Ελλάδα

Κακοκαιρία Avgi: «Σφυροκόπημα» του χιονιά ακόμη λίγες ώρες, πού θα χτυπήσει

Κακοκαιρία Avgi: «Σφυροκόπημα» του χιονιά ακόμη λίγες ώρες, πού θα χτυπήσει Φωτογραφία: Eurokinissi
Θυελλώδεις άνεμοι, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια που έφτασαν μέχρι την Αττική είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Avgi που βρίσκεται σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Avgi που θα κορυφωθεί τις επόμενες ώρες, με τα φαινόμενα να είναι έντονα κυρίως στην Εύβοια αλλά και στην Αττική... Στα λευκά ντύθηκαν τα Βίλια, η Πεντέλη, η Πάρνηθα και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. 

Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Avgi είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια που έφτασαν μέχρι την Αττική χωρίς να δημιουργήσουν όμως μεγάλα προβλήματα. Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, στη λεωφόρο Φυλής από την Ιερά μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια, στην περιφερειακή Πεντέλης -Νέας Μάκρης, στην παλια Εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας μόνο για τα βαρέα οχήματα, ωστόσο εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα ΙΧ ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για τα βαρέα οχήματα και στην Εθνική οδό από τον κόμβο Καλυφτάκη και πάνω.

Σε ισχύ είναι και απαγορευτικό απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το meteo βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από αύριο (31/1) το πρωί θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν σήμερα τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ, ενώ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση αύριο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σήμερα δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο αύριο, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Στους χάρτες 1 και 2 του meteo παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 30/01 και το πρωί της Τετάρτης 31/01.

Στον χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται την Τρίτη 30/01 και Τετάρτη 31/01.

xartis1

Χάρτης 1: Η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 30/01

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν την Τρίτη 30/01 τα 8 μποφόρ και κατά τόπους τα 9 μποφόρ ενώ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση την Τετάρτη 31/01. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία που την Τρίτη 30/01 δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τετάρτη 31/01, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

xartis2

Χάρτης 2: Η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το πρωί της Τετάρτης 31/01

Στα λευκά η Εύβοια

Μεγάλο όγκο χιονιού έχει δεχθεί και η Εύβοια με την Σέτα να είναι η περιοχή που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο και έχει ντυθεί στα λευκά. Οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί και σε όλα τα σημεία υπάρχουν μηχανήματα έργου που προσπαθούν να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σήμερα σε Μαντούδι, Λίμνη Ευβοίας και Ερέτρια

Διακοπή κυκλοφορίας και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Νομός Βοιωτίας

Διακοπή κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτου χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Από την 56,728 Χ/Θ έως 121,250 Χ/Θ του Αυτ/μου Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ν.Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από την 0,000 χ/θ έως 1,500 χ/θ.
  • Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από τη 30,000 Χ/Θ έως τη 34,000 Χ/Θ.
  • Εθ.Οδός Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 1η χ/θ έως 33η χ/θ (Αράχοβα).

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Επ.Ο. Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
  • Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
  • Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
  • Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).
  • Εθ.Οδός Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 1η χ/θ έως 33η χ/θ (Αράχοβα).

Νομός Ευβοίας

Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

  • Στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (Καστέλλα) έως την 47η χ/θ (Προκόπι).
  • Στην Επ.Ο. Στενής – Στροπώνων, από την 1η χ/θ.
  • Στην Επ.Ο. Κοντοδεσποτίου – Αγ. Σοφιάς, από την 3η χ/θ.
  • Στην Επ.Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας, από την 2η χ/θ.
  • Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Ροβιών (μέσω Βούτας), από την 10η χ/θ.
  • Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Άγιας Άννας (μέσω Κερασιάς), από την 10η χ/θ.
  • Στη Ν.Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από την 1,500 χ/θ έως 11,000 χ/θ

Στα προαναφερόμενα σημεία, η κυκλοφορία των οχημάτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, λόγω χιονόπτωσης.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, στην Επ.Ο. Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου – Αγίας Τριάδας Ευρυτανίας, λόγω παγετού.

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • Στην Επ. Οδό Φουρνάς – Καρδίτσας, από 50η χ/θ έως 60η χ/θ, θέση «Ζαχαράκη».
  • Στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 12η χ/θ έως 25η χ/θ.
  • Στην Επ. Οδό Καρπενησίου- Φουρνάς, από 12η χ/θ εως 32η χ/θ.
  • Στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από 3η χ/θ έως 15η χ/θ.

Νομός Φθιώτιδας

Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

  • Από την 121,250 Χ/Θ έως 261,280 Χ/Θ του Αυτ/μου Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Από την 31,900 Χ/Θ έως 46,900 Χ/Θ του Αυτ/μου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • Στην Επ.Οδό Αμφίκλειας – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (Φτερόλακκα), από την 10η χ/θ έως την 17η χ/θ.

Νομός Φωκίδας

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • Στην Επ.Οδό Πολυδρόσου – Άνω Πολυδρόσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
  • Στην Επ.Οδό Άνω Πολυδρόσου – Δόκανου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, για το σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρόβλεψη Μαρουσάκη

Σύμφωνα με την τελευταία πρόλεψή του Μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρία Avgi που βρίσκεται σε εξέλιξη, απασχολεί τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και το τσουχτερό κρύο.

Μάλιστα, όπως συμπεραίνει ο μετεωρολόγος, ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές - ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω).