Ελλάδα

Ειδικοί για γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία: «Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες»

Ειδικοί για γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία: «Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες» Φωτογραφία: intime
Συναγερμός με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Μαγνησία, με 3 άτομα να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Απαγορευμένο το νερό στη Μαγνησία καθώς μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, βρέθηκε σαλμονέλα και άλλα μικρόβια, τα οποία έστειλαν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 100 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή.

Εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον σαλμονέλα στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου.

«Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες»

«Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της. Οι αιτίες είναι άλλες, αλλά πλέον παίζουμε με τα όρια που μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα», είπε στο Mega ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής Κωνσταντίνος Ντελέζος.

«Φάνηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι έχουμε σαλμονέλα και κολοβακτηρίδιο. Η σαλμονέλα προέρχεται από τα τρόφιμα, το κολοβακτηρίδιο από τις τουαλέτες», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνύπαρξη των δύο μικροβίων μπορεί να προέρχεται ενδεχομένως από επιφανειακά νερά από δίκτυα άρδευσης, ενώ το άλλο σενάριο κάνει λόγο για μόλυνση της αποχέτευσης.

«Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες» - Τι λένε οι ειδικοί για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

«Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες. Μόνο και μόνο σε ένα σημείο να υπάρξει μόλυνση, μπορεί να απλωθεί σε όλο το δίκτυο», πρόσθεσε ο κ. Ντελέζος.

Τα μικρόβια αυτά δεν προκαλούν θολότητα του νερού, ενώ ο κ. Ντελέζος τόνισε πως με τη χλωρίωση του δικτύου θα σταματήσει η μόλυνση των υδάτων.