Το αξιοσημείωτο ελληνικό «success story της Πτηνοτροφίας» ξεδίπλωσαν οι Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», ο Δημήτρης Σκάλκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας στις Επιχειρήσεις Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο κτηνοτρόφος Γιώργος Στροίκος από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Στο ζενίθ η ελληνική πτηνοτροφία
Ο κ. Δημητρίου σύμφωνα με το Αθηναικό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εστίασε στην οικονομική πορεία του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού, στον εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας και στο επενδυτικό πλάνο για την επόμενη πενταετία.
«Με 500 παραγωγούς-μέλη και 100 συνεργαζόμενους παραγωγούς, πάνω από 600.000 τ.μ. πτηνοτροφεία, ετήσια παραγωγή 350.000 όρνιθες αναπαραγωγής και 50 εκατ. κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, ο συνεταιρισμός μας είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Συγκαταλέγεται δε στην πρώτη πεντάδα των βιομηχανιών τροφίμων της χώρας, με περισσότερα από 8.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά και πάνω από 300 κωδικούς προϊόντων», τόνισε.
Όσον αφορά την οικονομική πορεία για το 2024, ο κ. Δημητρίου ανέφερε τα εξής:
Αύξηση στους νεοσσούς κατά 6,7%
Αύξηση παραγωγής ζωοτροφών κατά 7%
Αύξηση παραγωγής προϊόντων κρέατος κοτόπουλου κατά 8,8%
Ανάπτυξη παραγωγής και πωλήσεων γύρου κατά 48%
Αύξηση παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων κατά 31%
Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3,5%
Βελτίωση κερδοφορίας μέσω στρατηγικής ανάπτυξης
Αύξηση εξαγωγών κατά 20%.
Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται στο τιμόνι της ελληνικής πτηνοτροφίας
Ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στην ιστορία της ελληνικής πτηνοτροφίας, τονίζοντας: «Η αυτάρκεια της χώρας μας σε κοτόπουλο ανέρχεται σήμερα στο 95%, με το 35% της παραγωγής να προέρχεται από τον συνεταιρισμό “Πίνδος” και το 31% από τη “Νιτσιάκος”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ποτέ επιδότηση, γεγονός που αποτελεί έναν εξαιρετικό παράγοντα επιτυχίας».
Ο καθηγητής υπογράμμισε τη δυναμική ανάπτυξη τόσο του συνεταιριστικού όσο και του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας τη διαρκή επένδυση σε νέα εργοστάσια και καινοτόμα προϊόντα. «Είναι ένα εξαιρετικό οικοσύστημα 65 ετών», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κλάδος λειτουργεί έχοντας την υποστήριξη και του κράτους, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και προβλήματα π.χ. η νόσος πτηνών ή το κλείσιμο των εστιατορίων την περίοδο της πανδημίας.