Διεθνή

Μπάιντεν για Νετανιάχου: Παρατείνει τον πόλεμο για το πολιτικό του όφελος

Μπάιντεν για Νετανιάχου: Παρατείνει τον πόλεμο για το πολιτικό του όφελος Φωτογραφία: INSTAGRAM/TIME
Το Ισραήλ κάνει τα ίδια λάθη με τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είπε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ίσως καθυστερεί να τελειώσει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time.

Τα σχόλια Μπάιντεν έγιναν στις 28 Μαΐου λίγες μέρες πριν δώσει λεπτομέρειες της πρότασης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ώρα που ο Νετανιάχου βυθίζεται σε πολιτικό διχασμό στο εσωτερικό.

Ερωτηθείς ο Μπάιντεν αν πιστεύει πως ο Ντεανιάχου παρατείνε εσκεμμένα τον πόλεμο για προσωπικό πολιτικό όφελος απάντησε πως «Υπάρχει κάθε λόγος να το πιστεύει αυτό κάποιος».

Ο Μπάιντεν που πιέζει πλέον για τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά από σχεδόν 8 μήνες, πρόσθεσε πως «δεν είναι σίγουρο» αν οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον λοιμό των πολιτών ως πολεμική μέθοδο αλλά σημείωσε πως «νομίζω ότι προχωρούν σε μία δραστηριότητα που δεν είναι σωστή». Ο ίδιος τόνισε ότι προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος με τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου που οδήγησε σε «πολέμους χωρίς τέλος».
«Και κάνουν αυτό ακριβώς το λάθος» είπε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, David Mencer, ρωτήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξή Μπάιντεν και είπε ότι «είναι εκτός των διπλωματικών κανόνων κάθε ορθά σκεπτόμενης κυβέρνησης» τα όσα είπε για τον Νετανιάχου.

{https://www.instagram.com/p/C7yqEVcuKAj/}

{https://www.instagram.com/p/C7ysracOL8x/?img_index=1}

{https://www.instagram.com/p/C7y296OOfka/}

Η Χαμάς ζητάει οριστική κατάπαυση του πυρός 

Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν μπορεί να αποδεχθεί σχέδιο συμφωνίας το οποίο δεν περιλαμβάνει ρητή δέσμευση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ζητήσαμε από τους μεσολαβητές να εξασφαλίσουν ρητή δέσμευση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (των στρατευμάτων του) από τη Γάζα», είπε ο Οσάμα Χαμντάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό.