Ελλάδα

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στην Κρήτη - Η «αμοιβή», η «ταρίφα» και το «ενοίκιο» για τις μητέρες

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στην Κρήτη - Η «αμοιβή», η «ταρίφα» και το «ενοίκιο» για τις μητέρες
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα εμπορίας βρεφών το οποίο δρούσε στην Κρήτη με... άκρες σε όλη την Ελλάδα.

Οι κατηγορούμενοι πέρασαν την Τετάρτη (9/8) το κατώφλι του εισαγγελέα λίγο μετά τις 18:30 και μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκησε 7 ώρες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή.

Οι εννέα συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Κυριακή (13/8), όμως την ίδια ώρα στο «φως» έρχονται διάφορα στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι εμπλεκόμενοι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μωρά και έδιναν «ενοίκιο» στις παρένθετες μητέρες.

Συνήγορος υπεράσπισης του 73χρονου γιατρού, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέφερε: «Η υπόθεση είναι εξαιρετικά συνθέτη, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ίσως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μακρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία γιατί ο όγκος της δικογραφίας είναι δυσθεώρητος».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο εντολέας του υποστηρίζει ότι «μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς. Με την επεξεργασία που θα γίνει, θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα μέσα ενημέρωσης».

Το όφελος το οποίο αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση εμπορίας βρεφών ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας φέρεται να κυμαινόνταν από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «άγγιζε» και τις 120.000 ευρώ.

Η «αμοιβή», σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάθε παρένθετη μητέρα ξεκινούσε από 5.000 ευρώ ενώ η μηνιαία αμοιβή μέχρι να γεννήσουν ξεκινούσε από 300 ευρώ τον μήνα και έφτανε τα 600.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, οι γυναίκες:

  • υποβάλλονταν σε ειδική θεραπεία ως δότριες ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε προγράμματα παρένθετης μητρότητας
  • εντάσσονταν σε ελεγχόμενους χώρους που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να κυοφορήσουν σε περιβάλλον εργασιακής εκμετάλλευσης κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας (υπέρβαση ορίου ηλικίας, πλαστές δικαστικές αποφάσεις, ανακριβές, ελλιπές ή ανύπαρκτο ιατρικό ιστορικό) και εν συνεχεία, έναντι αμοιβής, να παραδώσουν τα βρέφη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πριν οι γυναίκες χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες, τις εκμεταλλεύονταν περαιτέρω, λαμβάνοντας και από αυτές ωάρια.

Για να το πετύχουν, τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε πλήθος επιμέρους εγκληματικών πράξεων. Συγκεκριμένα κατάρτιζαν πλαστά δικαιολογητικά με σκοπό την έκδοση δικαστικής απόφασης, για άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε συνεργασία με κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και ιατρούς, παραποιούσαν καταχωρήσεις ωοληψιών και ιατρικά έγγραφα, κατάρτιζαν εικονικά μισθωτήρια και εικονικά σύμφωνα συμβίωσης.

Παράλληλα, σε περιστατικά ενδιαφερόμενων γονέων από χώρες όπου απαγορευόταν η διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, δήλωναν τις γεννήσεις ως υιοθεσίες.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι, ενεργούσαν ως μεσολαβητές σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ενώ προέβαιναν και στη συστηματική εξαπάτηση γυναικών ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι υπέβαλαν αυτές σε πράξη εμβρυομεταφοράς.