Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκε η θετικότητα για κορονοϊό, σταθερά ο δείκτης για τη γρίπη

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκε η θετικότητα για κορονοϊό, σταθερά ο δείκτης για τη γρίπη Φωτογραφία: UNSPLASH
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση, ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 ενώ καταγράφηκαν και πέντε θάνατοι.

Αύξηση παρουσίασε ο δείκτης θετικότητας στο σύνολο των δειγμάτων κορονοϊού του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών νοσούντων με covid, από τις 10 Ιουνίου ως τις 16 Ιουνίου ήταν 324 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 166 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 225. Παραλληλα, έγιναν τρεις διασωληνώσεις, ενώ τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, έγιναν μόλις δύο και την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023, πέντε.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 ενώ καταγράφηκαν και πέντε θάνατοι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν πέντε και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 20.

Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε πέντε από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν, αύξηση σε τέσσερις και σταθεροποίηση σε μία, αντίστοιχα.

Ιός της γρίπης

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα του ιού της γρίπης, η θετικότητα στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει χαμηλή, κάτω από 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Παράλληλα, καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024.

Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με ημερομηνία θανάτου. Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 24/2024 νοσηλεύτηκαν 148 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 71 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Επιπλέον, από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 24/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.058 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης),
εκ των οποίων τα 554 (52%) ήταν τύπου Α και 504 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI). Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 536 στελέχη τύπου Α. Τα 492 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 44 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

Σε ό,τι αφορά στη γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου), ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όπως αντίστοιχα και ο αριθμός για σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου) ενώ σε αυτή την περίπτωση η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, στελέχη της BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) εντοπίστηκαν από την εβδομάδα 13/2024.

Τέλος, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI) για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV.