Τα τελευταία 24ωρα όλοι μιλούν για το Adolescence (Εφηβεία), τη νέα σειρά του Netflix με πρωταγωνιστή και συν-σεναριογράφο τον Στίβεν Γκράχαμ που καταπιάνεται με αρκετά επίκαιρα (και άβολα) θέματα, όπως ο εκφοβισμός, η ανήλικη βία, ο μισογυνισμός, η διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση, η κουλτούρα του «incel».
Το αστυνομικό δράμα των τεσσάρων επεισοδίων ξεκινά με τη σύλληψη ενός 13χρονου αγοριού για τη δολοφονία μιας συμμαθήτριάς του, της Κέιτι, προτού εξερευνήσει τον αντίκτυπο που έχει τόσο στους γονείς του όσο και στην ευρύτερη κοινότητα οι οποίοι αναρωτιούνται: τι συνέβη πραγματικά;. Κάθε επεισόδιο εκτυλίσσεται σε μία και μόνη αδιάκοπη λήψη, η οποία βυθίζει ακόμη περισσότερο τους θεατές στην ιστορία και αυξάνει την ένταση.
{https://youtu.be/Wk5OxqtpBR4?si=8fqgklLP39gwjYmR}
Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό και επίκαιρο θέμα, αλλά είναι το Adolescence βασισμένο σε αληθινή ιστορία;
Αν και το Adolescence δεν βασίζεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό, ο Γκράχαμ δήλωσε στο βρετανικό Rolling Stone ότι η σειρά αντλεί έμπνευση από «μια σειρά περιστατικών όπου νεαρά αγόρια μαχαίρωναν και σκότωναν νεαρά κορίτσια».
«Υπήρξε ένα περιστατικό όπου ένα νεαρό αγόρι [φέρεται να] μαχαίρωσε ένα κορίτσι», λέει ο Γκράχαμ στο Tudum. «Αυτό με σόκαρε. Σκεφτόμουν, "Τι συμβαίνει; Τι συμβαίνει στην κοινωνία όπου ένα αγόρι μαχαιρώνει ένα κορίτσι μέχρι θανάτου; Ποιο είναι το υποκινούμενο περιστατικό εδώ; Και μετά συνέβη ξανά, και συνέβη ξανά και ξανά. Ήθελα πραγματικά να ρίξω φως σε αυτό και να ρωτήσω: "Γιατί συμβαίνει αυτό σήμερα;" Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;».
Η αύξηση των επιθέσεων με μαχαίρια ή αιχμηρά αντικείμενα αποτελεί ιδιαίτερα ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) αναφέρει ότι τα εγκλήματα αυτά αυξήθηκαν από περίπου 27.000 μεταξύ 2012 και 2013, σε πάνω από 50.000 μεταξύ 2022 και 2023.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δείχνουν ότι το 17,3% αυτών των περιπτώσεων αφορούσαν ανηλίκους ηλικίας μεταξύ 10 και 17 ετών.
Η πρεμιέρα της σειράς συμπίπτει επίσης με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer, ο οποίος τον Ιανουάριο δήλωσε ότι οι «μοναχικοί, απροσάρμοστοι [και] νεαροί άνδρες στα υπνοδωμάτια τους» που «έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους υλικό στο διαδίκτυο» αποτελούν εξίσου μεγάλη τρομοκρατική απειλή με πολιτικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα.
Ομοίως, ο γενικός διευθυντής της MI5 Ken McCallum ανακοίνωσε πέρυσι ότι το 13% των ατόμων που ερευνώνται για συμμετοχή στην τρομοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου από την υπηρεσία, είναι κάτω των 18 ετών. «Πρόκειται για τριπλάσια αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια», είπε στην ομιλία του. «Η ακροδεξιά τρομοκρατία ειδικότερα κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς τους νέους, καθοδηγούμενη από προπαγάνδα που δείχνει μια έξυπνη κατανόηση της διαδικτυακής κουλτούρας».
«Αν ο νόμος πρέπει να αλλάξει για να αναγνωρίσει αυτή τη νέα και επικίνδυνη απειλή, θα τον αλλάξουμε, και μάλιστα γρήγορα», δήλωσε ο Starmer. Τα σχόλιά του απηχούν τις παρατηρήσεις της Yvette Cooper, της υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία πέρυσι μίλησε για πιθανές προσπάθειες αντιμετώπισης όσων «προωθούν επιβλαβείς και μισητές πεποιθήσεις», συμπεριλαμβανομένης αυτής που ο Guardian περιέγραψε ως «ακραίο μισογυνισμό».
Σχετικά με τις επιθέσεις, ο Γκράχαμ είπε: «Συνέβησαν σε όλη τη χώρα και ο στόχος μου ήταν απλώς να ρωτήσω: "Τι συμβαίνει;". Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορούμε απλά να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό, γιατί τέτοιου είδους πράγματα δεν συνέβαιναν όταν ήμουν νεαρό αγόρι«».
Ο Γκράχαμ πρόσθεσε: «Απλώς πρέπει να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι δεν είμαστε μόνο εμείς οι γονείς των παιδιών μας και ότι δεν είναι μόνο το σχολείο που εκπαιδεύει τα παιδιά μας. Αλλά υπάρχουν και επιρροές για τις οποίες δεν έχουμε ιδέα και οι οποίες έχουν βαθιές επιδράσεις στη νεανική μας κουλτούρα, θετικές αλλά και εξαιρετικά αρνητικές. Οπότε καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό και να δούμε ότι είμαστε όλοι υπόλογοι».