του ΝΑΤO στις Βρυξέλλες, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.

      Σύντομα όπως είπε αναμένεται να οριστικοποιηθουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι του στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    • Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν - Ρούμπιο: Οι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση στο Ριάντ

      18:40:33

      Οι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση στο Ριάντ μεταξύ Ρούμπιο και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

      {https://twitter.com/HRHMBNSALMAAN/status/1891522497998127492}

    • Τετ α τετ Ρούμπιο - Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ

      18:25:59

      Συναντήθηκαν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

      Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρίσκεται στο Ριάντ με άλλους αξιωματούχους - κλειδιά από τις ΗΠΑ καθώς ετοιμάζονται για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους την Τρίτη.

      Υπενθυμίζεται ότι ο Μάρκο Ρούμπιο ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει για τη Γάζα και τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς ενώ αναμένεται να έχει αύριο συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον σύμβουλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Yuriy Ushakov, την Τρίτη.

      Το Κίεβο δεν θα συμμετέχει στις αυριανές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία.

      {https://twitter.com/HRHMBNSALMAAN/status/1891522883660153267}

    • Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των ηγετών στο Παρίσι

      18:18:45

      Δύο είναι τα βασικά ζητήματα της έκτακτης, άτυπης συνόδου του Παρισιού: μεσοπρόθεσμα, αυτό στο οποίο είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δεσμευτούν είναι να διασφαλίσουν ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.

      Μακροπρόθεσμα, θέλουν να διασφαλίσουν την ίδια την Ευρώπη, την ώρα που αντιμετωπίζει μια επιθετική, επεκτατική Ρωσία και την προβλεπόμενη απόσυρση της διαβεβαίωσης της αμερικανικής υποστήριξης.

      Η σημερινή αναμένεται να είναι η πρώτη από μία σειρά συναντήσεων ανάμεσα στου Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σύμβουλος του Μακρόν.

      «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα και καλύτερα (πράγματα) και να εργαστούν με έναν κοινό τρόπο απέναντι στην συνολική ασφάλεια» πρόσθεσε.

      Οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για τις μορφές της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων στη χώρα και της πιθανής ανάπτυξης στρατευμάτων.

    • Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στο Ριάντ δεν είναι «διαπραγμάτευση»

      17:59:03

      Δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως διαπραγμάτευση οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

      «Δε νομίζω ότι ο άνθρωποι πρέπει να βλέπουν (τις συνομιλίες) σαν κάτι που έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες ή μία κίνηση επιπλέον σε κάποιου είδους διαπραγματεύσεων» είπε η Tammy Bruce.

    • Με μία ώρα καθυστέρηση στη σύνοδο η Μελόνι

      17:56:14

      Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 18:00 η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

    • Συνάντηση Στάρμερ - Τραμπ την επόμενη εβδομάδα

      17:47:18

      Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα όπου θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

      Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, που επιβεβαιώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ακολουθεί μετά την έναρξη των διαπραγματευτικών συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή Ευρώπης και Ουκρανίας.

      Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στάρμερ, δήλωσε πως «Θα υπάρξει μία ευρεία γκάμα θεμάτων πάνω στα οποία θα εργαστούμε με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ».

    • Μετά τη Γροιλανδία, η Δανία καλείται να αντιμετωπίσει πάλι τον Τραμπ

      17:42:39

      Η Δανία είναι η μόνη χώρα της Βαλτικής που συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο στο Παρίσι.

      Ωστόσο αναμένεται να είναι η εκπρόσωπο των γειτόνων της στη Βαλτική, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Και οι τρεις χώρες έχουν κοινά σύνορα με την Ρωσία και αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια ενδεχόμενη επίθεση του Πούτιν.

      Η ανησυχία ενισχύθηκε με την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ στη δεύτερη θητεία του στην ηγεσία των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από τις πρώτες μέρες του στον Λευκό Οίκο εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει στη Γροιλανδία, αυτόνομο κράτος που ανήκει ωστόσο στη δανέζικη κυριαρχία.

      Στο Παρίσι, η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν βρίσκεται για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με τις κινήσεις Τραμπ στο ζήτημα της Ουκρανίας, αυτή τη φορά.

      Η Δανή πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με την τακτική Στάρμερ περί αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

      Σε δηλώσεις του Δανού υπουργού Άμυνας, Troels Lund Poulsen, που επικαλούνται τα Μέσα στη Δανία, φέρεται να μην απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλά είναι ακόμα νωρίς για τέτοιες συζητήσεις.

    • Στιγμιότυπα από τις αφίξεις των ηγετών στο Ελιζέ

      17:23:08

      Η άτυπη έκτακτη σύνοδος που συγκάλεσε για την Ουκρανία ο Εμάνουελ Μακρόν είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 2 ώρες.

      Ορισμένοι από τους ηγέτες θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε δηλώσεις.

      paris8_935a9.jpg

      paris7_45297.jpg

      paris6_66b98.jpgparis51_08773.jpg

      paris4_44335.jpgparis3_b1279.jpgparis2_05b0b.jpgparis11_ca006.jpgparis5_47e3c.jpg

      Φωτογραφίες: AP/Aurelien Morissard

    • O Μακρόν συνομίλησε με τον Τραμπ πριν την έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι

      17:14:47

      Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν την άτυπη έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι για την Ουκρανία.

      Πριν από λίγο, ο Μακρόν υποδέχθηκε το παλάτι των Ιλισίων τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, Ολλανδίας και της Δανίας, που αναμένεται να εκπροσωπήσει τις χώρες της χώρες της Βαλτικής.

      Στη σύνοδο συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    • Live η άφιξη των Ευρωπαίων ηγετών στο παλάτι των Ηλυσίων

      17:00:14

      Ο Εμάνουελ Μακρόν υποδέχεται τους Ευρωπαίους ηγέτες στο παλάτι των Ηλυσίων για την έκτακτη σύνοδο για την Ουκρανία.

      {https://www.youtube.com/watch?v=wyA2urozUTU}

    • Εν αναμονή των αφίξεων των Ευρωπαίων ηγετών το Ελιζέ

      16:57:16

      Φτάνουν στο Ελιζέ οι πρώτοι Ευρωπαίοι ηγέτες για την έκτακτη σύνοδο που ζήτησε ο Μακρόν.

      Η έναρξη αναμένεται να γίνει στις 5 ώρα Ελλάδας.

    • Τραμπ: Θα μού προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα να συνεχίσει τον πόλεμο η Ρωσία

      16:56:22

      «Νομίζω ότι ο Πούτιν θέλει να σταματήσει να πολεμά. Αυτή ήταν και η ερώτησή μου σε αυτόν» δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, φτάνοντας στη Φλόριντα.

      «Επειδή αν συνεχίσει (τον πόλεμο) αυτό θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Και αυτό θα προκαλούσε σε μένα μεγάλο πρόβλημα επειδή απλά δεν μπορείς να το αφήσεις αυτό να συμβαίνει».

      Ωστόσο παραμένει άγνωστη η άποψη του Τραμπ για το πώς θα είναι η Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος με την Ρωσία.

    • Ολλανδός πρωθυπουργός: Με τη στήριξη των ΗΠΑ η αποστολή στρατευμάτων την Ουκρανία

      16:35:53

      Ανοιχτός στη συζήτηση για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, αν και έχει κάποιες επιφυλάξεις.

      Ο Dick Schoof, που θα συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο του Παρισιού το απόγευμα, μετά τη σύγκληση από τον Εμάνουελ Μακρόν, σχολίασε στην Telegraaf ότι μία τέτοια συζήτηση θα πρέπει να «διεξαχθεί σωστά» με εμπλοκή του (Ευρωπαϊκού) κοινοβουλίου. Τόνισε όμως ότι «δεν είναι αρνητικός» και αυτό επειδή αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι εδώ.

      Τόνισε όμως ότι οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ.

    • Αμυντικές δαπάνες χωρών του ΝΑΤΟ: Η σύγκριση 2014 - 2024

      16:28:46

      Το 2024, όλα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

      Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις αμυντικές δαπάνες ανά ΑΕΠ για επιλεγμένες χώρες του ΝΑΤΟ.

      amyntikes_dapanes_bbf7a.jpg

    • Κάλεσμα Ζελένσκι σε Κέλογκ: Να επισκεφτούμε μαζί την πρώτη γραμμή

      16:21:00

      Ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρηνευτική απόπειρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Πέμπτη και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να δείξει στην Ουάσιγκτον την πραγματικότητα του πολέμου.

      «Θα είναι στην Ουκρανία για δύο ημέρες ίσως και περισσότερο. Θέλω να τον καλέσω να επισκεφθεί μαζί μου την πρώτη γραμμή. Δεν νομίζω να πει όχι» είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

      keithkelogg-zelensky1_d2388.jpg

    • Φίτσο: Δεν θα πρέπει να σχολιάζει η ΕΕ το ζήτημα των στρατευμάτων στην Ουκρανία

      16:00:06

      Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν εντολή για συνομιλίες στο Παρίσι τη Δευτέρα σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ανέφερε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

      Ο Ρόμπερτ Φίτσο, σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμμετοχή τους πλήττει την εμπιστοσύνη στο μπλοκ.

      Ανέφερε σε δήλωση του γραφείου του ότι το ζήτημα των στρατευμάτων στην Ουκρανία αφορούσε μόνο στα Ηνωμένα Έθνη ή στις διμερείς συμφωνίες και «είναι ένα θέμα με το οποίο η ΕΕ δεν έχει να κάνει κάτι και δεν θα πρέπει να σχολιάζει».

    • Σολτς: Πρώιμες οι συζητήσεις για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

      15:51:07

      Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχολίασε πως οποιαδήποτε συζήτηση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι πρώιμη.

      Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ο Σολτς είπε ότι «δυστυχώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας». Πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι ξεκάθαρο πως ένας πολύ ισχυρός ουκρανικός στρατός ακόμα και σε εποχή ειρήνης, θα πρέπει να είναι στον πυρήνα κάθε λύσης».

      Σύμφωνα με το Reuters, ο Σολτς μίλησε ακόμα ευρέως για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είπε πως η στήριξη στην Ουκρανία και τον στρατό της θα είναι μεγάλο εγχείρημα για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους.

      «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με έναν τρόπο ισχυρό και κυρίαρχο» σημείωσε.

    • Προειδοποίηση Τουσκ για αμυντικές δαπάνες

      15:38:20

      «Εάν εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν καταφέρουμε να δαπανήσουμε πολλά για την άμυνα τώρα, θα αναγκαστούμε να ξοδέψουμε 10 φορές περισσότερα εάν δεν αποτρέψουμε έναν ευρύτερο πόλεμο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τουσκ.

      «Ως πρωθυπουργός της Πολωνίας, δικαιούμαι να το πω δυνατά και καθαρά, καθώς η Πολωνία ξοδεύει ήδη σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.

      {https://twitter.com/donaldtusk/status/1891471123759472991}

    • Η Δανία θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ

      15:19:05

      Η κυβέρνηση της Δανίας επιδιώκει να προωθήσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στην άμυνα, αυξάνοντας ουσιαστικά τις αμυντικές της δαπάνες για το 2025 και το 2026 στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δανική εφημερίδα Berlingske.

      Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, να παράγουν περισσότερα και να το κάνουν πιο γρήγορα».

      AP25046394724383 8f359

      Φωτό: Matthias Schrader/ΑP

    • Φον ντερ Λάιεν: Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε «σημείο καμπής»

      15:12:42

      Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής», δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς έφτασε στο Παρίσι για την έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η αλλαγή πολιτικής της Ουάσινγκτον σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

      AP25042532674130 cfd8c

      Φωτό: Thomas Padilla/ΑP

    • Η Ρωσία καλοπιάνει τις ΗΠΑ: Απελευθέρωση Αμερικανού κρατουμένου

      14:59:00

      Ένας Αμερικανός πολίτης αφέθηκε ελεύθερος από τη Ρωσία λίγες εβδομάδες μετά την κράτησή του, ενόψει της αυριανής συνάντησης Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας - πλην του Ουκρανικού.

    • Κιρ Στάρμερ: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα

      14:55:15

      Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, τόνισε την ανάγκη για συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας και κάλεσε τους συμμάχους να «επιταχύνουν».

      «Νομίζω ότι υπάρχει και ένα μεγαλύτερο κομμάτι εδώ, που δεν αφορά μόνο το μέτωπο στην Ουκρανία. Είναι το μέτωπο της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για την εθνική μας ασφάλεια και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

    • Ζελένσκι: «Οι συνομιλίες στο Ριάντ δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα»

      14:25:58

      Σε δηλώσεις του - που μετέδωσαν το Associated Press και το Reuters - o Ζελένσκι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως το Κίεβο δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αυτή την εβδομάδα.

      «Δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα», δεδομένης της απουσίας Ουκρανών αξιωματούχων, υποστήριξε.

      «Η Ουκρανία θεωρεί οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία ως διαπραγματεύσεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

      »Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ... οποιεσδήποτε συμφωνίες για εμάς χωρίς εμάς», τόνισε.

      Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «για πρώτη φορά» το Πεκίνο έδειξε κάποιο ενδιαφέρον για οποιαδήποτε διευθέτηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    • Αρνητικός στην αποστολή στρατευμάτων ο Τουσκ

      14:20:55

      Η Πολωνία δεν προτίθεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.

      Ο Τουσκ δήλωσε ότι το θέμα της πολωνικής υποστήριξης «διευθετήθηκε», καθώς η Βαρσοβία είναι έτοιμη να συνεχίσει την υλικοτεχνική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά όχι να αναπτύξει πολωνικά στρατεύματα εντός της Ουκρανίας.

      «Θα στηρίξουμε άλλες χώρες που είναι πρόθυμες να δώσουν τέτοιες [σκληρές εγγυήσεις ασφαλείας]», τόνισε.

      AP25034790323256_08766.jpg

      Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν πετάξει για το Παρίσι, ο Τουσκ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν «μαζικά» τις δαπάνες για την άμυνα, σημειώνοντας ότι το 4,7% του ΑΕΠ της Πολωνίας - πολύ πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ - αποτελεί «εξαίρεση και όχι κανόνα» και «αυτό πρέπει να αλλάξει».

      «Δεν έχει νόημα να προσβληθούμε ή να εκνευριστούμε» με τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, πρόσθεσε ο Τουσκ, καθώς η Ευρώπη «δεν έχει δείξει ότι είναι σε θέση να επενδύσει πιο σοβαρά στην ασφάλειά της».

    • Το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ κατηγορεί τους... Ευρωπαίους

      14:11:10

      Η Βουδαπέστη κατέκρινε σήμερα τη συνάντηση στο Παρίσι χαρακτηρίζοντας την ως «φιλοπόλεμη» και «αντι-Τραμπική».

      Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «συγκεντρώνονται για να αποτρέψουν μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία».

      Ο Péter Szijjártó υποστήριξε ότι «ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά», ενώ αντίθετα χαιρέτισε την επανέναρξη του ρωσοαμερικανικού διαλόγου.

    • Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στο σενάριο ειρηνευτικής δύναμης

      13:56:18

      Δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες συνομιλίες σχετικά με την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

      «Οι Ευρωπαίοι μιλούν αυτή τη στιγμή για ειρηνευτικές δυνάμεις - οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και άλλοι. Αυτό ισχύει. Αλλά όλοι κατανοούμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις για το θέμα αυτό».

      Όσον αφορά την πιθανή ανάπτυξη βρετανικών ή γερμανικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ δήλωσε συγκεκριμένα πως «πρόκειται για κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, οπότε αν τα στρατεύματά τους αναπτύσσονταν στην Ουκρανία, αυτό θα παρουσίαζε σημαντικές επιπλοκές».

      «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

    • Λαβρόφ: Γιατί να συμμετέχει στις συνομιλίες η Ευρώπη;

      13:37:08

      Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μίλησε σήμερα το πρωί στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη να αφήσουν πίσω τους τις διαταραγμένες σχέσεις του παρελθόντος».

      lavrov_66f0e.jpg

      Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής συμμετοχής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως δεν ξέρει τι θα έκαναν [οι Ευρωπαίοι] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...

      «Αν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο τη συνέχιση του πολέμου, τότε γιατί να προσκληθούν

      Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει «καμία σκέψη» για ρωσικές εδαφικές παραχωρήσεις προς την Ουκρανία σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

    • Στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη ο Ζελένσκι

      13:24:20

      Σύμφωνα με το AFP, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ.

      Ο Ζελένσκι είχε μιλήσει εν συντομία για το ταξίδι αυτό την περασμένη εβδομάδα, επιμένοντας ωστόσο δεν είχε σχέδια να συναντηθεί εκεί με Ρώσους ή Αμερικανούς αξιωματούχους.

    • Ισπανός ΥΠΕΞ: «Κανείς δεν θα συζητήσει για την αποστολή στρατευμάτων»

      13:19:13

      Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, δηλώνει ότι η σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι έχει τρεις βασικούς στόχους:

      • Να αποδείξει την ευρωπαϊκή ενότητα «σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
      • Να θέσει επί τάπητος το «τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι στο μέλλον για να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό».
      • Να αναλυθεί και να αποφασιστεί «τι χρειαζόμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτή τη δίκαιη ειρήνη και να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία - κάτι που αφορά άμεσα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την προστασία των πολιτών μας».

      AP25043651462797_4c985.jpg

      Ο Αλβάρες εκτιμά πως κανείς δεν θα συζητήσει προς το παρόν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθώς «η ειρήνη είναι ακόμη πολύ μακριά», ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς που θέλουν την έκτακτη σύσκεψη να αποτελεί «άμεση απάντηση» στα όσα ειπώθηκαν στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα:

      Υπάρχει μια νέα [αμερικανική] κυβέρνηση που προβάλλει νέες ιδέες για την Ουκρανία και, ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο πολέμου. Είναι πολύ θεμιτό, μπροστά σε αυτό το νέο πανόραμα, οι Ευρωπαίοι να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά αποφάσεων, «διότι όλα αυτά επηρεάζουν την ασφάλειά μας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

    • Η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τις συνομιλίες στο Ριάντ

      13:02:21

      Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα συναντηθούν με ρωσική αντιπροσωπεία στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους.

    • Η Σουηδία θα συμμετείχε σε μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία

      12:59:34

      Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε στο Reuters ότι η αποστολή σουηδικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης είναι «απολύτως πιθανή».

      AP25046397606486_35273.jpg

      «Θα λάβουμε μέρος σε αυτές τις συζητήσεις και φυσικά η συμμετοχή μας είναι απολύτως πιθανή», δήλωσε στο περιθώριο στρατιωτικής άσκησης στην πρωτεύουσα της Σουηδίας ο Κρίστερσον.

      «Πρέπει να υπάρξει μια πολύ ξεκάθαρη εντολή για τις δυνάμεις αυτές και δεν νομίζω ότι μπορούμε να το δούμε αυτό μέχρι να προχωρήσουμε περισσότερο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

      »Αλλά η Σουηδία, συνήθως συμμετέχει στην ενίσχυση της ασφάλειας της γειτονιάς της, οπότε προβλέπω ότι θα συμμετέχουμε και αυτή τη φορά».

    • Έτοιμος να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία ο Στάρμερ

      12:56:28

      Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε χθες Κυριακή διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναπτυχθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στην Ουκρανία - αν θεωρηθεί απαραίτητο για να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

      Κάνοντας λόγος για κρίση που εγείρει «υπαρξιακά» ζητήματα για την Ευρώπη, ο Στάρμερ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «έτοιμο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο» στην άμυνα και την ασφάλεια της Ουκρανίας - υποσχόμενος μάλιστα 3 δισ. λίρες ετησίως μέχρι το 2030.

      Ο Στάρμερ δήλωσε ότι μαζί με τη στρατιωτική βοήθεια, «αυτό σημαίνει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συμβάλουμε στις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, τοποθετώντας τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος, αν χρειαστεί».

    • Οι δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι Ευρωπαίοι

      12:54:41

      Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο δεν θα συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μόνο όσες έχουν στρατιωτικό βάρος: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Δανία, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

      Ακόμη και στη «μικρή» συνάντηση του Παρισιού, ωστόσο, θα είναι δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να κλειδώσουν αποφάσεις για τις αμυντικές δαπάνες και την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

      Η Πολωνία - ας πουμε - σχεδιάζει να δαπανήσει το 4,47% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2025, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται για το 2,5% του ΑΕΠ του, αλλά δεν το έχει φτάσει ακόμη.

      AP25034733132700_ae83f.jpg

      Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν σίγουρα να δεσμευτούν ότι θα συντονίζονται καλύτερα, θα δαπανούν περισσότερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Στη συγκεκριμένη συγκυρία ωστόσο τα λόγια δεν αρκούν.

      Ένα ίσως ακόμη δυσκολότερο ζήτημα πάντως θα είναι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός. Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι δεν αφορά ειρηνευτικά στρατεύματα, αλλά περισσότερο μια δύναμη που θα σταθμεύει πίσω και όχι πάνω σε μια ενδεχόμενη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

      Ο στόχος της παρουσίας ευρωπαϊκών στρατευμάτων θα ήταν τριπλός: Να στείλει ένα μήνυμα στους Ουκρανούς ότι δεν είναι μόνοι τους, στις ΗΠΑ ότι η Ευρώπη «κάνει το χρέος της» και στη Μόσχα πως εφόσον δεν τηρήσει τη συμφωνία θα έχει κυρώσεις.

      Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, που θα συναντούσε σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό των περισσότερων κρατών - μελών: Όταν ενδεικτικά το 50% των Ιταλών δεν θέλει να στείλει όπλα στο Κίεβο, πόσο πιθανό είναι να συναινέσει να στείλει τα παιδιά της;

      Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

    • Λαβρόφ και Ουσάκοφ μεταβαίνουν στο Ριάντ

      12:49:57

      Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων Γιούρι Ουσακόφ θα μεταβούν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα αργότερα εντός της ημέρας για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που έχουν οριστεί για την Τρίτη.

      Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συνομιλίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ με απώτερο στόχο τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.

      Σύμφωνα με το AP, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ηγείται αντιπροσωπείας στη Σαουδική Αραβία για απευθείας συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, με στόχο μία συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.