Ελλάδα

Στα δύσκολα από αύριο: Η πορεία του αεροχείμαρρου που θα πνίξει τη χώρα με αφρικανική σκόνη

Στα δύσκολα από αύριο: Η πορεία του αεροχείμαρρου που θα πνίξει τη χώρα με αφρικανική σκόνη
Αποχωρούν από αύριο οι βροχές. Έρχονται αποπνικτικές συνθήκες με αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες.

Αρχίζουν από αύριο τα δύσκολα καθώς η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που έρχεται από την Αφρική θα δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες.

Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

{https://www.youtube.com/watch?v=Ki8E12fG9fM}