Με τιμές που θυμίζουν… καραβίδες βρίσκουν το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές την… ταπεινή σαρδέλα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι ελλείψεις στην αλίευση του δημοφιλούς ψαριού, που για κάποιους «δείχνουν» υπεραλίευση, ανέβασαν στα ύψη τις τιμές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TheΟpinion.gr, οι ποσότητες που τελικά φτάνουν προς κατανάλωση στα τελάρα στα ιχθυοπωλεία είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα οι σαρδέλες να είναι είδος... εν ανεπαρκεία.
«Ποια σαρδέλα; Σαρδέλα θα λέμε και θα κλαίμε», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο TheOpinion ιχθυοπώλης στη Βασιλέως Ηρακλείου και τονίζει: «Εδώ και μέρες η σαρδέλα αλλά και ο γαύρος, τα ψάρια του λαού, είναι σε έλλειψη. Οι τιμές είναι στα ύψη. Αν την πάρω από την ιχθυόσκαλα, θα πρέπει να την πουλήσω στον καταναλωτή τουλάχιστον 13 ευρώ για να βγάλω κέρδος. Ποιος θα πάρει τη σαρδέλα στα 13 ευρώ όταν έχω την τσιπούρα στα 15 ευρώ;».
«Δέκα ευρώ τις πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα από τον πάγκο της λαϊκής, όπου υποτίθεται ότι το ψάρι είναι πιο φθηνό. Ούτε καραβίδες να τρώγαμε», επισημαίνει καταναλώτρια.
Οι ιχθυέμποροι
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, εκεί όπου καταλήγουν όλες οι ψαριές σαρδέλας και γαύρου από Βόρεια Ελλάδα, υπήρξε ημέρα την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία το φελιζόλ (που περιλαμβάνει περίπου 9 κιλά ψάρι) κόστιζε 95 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος αγόραζε περίπου 11 ευρώ το κιλό τη σαρδέλα. Πόσο έπρεπε να την πουλήσει στον ιχθυοπώλη κι αυτός στον καταναλωτή για να βγάλουν τα έξοδά τους;», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο Νίκος Σδούγγος, μέλος του δ.σ. του Σωματείου Ιχθυεμπόρων νομού Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις στην ιχθυόσκαλα ήταν εμφανείς τον τελευταίο μήνα. «Οι ποσότητες που έβρισκαν τα γρι – γρι ήταν σαφώς λιγότερες. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ο παράγοντας και της μείωσης του αριθμού των καϊκιών που βγαίνουν για ψάρεμα, κάτι που έχει να κάνει με την αύξηση των εξόδων τους», εξηγεί.
Τα γρι-γρι
«Πράγματι υπάρχει θέμα ιδίως τον τελευταίο μήνα», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γρι-Γρι, Κωνσταντής Παγώνης. Για τον ίδιο, το θέμα είναι πολυπαραγοντικό.
«Οι ψαριές είναι εμφανώς μειωμένες, οι ποσότητες δεν είναι οι ίδιες με αυτές που βρίσκαμε στο παρελθόν και αυτό που σας λέω αφορά και τα γρι γρι που βγαίνουμε εδώ από Θεσσαλονίκη στο πρώτο και το τρίτο πόδι, αλλά και τους συναδέλφους στα νερά της Καβάλας», εξηγεί ο κ. Παγώνης, που επισημαίνει ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σαρδέλα και γαύρος έχουν εξαφανιστεί.
«Θέλουμε κι εμείς να ανακάμψουν τα συγκεκριμένα είδη, μόνοι μας τα προστατεύουμε για να μην υπάρχει μείωση και έχουμε καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σαρδέλα και τον γαύρο, τονίζει ο ίδιος.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Παγώνης, η αύξηση στην τιμή των συγκεκριμένων ειδών δεν οφείλεται μόνο στη μείωση των ποσοτήτων αλλά και στην αύξηση γενικότερα των εξόδων.
«Η σαρδέλα και ο γαύρος πριν έξι χρόνια είχαν 2 και 3 ευρώ, αλλά και 1,5 ευρώ στους πάγκους της λαϊκής. Ωστόσο, το ψάρι από μας το ψαρεύουμε μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή περνά από 2-3 μεσάζοντες. Όλων αυτών των ανθρώπων τα έξοδα έχουν αυξηθεί ραγδαία κι αυτό "βγαίνει" στην τιμή», τονίζει.
Σήμερα η τιμή ποικίλλει ανάλογα και με τη μέρα, συνήθως από 6 ευρώ και πάνω. «Σήμερα μπορεί να μην τη βρείτε καθόλου στον ιχθυοπώλη, αύριο μπορεί να τη βρείτε με 10 ευρώ αλλά και με 13 ευρώ», προσθέτει, ενώ προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα που ο καιρός θα βελτιωθεί και θα βγαίνουν στα ανοιχτά περισσότερα καΐκια, η εικόνα θα είναι σαφώς καλύτερη.