Ελλάδα

ΔΟΥ Χαλκίδας: Από 250 έως 11.000 ευρώ η ταρίφα - Πώς «πείστηκε» η διευθύντρια

ΔΟΥ Χαλκίδας: Από 250 έως 11.000 ευρώ η ταρίφα - Πώς «πείστηκε» η διευθύντρια
Η Προϊστάμενη της ΔΟΥ Χαλκίδας φέρεται σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας να είναι το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε.

Φέρεται, μετά τη σύλληψή της να είπε στα στελέχη της Υπηρεσίας πως όταν ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι οι οποίοι έπαιρναν χρήματα ώστε να κάνουν διευκολύνσεις σε εταιρίες.

Συλλήψεις στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Πώς δρούσε το κύκλωμα εφοριακών – Η καταγγελία και τα ευρήματα

Τότε ήταν, όπως ανέφερε, που την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι και την έπεισαν να συμμετάσχει λέγοντάς της ότι όπως λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια όλοι ήταν ικανοποιημένοι και πως θα μπορούσε και η ίδια να έχει επιπλέον χρήματα για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Στο γραφείο της βρέθηκαν σημειώσεις με τα ονόματα των υπόλοιπων μελών, ημερομηνίες με χρηματικά ποσά από 250 έως 11.000 ευρώ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα στη ΔΟΥ οι Αδιάφθοροι εντόπισαν έναν πολίτη να μπαίνει στο κτίριο και να κρατά έναν φάκελο. Όταν βγήκε τον ρώτησαν τί περιείχε ο φάκελος και απάντησε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη τον φάκελο που είχε 10.000 ευρώ μετά από εκβίαση από υπαλλήλους και ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της Προίσταμένης και μίας υπάλληλου. Προέκυψε επίσης ότι η Προϊσταμένη χρησιμοποιούσε για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες κινητό τηλέφωνο που ήταν καταχωρημένο σε ανύπαρκτο αλλοδαπό.

doy 2 ff130

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών 

Μία καταγγελία σε βάρος υπαλλήλων της ΔΟΥ Χαλκίδας βάσει της οποίας απατούσαν χρήματα ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους ήταν η αρχή ώστε τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας να ξεκινήσουν έρευνες και να οδηγηθούν στη αποκάλυψη εγκληματικής ομάδας αποτελούμενης από εφοριακούς και ιδιώτες. Πέρασαν χειροπέδες σε επτά άτομα. Πρόκειται για πέντε εφοριακούς, ανάμεσά τους και τη διευθύντρια καθώς και σε δύο λογιστές ενώ δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα έξι άτομα.

Χειροπέδες σε διευθύντρια, υποδιευθυντή και τέσσερις υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας

Προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, ζητώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες. Η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που έγινε χθες εντοπίστηκε πολίτης που μπήκε στην ΔΟΥ κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,

-10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
-4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Γ. Πιτσιλής: «Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά»

Με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε - όπως πάντα - σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς. Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες».