Ελλάδα

Εκτέλεση Ζαμπούνη: Ποιος ήταν ο «Ζαμπόν» και γιατί είχε μπει στο στόχαστρο του «Ράμπο» - Το συμβόλαιο για την Πρόεδρο Εφετών

Εκτέλεση Ζαμπούνη: Ποιος ήταν ο «Ζαμπόν» και γιατί είχε μπει στο στόχαστρο του «Ράμπο» - Το συμβόλαιο για την Πρόεδρο Εφετών
Νεκρός ο 44χρονος Βαγγέλης Ζαμπούνης, στη μαφιόζικη εκτέλεση στον Νέο Κόσμο. Ποιοι τον είχαν βάλει στόχο από το 2018.

Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια θανάτου των τελευταίων ετών που εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον Νέο Κόσμο, στο βενζινάδικο που διατηρούσε ο δολοφονημένος.

28 Δευτερόλεπτα ήταν αρκετά

Σε βίντεο, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτεται καρέ-καρέ η εκτέλεση του 44χρονου, γνωστού μέλους της Greek Mafia. Το μαφιόζικο χτύπημα διήρκεσε μόλις 28 δευτερόλεπτα.

Όπως φαίνεται ο Βαγγέλης Ζαμπούνης μπαίνει στο τζιπ του, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το βενζινάδικο, ιδιοκτησίας του, στον Νέο Κόσμο.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ένα όχημα παρκάρει και δύο άνδρες με καλάσνικοφ στα χέρια κατευθύνονταν προς το όχημα του 44χρονου. Ο πρώτος φτάνει στην πόρτα του Ζαμπούνη και αδειάζει το καλάσνικοφ, ενώ στη συνέχεια τοποθετεί στον γεμιστήρα και ξαναρίχνει. Στη συνέχεια, δεύτερος εκτελεστής αρχίζει να πυροβολεί από τη δεξιά πλευρά.

Αμέσως μετά, ο πρώτος άνδρας ανοίγει την πόρτα του οδηγού και με περίστροφο πυροβολεί τον Βαγγέλη Ζαμπούνη.

Αμέσως μετά οι δράστες μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους και εξαφανίζονται από το σημείο του εγκλήματος.

Το σκούρο μπλε τζιπ βρέθηκε καμένο, στην Λεωφόρο Αθηνών στο Δαφνί και παρελήφθη από γερανό της Αστυνομίας, για να μεταφερθεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών ερευνών, προκειμένου να εξεταστεί εργαστηριακά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξωτερικά του αυτοκινήτου βρέθηκαν 97 κάλυκες, ενώ εσωτερικά υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι και θα καταμετρηθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι δράστες, οι οποίοι είχαν στήσει καρτέρι στον 44χρονο, σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν τρεις ή τέσσερις και επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, ενώ πιθανολογείται ότι υπήρχε και δεύτερη ομάδα υποστήριξης, καθώς μετά τη δολοφονία εθεάθη και μία μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να απομακρύνεται από το σημείο.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ζαμπούνης

Ο 44χρονος φερόταν ως ύποπτος για τη δολοφονία του νονού γνωστού με το προσωνύμιο «Καράφλας», «Νταίζυ» ή «Σαμπρέλα», ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από ενέδρα που του είχαν στήσει άγνωστοι έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, στα τέλη του Ιουνίου του 2018.

Σε βάρος του είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018. Τότε, ένα λευκό βαν είχε προσεγγίσει το αυτοκίνητο του Ζαμπούνη που ήταν σταθμευμένο έξω από γραφείο πετρελαϊκής εταιρείας στην ακτή Κονδύλη στον Πειραιά.

Οι εκτελεστές πυροβόλησαν, όμως το καλάσνικοφ έπαθε εμπλοκή με αποτέλεσμα 3-4 σφαίρες να τραυματίσουν τον 38χρονο τότε στα πόδια και στο χέρι.

Στο στόχαστρο του «Ράμπο» είχε μπει ο «Ζαμπόν»

«Θα σε φάω πριν με φας. Θα σε σκοτώσω πριν με σκοτώσεις», είναι μια ρήση της παρανομίας, που ήταν σε πλήρη εφαρμογή από την ιεραρχία της Greek Mafia και από τα στελέχη της τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρχαν πληροφοριακά δελτία αρμόδιων τμημάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που ανέφεραν πως ο «Ράμπο» (Βασίλης Ρουμπέτης, δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό) είχε στοχοποιήσει τον «Ζαμπόν», που στο παρελθόν ανήκε στο στενό περιβάλλον της ηγεσίας της Greek Mafia αλλά αργότερα φέρεται να αυτονομήθηκε ακολουθώντας τον δικό του εγκληματικό δρόμο.

Τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής δεν αποκλείουν ο υποψήφιος στόχος του «Ράμπο» να έμαθε τις προθέσεις του και να έσπευσε να προλάβει δολοφονικά τον επίδοξο εκτελεστή του.

Στα πληροφοριακά δελτία, αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν «ακούσματα» πως ο 44χρονος φαίνεται να είχε ένα «μερίδιο» συμμετοχής ή συναίνεσης στη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου και αυτής του Μανώλη Καραγιάννη.

Αφορμή, σύμφωνα με αυτές τις αστυνομικές πληροφορίες, οι δολοφονίες των «φίλων» του. Του πρώην αξιωματικού της ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου, και του Γιώργου Λίτσα, γνωστού ως «Μπούμπη». Αυτές οι δολοφονίες είχαν αποδοθεί πληροφοριακά στον Μανώλη Καραγιάννη ή «Σαμπρέλα».

Τον Μάιο του 2019 στα Μανιάτικα είχε δολοφονηθεί με καλάσνικοφ ο 54χρονος «Δάσκαλος» ή «Κάβουρας». Ήταν ύποπτος για την εμπλοκή του στις δολοφονίες του «Σαμπρέλα» ή «Καράφλα», της 33χρονης γνωστής διαδικτυακά ως «Bella Mafia» αλλά και του body builder, Βασίλη Γρίβα, το Μάιο του 2017 στα Γλυκά Νερά.

Ο «Δάσκαλος» ή «Κάβουρας» ήταν «μέντορας» του 42χρονου Ζαμπούνη.

Ο Βαγγέλης Ζαμπούνης φέρεται να διατηρούσε μακροχρόνια σχέση με την Bella Mafia (Κατερίνα Αναγνωστάκη), που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 μέσα στο αυτοκίνητό της στο πάρκινγκ του σπιτιού της, στην Κηφισιά.

Λίγες μέρες πριν την απόπειρα δολοφονία στον Ζαμπούνη, στον Πειραιά.

Το «συμβόλαιο» για την Πρόεδρο των Εφετών

Το όνομα του 44χρονου είχε ακουστεί το 2012 και σε συμβόλαιο θανάτου κατά της προέδρου εφετών Παρασκευής Καλαιτζή που είχε δικάσει την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου. Η επονομαζόμενη Λίτσα, συγγενής γνωστού αρχιμαφιόζου, η οποία είχε συνεργαστεί με τις Αρχές και είχε αποκαλύψει πολλά για τα σχέδια της «Greek Mafia», είχε αναφέρει το όνομά του στις καταθέσεις της.

Είχε καταθέσει ότι το καλοκαίρι του 2012, ανέλαβε να διακριβώσει τη διεύθυνση κατοικίας της δικαστικού και ενημέρωσε για αυτό τον 44χρονο που ανέλαβε το συμβόλαιο αλλά δεν πρόλαβε να το εκτελέσει αφού τότε συνελήφθη για υποθέσεις εκβιασμών.