To «Αdolescence» (Εφηβεία) είναι η βρετανική σειρά που προσγειώθηκε στο Netflix την περασμένη εβδομάδα και έχει κάνει τους πάντες σε όλο τον κόσμο να μιλούν για το πόσο σπουδαία είναι.
Οι τηλεθεατές την έχουν χαρακτηρίσει ως το «καλύτερο δράμα» του Netflix αυτή τη στιγμή, ενώ έχει συγκεντρώσει σχεδόν τέλεια βαθμολογία στο Rotten Tomatoes.
Πέρα από το γεγονός ότι με κάποιο τρόπο γυρίστηκε όλο σε μία λήψη ανά επεισόδιο, κάτι που πολλοί θεωρούν «αδύνατη» κινηματογραφική μαεστρία, η πλοκή της είναι αυτή που έχει καθηλώσει τους θεατές.
Η τηλεοπτική σειρά των τεσσάρων επεισοδίων ακολουθεί την ιστορία του 13χρονου Τζέιμι Μίλερ (Όουεν Κούπερ), ο οποίος συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τη δολοφονία μιας συμμαθήτριάς του, της Κέιτι.
Ο βραβευμένος με SAG ηθοποιός Στίβεν Γκράχαμ συνυπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στον ρόλο του πατέρα του Τζέιμι, Έντι ο οποίος αντιμετωπίζει σκληρές ερωτήσεις σχετικά με το αν η ανατροφή του συνέβαλε στις υποτιθέμενες πράξεις του γιου του.
Η σειρά ρίχνει φως στο πολύ πραγματικό πρόβλημα του εύκολα προσβάσιμου μισογυνιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο - και πώς τα νεαρά αγόρια μπορεί να είναι ευάλωτα στο να ριζοσπαστικοποιηθούν από την κουλτούρα του incel (involuntary celibate που μεταφράζεται ως ακούσια αγαμία) και τη λεγόμενη «ανδρόσφαιρα» (manosphere) των τοξικών επιρροών.
{https://youtu.be/Wk5OxqtpBR4?si=Bj8_mUnnjk4j_KxH}
Οι ανακρίβειες της σειράς
Τώρα, ένας πρώην αστυνομικός που εργάστηκε για την αστυνομία του Merseyside στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου για τρεις δεκαετίες, μίλησε για τις «ανακρίβειες» της σειρές, αν και είναι μικρές και ελάχιστες.
Ο Laurence 'Lol' Carr, πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας που ασχολήθηκε με έρευνες για δολοφονίες, απαγωγές και εκβιασμούς, παραδέχτηκε ότι γενικά δεν παρακολουθεί αστυνομικά δράματα «καθώς απογοητεύομαι πολύ με τις εντελώς ανακριβείς αναπαραστάσεις», αλλά προφανώς, όπως όλοι μας, παρασύρθηκε από τη συγκεκριμένη ιστορία.
Ο Carr δήλωσε στο UNILAD ότι «σε γενικές γραμμές» η σειρά έδωσε μια ακριβή αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο τέτοιες υποθέσεις που αφορούν εφήβους θα αντιμετωπίζονταν στην πραγματική ζωή, αλλά πρόσθεσε: «Υπήρχαν όμως, ένα ή δύο σημεία ανακρίβειας».
Η πρώτη είναι η σωματική έρευνα του κατηγορούμενου νεαρού. «Το ερώτημα που έχω είναι... Για ποιο λόγο;» είπε.
Όσον αφορά τη δεύτερη ανακρίβεια, ο Carr πρόσθεσε: «Και οι σκηνές στο σχολείο μάλλον δεν ήταν κάτι που μπορεί να συμβεί με αυτό τον τρόπο. Δεν κατάλαβα γιατί προτεραιότητα για την εύρεση του όπλου έγινε το σχολείο, όταν φαινόταν ότι ο Τζέιμι δεν είχε επιστρέψει στο σχολείο μετά τη δολοφονία».
Η τοξική αρρενωπότητα βρίσκεται σε έξαρση
Όσον αφορά όμως τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσονται τέτοιες καταστάσεις στην πραγματική ζωή, ο Carr δήλωσε δυστυχώς ότι παρατήρησε μια «αύξηση» των περιπτώσεων που αφορούν νέους που καθοδηγούνται από τον «τοξικό ανδρισμό», προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι πλέον «πιο εύκολο να ενισχυθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Προηγουμένως, μιλώντας στον Independent, ο Γκράχαμ είπε ότι ένιωσε την ανάγκη να μεταφέρει την ιστορία στην οθόνη καθώς όλο και περισσότερο αυξάνονταν οι ειδήσεις για νεαρά αγόρια που «μαχαίρωναν» κορίτσια, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις κακόβουλες «επιρροές».
Ο συγγραφέας Τζακ Θρον ξεκαθάρισε επίσης ότι η σειρά δεν είναι μια άμεση νύξη στον κατηγορούμενο για βιασμό και εμπορίας ανθρώπων Άντριου Τέιτ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στη λεγόμενη «ανδρόσφαιρα», καθώς τα παιδιά «παρακολουθούν πολύ πιο επικίνδυνα πράγματα από τον Τέιτ».
Πράγματα που πρέπει να προσέξετε στα παιδιά
Ο αστυνομικός δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να ασκούν «κάποιο είδος ελέγχου» σε ό,τι βλέπουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και επίσης να «συμπάσχουν και να είναι περίεργοι και όχι πολύ δικτατορικοί».
Όσον αφορά τα προειδοποιητικά σημάδια, ο Carr πρόσθεσε: «Βρήκα το Adolescence δύσκολo και είμαι σίγουρος ότι έτσι είναι για τα περισσότερα παιδιά. [Από σημάδια] Θα έψαχνα για την απόσυρση, την έλλειψη επικοινωνίας, τη μυστικοπάθεια. Να εστιάζετε πολύ σε αυτά που λένε».
Οι αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους γονείς σχετικά με ορισμένους από τους «κώδικες» κειμένου και τις μυστικές φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιούν τα παιδιά - ακόμη και σε emojis - οι οποίες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι συμμετέχουν σε μια ομάδα incel ή σε παράνομες δραστηριότητες.