Ο πρώην πρεσβευτής (νούντσιος) του Βατικανού στην Ουάσινγκτον, Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, υποστηρίζει σε μια ενδεκασέλιδη επιστολή του ότι ο ποντίφικας αγνόησε επί πέντε χρόνια όλες τις δολοπλοκίες του Αμερικανού καρδινάλιου τον οποίο χαρακτηρίζει "αρπακτικό" που κακοποιούσε σπουδαστές ιερατικών σχολών και νεαρούς κληρικούς.
"Δεν θα πω τίποτα για αυτό. Νομίζω ότι η ανακοίνωση μιλά από μόνη της" είπε ο Αργεντινός ποντίφικας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.
Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε την Κυριακή, ενώ ο πάπας πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ιρλανδία η οποία είχε επικεντρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στα πολλά σεξουαλικά εγκλήματα που είχαν διαπράξει ιερείς στη χώρα αυτή σε βάρος ανηλίκων.
"Η διαφθορά έφτασε στην κορυφή της ιεραρχίας της Εκκλησίας" γράφει ο Βιγκάνο, αναφέροντας πολλά ονόματα κορυφαίων εκπροσώπων του Βατικανού. "Συνεπής με την αρχή της μηδενικής ανοχής, ο πάπας Φραγκίσκος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα δώσει το καλό παράδειγμα στους καρδινάλιους και τους επισκόπους που κάλυψαν τα αδικήματα του Μακάρικ και να παραιτηθεί μαζί τους", συνεχίζει η επιστολή.
"Τα ομοφυλοφιλικά δίκτυα εντός της Εκκλησίας πρέπει να εξαλειφθούν" επειδή "στραγγαλίζουν τα αθώα θύματα και την ιερατική κλίση", γράφει επίσης ο Βιγκάνο που, κατά το παράδειγμα των υπερσυντηρητικών Καθολικών, φαίνεται να εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία.
Οι συντηρητικοί κύκλοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θεωρούν τον πάπα Φραγκίσκο ως επικίνδυνο προοδευτικό που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κοινωνικά θέματα παρά για τα παραδοσιακά ζητήματα της Εκκλησίας. Αντιμετώπισαν εχθρικά την έκκλησή του να δεχτούν με έλεος τους ομοφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ στις ενορίες, μολονότι ο πάπας δεν έχει αλλάξει το επίσημο δόγμα όσον αφορά τα ζητήματα της σεξουαλικότητας και του γάμου.
Παράλληλα, η δήλωσή του, το βράδυ της Κυριακής, για την ομοφυλοφιλία, προκάλεσε αγανάκτηση από τις οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ στη Γαλλία. Όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στους γονείς που διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις, ο πάπας πρότεινε να προσφύγουν "στην ψυχιατρική". Στην επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού πάντως σήμερα η αναφορά στην ψυχιατρική έχει απαλειφθεί.
Ο 77χρονος Βιγκάνο, νούντσιος στην Ουάσινγκτον από το 2011 μέχρι το 2016, υποστηρίζει στην επιστολή του ότι ο Βενέδικτος ΙΣτ΄, ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, είχε επιβάλει εκκλησιαστικές κυρώσεις στον καρδινάλιο Μακάρικ γύρω στο 2009-10, μετά τις ανησυχητικές αναφορές σε βάρος του. Ο Μακάρικ έπρεπε να εγκαταλείψει την ιερατική σχολή όπου διέμενε, να αποφεύγει κάθε δημόσια εμφάνιση και να διάγει βίο μετανοίας. Τον Ιούνιο του 2013 ο πάπας Φραγκίσκος, λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, φέρεται ότι τον ρώτησε για τον χαρακτήρα του Μακάρικ.
"Άγιε Πατέρα, δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον καρδινάλιο Μακάρικ αλλά αν ρωτούσατε το Συμβούλιο των Επισκόπων, υπάρχει ένας τεράστιος φάκελος για αυτόν. Διέφθειρε γενιές σπουδαστών και ιερέων και ο πάπας Βενέδικτος του επέβαλε να αποσυρθεί" υποστηρίζει ότι απάντησε εκείνος.
Παρ' όλ' αυτά, ο Βιγκάνο θεωρεί ότι ο πάπας ήρε τις κυρώσεις και χρησιμοποίησε τον Μακάρικ ως σύμβουλό του για τον διορισμό καρδιναλίων.
Πολλές πηγές της Εκκλησίας εξέφρασαν ερωτηματικά σήμερα για το κατά πόσο αληθεύει ότι ο Βενέδικτος ΙΣτ΄ είχε επιβάλει κυρώσεις, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε φωτογραφηθεί κατ' επανάληψη, σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του, με τον καρδινάλιο Μακάρικ που δεν έδειχνε διόλου να "διάγει βίο μετανοίας".
Ο 88χρονος Μακάρικ κατηγορήθηκε στα τέλη Ιουλίου για σεξουαλική κακοποίηση και του απαγορεύτηκε να ασκεί το ιερατικό του αξίωμα. Ο πάπας έκανε κατόπιν δεκτή την παραίτησή του από τη θέση του καρδιναλίου, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και, επισήμως αυτή τη φορά, θα πρέπει να μείνει κλεισμένος σε ένα σπίτι, με προσευχή και μετάνοια.