Έρευνα για «ανταρσία» σε βάρος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, ξεκίνησε η νοτιοκορεατική αστυνομία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, με την επιβολή στρατιωτικού νόμου που διήρκησε μόλις λίγες ώρες.
«Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Γου Κονγκ-σου, απευθυνόμενος σε μέλη του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, ο αρχηγός του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, του οποίου είναι μέλος ο Γιουν Σοκ-γελ, έκανε γνωστό πως ζήτησε από τον αρχηγό του κράτους να αποχωρήσει από τις τάξεις του, υποσχόμενος ταυτόχρονα πως θα καταψηφιστεί η πρόταση της αντιπολίτευσης να αποπεμφθεί.
Ο Χαν Ντονγκ-χουν εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι «ζητήθηκε από τον πρόεδρο να εγκαταλείψει το κόμμα». Πρόσθεσε ότι η παράταξή του δεν έχει καμιά πρόθεση να «υπερασπιστεί τον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε αντισυνταγματικά ο πρόεδρος».
Πρόταση αποπομπής από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας έχουν σκοπό να τεθεί μεθαύριο Σάββατο σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο η πρόταση να αποπεμφθεί ο Γιουν Σοκ-γελ, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να συνταχθούν μαζί της τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ώστε το σχέδιο απόφασης του κοινοβουλίου να υιοθετηθεί.
Η πρόταση, που υποβλήθηκε χθες Τετάρτη, μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Παρασκευή ή μεθαύριο Σάββατο, ανέφεραν οι έξι παρατάξεις που την κατέθεσαν, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο θέλει να ασκηθεί δίωξη για «ανταρσία» στον πρόεδρο, υπουργούς και αξιωματούχους.
Η νοτιοκορεατική νομοθεσία προβλέπει πως κάθε τέτοια πρόταση πρέπει να τίθεται σε ψηφοφορία 24 ως 72 ώρες αφού υποβληθεί, εξηγεί το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο Γιουν, η δημοτικότητα του οποίου είχε ήδη υποχωρήσει στο ναδίρ, μοιάζει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά το φιάσκο της επιβολής στρατιωτικού νόμου που ανακοίνωσε προς γενική κατάπληξη το βράδυ της Τρίτης, προτού πάρει πίσω το μέτρο μερικές ώρες αργότερα, υπό την πίεση της Βουλής και διαδηλωτών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, από την εταιρεία ερευνών Realmeter, πάνω από επτά Νοτιοκορεάτες στους δέκα (73,6%) υποστηρίζουν το αίτημα καθαίρεσης, έναντι 24% που είναι αντίθετοι και 2,4% που δεν έχουν γνώμη.
Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας
Ο Γιουν Σοκ-γελ έκανε δεκτή σήμερα την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.
«Σήμερα, ο πρόεδρος αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν» και «ονόμασε τον πρεσβευτή στη Σαουδική Αραβία Τσόι Μπιουνγκ-χιουκ» υποψήφιο διάδοχό του, ανέφεραν οι υπηρεσίες της προεδρίας.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ