Διεθνή

«Θα σας στείλουμε 20.000 ελέφαντες, δεν είναι αστείο»

«Θα σας στείλουμε 20.000 ελέφαντες, δεν είναι αστείο» Φωτογραφία: UNSPLASH
Η Γερμανία επικρίνει το κυνήγι ελεφάντων και ο πρόεδρος της Μποτσουάνα εκνευρίστηκε.

Απείλησε το Βερολίνο ότι θα στείλει στη Γερμανία 20.000 ελέφαντες. Η Γερμανία εκτός από το κυνήγι των ελεφάντων επικρίνει και την εξαγωγή «τροπαίων» που συνεχίζει η Μποτσουάνα με στόχο να διατηρεί υπό έλεγχο τον αριθμό τους. Οι Γερμανοί «πρέπει να ζήσουν με τα ζώα, όπως προσπαθούν να υπαγορεύσουν σε εμάς», είπε ο Μογκουίτσι Μασίσι, όπως αναφέρει η Bild.

 «Δεν είναι αστείο. Θα θέλαμε να κάνουμε αυτό το δώρο στη Γερμανία» είπε και ήταν ανένδοτος στην μη αποδοχή του δώρου της Μποτσουάνα. Σχολιάζοντας το «δώρο» του προέδρου Μασίσι, το υπουργείο απάντησε ότι η Μποτσουάνα δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη μαζί του για το θέμα αυτό.

Στη Μποτσουάνα, κατοικούν περίπου 130.000 ελέφαντες, ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο. Η συνύπαρξη με τους ανθρώπους είναι συχνά δύσκολη καθώς δεν λείπουν οι επιθέσεις. Η κριτική που άσκησε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας είχε ως στόχο τα κυνηγετικά τρόπαια που προσφέρονται στους εύπορους Δυτικούς πελάτες. Ανέφερε μεταξύ άλλων και την πιθανότητα να περιοριστεί αυστηρά η εισαγωγή τέτοιων τροπαίων, ώστε να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία προστατευόμενων ειδών.

Το 2019 η Μποτσουάνα ήρε την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού, που είχε επιβληθεί πέντε χρόνια νωρίτερα για να αντιμετωπιστεί η μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων και άλλων ειδών. Έκτοτε, η Μποτσουάνα αποφασίζει κάθε χρόνο πόσα ζώα επιτρέπεται να σκοτωθούν από κυνηγούς. Πέρσι χάρισε 8.000 ελέφαντες στην Αγκόλα και το 2022 έδωσε 500 στη Μοζαμβίκη.