«Η επίθεση αυτή ήρθε σε συνέχεια διαδικτυακών απειλών ενάντια στην οργάνωση, με αφορμή αφίσα για ένα πάρτι οικονομικής ενίσχυσης. Η αιτία όμως για την επίθεση αυτή δεν είναι άλλη από το κλίμα ομοφοβίας και τρανσφοβίας που έχει καλλιεργηθεί και συνεχώς υποδαυλίζεται και τον σταδιακό εκφασισμό που δε συναντά κανένα θεσμικό εμπόδιο», επισημαίνει ανάρτηση του Orlando LGBT+.
Η ανάρτηση σημειώνει ότι έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από την επίθεση του όχλου σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ σε αυτό το διάστημα «δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη αντίδραση» από την πλευρά της Πολιτείας και «δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο».
Το αποτέλεσμα, συνεχίζει η ανάρτηση, ήταν η «φασιστική επίθεση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και μάλιστα σε μία οργάνωση νέων ατόμων, κάποιων δε από αυτά και ανήλικα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι είναι και αυτό ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η χθεσινή επίθεση στόχευε στον εκφοβισμό και τη φίμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με ευθεία απειλή και αναφορά στη δολοφονία του Ζακ, ήταν όμως και ευρύτερη προειδοποίηση για όποια φωνή διαφοροποιείται», τονίζεται ακόμη.
Παράλληλα, η οργάνωση προειδοποιεί ότι πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια επανασυσπείρωσης της ακροδεξιάς, «από αυτές που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά γύρω από μια αντιΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική».
«Την προηγούμενη φορά που η ακροδεξιά αφέθηκε να οργανώνεται και να ενισχύεται για καιρό χωρίς σοβαρά αναχώματα χρειάστηκαν πολλές επιθέσεις και δύο δολοφονίες για να αντιδράσει η πολιτεία. Αυτή η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί», τονίζει το Orlando LGBT+.
{https://www.facebook.com/orlandolgbt.gr/posts/pfbid02pXTrxkUeusiwbVA11K94sRVGq727QisunWmmDWgCzGiPWmqE113nqGUeHJj3oJhal}
«Το 2013 χρειάστηκαν δύο δολοφονίες για να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία τι σημαίνει Χρυσή Αυγή»
Από την πλευρά της η Νάνσυ Παπαθανασίου, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, επισημαίνει ότι η «ανύπαρκτη αντίδραση» της πολιτείας μετά την επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους «έδωσε το πράσινο φως» για τέτοιες απειλές και επιθέσεις.
«Γιατί αυτό που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους λειτούργησε ως πρελούδιο, έγινε αντιληπτό ως δοκιμή. Και η δοκιμή έδειξε ότι η αστυνομία συνέλαβε μόνο λίγα άτομα και μόνο όταν αναγκάστηκε, ότι τα άτομα αυτά αφέθηκαν ελεύθερα, ότι οι αντιδράσεις, μετά τον αρχικό αποτροπιασμό, καταλάγιασαν, και εν πάσει περιπτώσει, κανένα δημοκρατικό αντανακλαστικό δεν λειτούργησε (θεσμικά ή μη -και αναφέρομαι στο μετά από τη σημαντική μαζική συγκεντρωση στη Θεσσαλονίκη)», τονίζει.
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζει η Νάνσυ Παπαθανασίου, δεν σήμαινε ποτέ ότι «ξεμπερδέψαμε» με την ακροδεξιά.
«Την πρώτη φορά η Χρυσή Αυγή συγκροτήθηκε κυρίως γύρω από έναν αντιμεταναστευτικό και ρατσιστικό λόγο. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα ερχόμασταν μετά (μας είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές). Αυτή τη φορά φαίνεται ότι συγκροτείται γύρω από μια αντιΛΟΑΤΚΙ+, αντι-woke, μισογυνιστική ρητορική και περιμένω ότι θα μπουν στο στόχαστρο συγκεκριμένα πια και οι σπουδές φύλου και τα δικαιώματα των τρανς ατόμων -ιδίως δε των τρανς παιδιών- με προκάλυμμα την προστασία των παιδιών (το σύνθημα στο αυτοκολλητο της φωτογραφίας είναι ενδεικτικό). Είναι ακριβώς το ίδιο μοτίβο που ακολουθείται στις ΗΠΑ και όχι μόνο τα τελευταια χρόνια», επισημαίνει.
«Το 2013 χρειάστηκαν δύο δολοφονίες για να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία τι σημαίνει Χρυσή Αυγή και φασισμός (οι μειονότητες βέβαια το ξέραμε, αλλά δε μας άκουγε κανείς). Ελπίζω αυτή τη φορά τα αντανακλαστικά μας να είναι καλύτερα. Και για να το πω με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια: είναι ήδη πολύ αργά, και για κάθε μέρα που περνάει οι ευθύνες της πολιτείας, των θεσμών και της εκκλησίας γιγαντώνονται», καταλήγει η Νάνσυ Παπαθανασίου.