Λόγω της ακρίβειας, μειωμένη είναι η κίνηση στα ψητοπωλεία, που έχει πέσει τουλάχιστον 30% με 40%, ενώ οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι τεράστιες μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου.
«Ο γύρος έχει πάρει μια αύξηση 45% μέσα σε ένα χρόνο περίπου, αγοράζαμε 3,30 ευρώ και τώρα έχουμε φτάσει να αγοράζουμε 5,20 ευρώ το κιλό» δηλώνει ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Πέτρος Αργύρης στο δελτίο στου star.
Δεν είναι μόνο η βασική πρώτη ύλη, δηλαδή το κρέας, που έχει τραβήξει τον ανήφορο. Οι πίτες έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% σε τρεις μήνες.
Οι ανατιμήσεις δεν υπάρχουν μόνο στα ψητοπωλεία, αλλά και στα κρεοπωλεία, ειδικά στα κρέατα οι τιμές τραβούν την ανηφόρα καθώς σε διάστημα τριών μηνών οι αυξήσεις φτάνουν και το 30%.
«Η σπάλα από χοιρινό έχει πλέον 12 ευρώ, με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδους και πέρυσι τέτοια εποχή είχε 9 ευρώ. Το μοσχάρι, το ποντίκι, φτάνει τα 6,50 ευρώ από 4,50 ευρώ πέρυσι, ενώ το κοτόπουλο στα 4 ευρώ θα το βρείτε φέτος από 2,5 ευρώ» αναφέρει για τη σύγκριση των τιμών πέρυσι και φέτος, ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου.
«Φρένο» στην κατανάλωση
«Όσο το ενεργειακό και τα μεταφορικά είναι ψηλά, μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές. Εμείς έχουμε συμπιέσει το κέρδος μας, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς η εφοδιαστική αλυσίδα» επισημαίνει στο Star o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Σάββας Κεσσίδης.
Το αποτέλεσμα είναι, όπως λένε οι καταναλωτές: «Έχουμε περιορίσει τις ποσότητες και φυσικά τις επισκέψεις στα κρεοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ, παντού».