Διεθνή

«Εμφύλιος» ακτιβιστών στο Ισραήλ με φόντο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

«Εμφύλιος» ακτιβιστών στο Ισραήλ με φόντο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
Ισραηλινοί ακτιβιστές εμποδίζουν ανρθωπιστική βοήθεια να περάσει στη Γάζα. Την ίδια ώρα ειρηνιστές ακτιβιστές, μάχονται για το ακριβώς αντίθετο.

Ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς δεν γίνεται μόνο με τα όπλα. Ο πόλεμος στη Γάζα διεξάγεται σε πολλά μέτωπα. Ένα από αυτά είναι η βοήθεια. Μήνες αφότου κάποιοι Ισραηλινοί άρχισαν να διαμαρτύρονται για τα φορτηγά βοήθειας που εισέρχονταν στη Γάζα στο κύριο πέρασμα Kerem Shalom, η μάχη μεταφέρθηκε σε άλλους βασικούς κόμβους, όπου αντίπαλες ομάδες ακτιβιστών κάνουν ό,τι μπορούν είτε για να εμποδίσουν ή για να προστατεύσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από εικόνες με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που μπλοκάρονται και λεηλατούνται. Ακτιβιστές της δεξιάς, συμπεριλαμβανομένων Εβραίων εποίκων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν ανεβάσει δεκάδες βίντεο με πλήθη, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά που πετούν τα τρόφιμα από τα φορτηγά και καταστρέφουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είναι σημαντικό να σταματήσει η βοήθεια», λέει ένας ακτιβιστής. «Είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε. Ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας». Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να λάβουν τίποτα όσο οι Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι και ότι η παροχή βοήθειας στη Γάζα χρησιμεύει απλώς στην παράταση του πολέμου.

Σε ένα βίντεο, μια ομάδα χαρούμενων διαδηλωτών χορεύει και πανηγυρίζει πάνω από ένα λεηλατημένο φορτηγό. Σε ένα άλλο, ένα από τα φορτηγά φλέγεται. Άλλα βίντεο δείχνουν Ισραηλινούς να σταματούν φορτηγά στην Ιερουσαλήμ και να απαιτούν από τους οδηγούς να δείξουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα. Τα πρόσωπά τους είναι ακάλυπτα και φαίνεται να ενεργούν σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας.

Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον δύο οδηγοί που δεν μετέφεραν εμπορεύματα με προορισμό τη Γάζα σύρθηκαν από τα οχήματά τους και ξυλοκοπήθηκαν. Οι Παλαιστίνιοι οδηγοί φορτηγών λένε ότι έχουν τραυματισμούς.

«Είμαι τρομοκρατημένος μέχρι να φτάσω στο σημείο διέλευσης», είπε ο Adel Amro στο BBC. «Φοβάμαι για τη ζωή μου».  Ο Amro μετέφερε εμπορικά αγαθά από τη Δυτική Όχθη στη Γάζα όταν του επιτέθηκαν. Άλλοι οδηγοί, που έγιναν στόχοι εμπλέκονται στη μεταφορά βοήθειας από την Ιορδανία, η οποία πρέπει να διασχίσει τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ πριν φτάσει στη Γάζα.

«Τώρα παίρνουμε παράπλευρους δρόμους, μακριά από τις κύριες διαδρομές, γιατί φοβόμαστε την επιθετικότητα των εποίκων», λένε.

Η αντίθετη άποψη

Οι ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης έχουν αναλάβει να παρακολουθούν τις κινήσεις των αντιπάλων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να διασφαλίζουν ότι είναι παρόντες σε βασικά σημεία διέλευσης. Στο σημείο ελέγχου Tarqumiya, όπου φορτηγά εισέρχονται στο Ισραήλ από τη νότια Δυτική Όχθη, μέλη της ομάδας Standing Together κάνουν τώρα τακτικές αγρυπνίες. Το σημείο ελέγχου έγινε η σκηνή μιας από τις πιο δραματικές πρόσφατες επιθέσεις. «Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν και η βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα», είπε ο Suf Patishi, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Standing Together.

«Η ισραηλινή κοινωνία θα πρέπει να πει με δυνατή και καθαρή φωνή ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πράξεις», είπε σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές.  «Δεν είναι πολύ το να ζητάς, να μην πεθάνεις από την πείνα, ξέρεις».

Η ομάδα συγκεντρώνει Εβραίους και Άραβες από όλο το Ισραήλ. Για τον Nasser Odat, έναν Ισραηλινό Άραβα από τη Χάιφα, η προσφορά βοήθειας είναι σημαντική.
«Αισθάνομαι πολύ δυνατός», είπε. «Τώρα, επιτέλους, έχω κάτι να κάνω για να βοηθήσω. Για να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους που λιμοκτονούν».

Καθώς οι ακτιβιστές της ειρήνης προφυλάσσονται από τον ήλιο κάτω από φοίνικες στο κέντρο ενός κυκλικού κόμβου, διερχόμενοι οδηγοί φορτηγών κορνάρουν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Μια μικρή ομάδα δεξιών διαδηλωτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, φτάνει στο σημείο και είναι πολύ περισσότεροι από τους εθελοντές του Patishi.  Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διαφορετικές θέσεις τους σε μία συνομιλία που γινόταν όλο και πιο έντονη. Οι αστυνομικοί που ήταν κοντά ήταν έτοιμοι να επέμβουν. Οι ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης κατηγόρησαν την αστυνομία, υπό τον έλεγχο του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ενός από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου ότι κάνει ελάχιστα για να σταματήσει τις επιθέσεις. Λένε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι έποικοι λαμβάνουν βοήθεια από τις αρχές και μηνύματα για τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας. «Είναι πολύ λυπηρό γιατί η αστυνομία πρέπει να τηρεί το νόμο» λένε.

Οι διαδηλώσεις για τη διακοπή της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα ξεκίνησαν από θρησκευόμενους Σιωνιστές, αλλά τώρα προσελκύουν πολλούς. Άλλες ισραηλινές ομάδες προσπάθησαν εν τω μεταξύ να μπλοκάρουν τα συνοριακά περάσματα για να αποτρέψουν την παροχή βοήθειας στη Γάζα. «Δεν μου αρέσει να λεηλατώ πράγματα. Δεν είναι από τα αγαπημένα μου χόμπι. Αλλά το προτιμάμε αυτό από το θάνατο των φίλων και της οικογένειάς μας, κάτι που συμβαίνει όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος» υποστήριξε η Άριελ, μέλος των δεξιών ακτιβιστών.

Αναγνωρίζει ότι υπάρχει υπήρχε πείνα στη Γάζα, αλλά ήταν πεπεισμένη ότι η Χαμάς κλέβει και συγκεντρώνει βοήθεια αντί να τη μοίραζε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.«Ήρθε η ώρα να σταματήσω να νοιάζομαι τι σκέφτονται οι άλλοι και να κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσω τη ζωή μου, για να προστατεύσω την οικογένειά μου» υποστηρίζει για την εικόνα που προβάλλεται για το Ισραήλ.