Η κάτω Βουλή ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της απομάκρυνσης της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ μετά από μόλις τρεις μήνες θητείας - μια ιστορική κίνηση που βυθίζει τη Γαλλία σε ένα πρωτοφανές πολιτικό χάος.
Με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, η πλειοψηφία των 331 βουλευτών - εκ των 577 μελών του σώματος - ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενη για τον προϋπολογισμό λιτότητας του επόμενου έτους.
Δύο μόλις μέρες πριν ο Μπαρνιέ είχε περάσει εκβιαστικά ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση κοινωνικής ασφάλισης.
Για πρώτη φορά μετά από εξήντα και πλέον χρόνια, η Εθνοσυνέλευση ανέτρεψε την εν ενεργεία κυβέρνηση, εγκρίνοντας μια πρόταση δυσπιστίας που είχε προταθεί από τη αριστερά και υποστηρίχθηκε από την Μαρίν Λεπέν.
Η ταχεία απομάκρυνση του Μπαρνιέ από το αξίωμά του έρχεται έπειτα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, οι οποίες οδήγησαν σε ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία και μια ακροδεξιά σε ρόλο ρυθμιστή.
Ο Μακρόν καλείται τώρα να βρει τον επόμενο διάδοχο, ενώ απομένουν πάνω από δύο χρόνια πριν ολοκληρωθεί η προεδρική του θητεία.
«Αποτυχία Μακρόν» η πολιτική κρίση
Πολλοί θεωρούν πως η παραίτηση Μακρόν είναι πλέον μονόδρομος για βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Όπως το έθεσε γλαφυρά ο Eric Coquerel η πρόταση μομφής ισοδυναμεί με «προαναγγελία θανάτου» της θητείας Μακρόν. «Η αποτυχία είναι δική του», γράφει το πρωτοσέλιδο της Liberation πάνω από τη φωτογραφία του.
«Μόνο αυτός μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει [με την παραίτησή του]», τόνισε η Λεπέν.
Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν ωστόσο κάνει λόγο για σενάρια «επιστημονική φαντασίας».
Με τις αγορές να είναι νευρικές και τη Γαλλία να ετοιμάζεται για απεργίες στο Δημόσιο που θα κλείσουν τα σχολεία και θα παραλύσουν τα μέσα μεταφοράς, στο Παρίσι νιώθει κανείς στην ατμόσφαιρα την αυξανόμενη αίσθηση της κρίσης.
Ο πρόεδρος έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρώτο του διάγγελμα στους Γάλλους πολίτες, ενώ το Σάββατο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων - με καλεσμένο μεταξύ άλλων τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ελάχιστες οι επιλογές του Γάλλου προέδρου
Πηγές υποστήριξαν στο AFP πάντως πως ο Μακρόν δεν θα αργήσει να ορίσει τον διάδοχο του Μπαρνιέ. «Ο πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να το πράξει εντός 24 ωρών», τόνισε μία από αυτές.
Δεδομένων των αναταραχών, ο νέος υποψήφιος κινδυνεύει να έχει ακόμη μικρότερη θητεία από τον Μπαρνιέ - η θητεία του οποίου υπήρξε η συντομότερη από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
Οι υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ελάχιστοι, αλλά ο «πιστός» υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού και ο κεντρώος σύμμαχος του Μακρόν Φρανσουά Μπαϊρού ξεχωρίζουν ανάμεσα σε αυτούς.
Στην περίπτωση που αποφασίσει να στραφεί προς τα αριστερά, ο Μακρόν θα μπορούσε να επιλέξει τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ.
«Δεν μπορώ να δεχτώ την ιδέα πως η θεσμική αποσταθεροποίηση είναι ο στόχος που ενώνει την πλειοψηφία των νομοθετών σε μια στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά ηθική, οικονομική, χρηματοπιστωτική και πολιτική κρίση», δήλωσε ο Μπαρνιέ πριν από την ψηφοφορία.
Εκφράζοντας ένα αφήγημα που εύκολα θα υιοθετούσε ο ίδιος ο Μακρόν, ο έκπτωτος πρωθυπουργός έχει δίκιο όταν υπονοεί πως δεν θα μπορέσει εύκολα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ικανή να κερδίσει την έγκριση ενός κοινοβουλίου διχασμένου στα τρία.
Η διάλυση ωστόσο του Κοινοβουλίου δεν αποτελεί επίσης επιλογή, καθώς ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
«Αυτή [η Εθνοσυνέλευση] είναι αδύνατη», είπε ο Μπαρνιέ στους υπουργούς του που συγκεντρώθηκαν στο παλάτι Matignon μετά την ψηφοφορία. «Εύχομαι ειλικρινά στην επόμενη ομάδα καλή τύχη».
Στο άμεσο μέλλον η Γαλλία βουτά σε αχαρτογράφητα νερά.
Η χώρα θα εισέλθει σχεδόν σίγουρα στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό, και ενώ θα μπορούσε να ζητηθεί από τον Μπαρνιέ να παραμείνει ως υπηρεσιακός παράγοντας για να προωθήσει νόμους έκτακτης ανάγκης - τέτοια μέτρα δεν θα έκαναν τίποτα για να μειώσουν το έλλειμμα, που σήμερα αγγίζει το 6,1% του ΑΕΠ.
Όλα τα σενάρια τρομάζουν τώρα τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που θεωρούν πλέον τη Γαλλία εξίσου επικίνδυνη επένδυση με την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από France24, Politico, Guardian