Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή, τόσο θρησκευτική (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) όσο και εθνική (επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821), και παρά το γεγονός ότι πέφτει μέσα στη Σαρακοστή, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού και συγκεκριμένα μπακαλιάρου.
Γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί ο μπακαλιάρος σκορδαλιά ως το απόλυτο παραδοσιακό φαγητό της ημέρας.
Ο μπακαλιάρος, που ήταν φτηνός και εύκολος στη συντήρηση λόγω της αλατίσματος, έγινε αγαπημένος των Ελλήνων εδώ και αιώνες. Πριν το τηγάνισμα, απαιτείται ξαλμύρισμα για 1–2 ημέρες, και μετά βυθίζεται σε κουρκούτι με αλεύρι και μπύρα ή σόδα για να γίνει αφράτος και τραγανός.
Η σκορδαλιά, άλλοτε με ψωμί, άλλοτε με πατάτα ή και καρύδι, δίνει την πικάντικη γεύση που «δένει» τέλεια με τον μπακαλιάρο.
Σε πολλά σπίτια προστίθενται και άλλοι νηστίσιμοι μεζέδες, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές, ταραμοσαλάτα ή τουρσί λαχανικά.
Κάποιοι προτιμούν πιο ιδιαίτερες παραλλαγές, όπως μπακαλιάρο πλακί στο φούρνο με ντομάτα και κρεμμύδι.
Συνολικά, το τραπέζι της 25ης Μαρτίου αποτελεί γευστική γιορτή, με ρίζες βαθιά στην ελληνική παράδοση.
Με τι μπορείτε να συνοδεύσετε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά
Στην Ελλάδα, την 25η Μαρτίου παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά το τραπέζι συνήθως περιλαμβάνει και μερικά ακόμα συνοδευτικά και συμπληρωματικά πιάτα, ανάλογα με την περιοχή και τα γούστα.
Ορίστε μερικά δημοφιλή που μπορείς να δεις δίπλα στον μπακαλιάρο:
Συνοδευτικά:
Παντζάρια βραστά: Συχνά σερβίρονται με λαδάκι και ξύδι, τέλεια ισορροπία για τη σκορδαλιά.
Χόρτα βραστά (π.χ. ραδίκια, σταμναγκάθι): Επίσης με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Μαρούλι ή λάχανο σαλάτα: Φρέσκια και δροσερή επιλογή που ταιριάζει με τηγανητό φαγητό.
Ψωμί χωριάτικο: Για... βούτες στη σκορδαλιά!






























