Τη στρατηγική της ΔΕΗ για τη συμβολή στην ψηφιακή και ενεργειακή ενδυνάμωση της Ευρώπης μέσω επενδύσεων ύψους 5,75 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γεώργιος Στάσσης, στο συνέδριο AI & Tech Summit 2025 που διοργανώνεται από το περιοδικό Politico στις Βρυξέλλες. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία από λιγνιτική περιοχή σε έναν πρωτοποριακό κόμβο πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας αιχμής, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα data centers στην Ευρώπη.
Μιλώντας σε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο του Politico, James Fernyhough, ο κ. Στάσσης ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στη νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, σημειώνοντας πως η αλληλεξάρτηση του ψηφιακού με τον ενεργειακό κόσμο εντείνεται. «Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί τεράστια παραγωγή ενέργειας και οι ανάγκες των data centers είναι τέτοιες που χρειάζονται λύσεις σε επίπεδο κλάδου», τόνισε.
Το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει την ανάπτυξη άνω των 3.000 MW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, νέες μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 860 MW, στις εκτάσεις πρώην λιγνιτωρυχείων. Στόχος είναι όχι μόνο η κάλυψη εγχώριων αναγκών, αλλά και η ενεργειακή τροφοδοσία του νέου mega data center 300 MW (με δυνατότητα επέκτασης έως 1.000 MW) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, το οποίο θα λειτουργεί με το μοντέλο behind the meter, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό ενεργειακό σύστημα.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε πως η επιλογή της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι τυχαία. Η περιοχή διαθέτει έτοιμη βιομηχανική γη χωρίς αδειοδοτικά εμπόδια, ισχυρές ενεργειακές υποδομές, υδάτινους πόρους απαραίτητους για την ψύξη των data centers και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, η περιοχή είναι ήδη συνδεδεμένη με δίκτυα υψηλής τάσης και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε τεχνολογικό κέντρο ευρωπαϊκής εμβέλειας.
Ο κ. Στάσσης ανέφερε πως η ΔΕΗ οραματίζεται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου mega data centers διασυνδεδεμένων με οπτικές ίνες, προσαρμοζόμενων δυναμικά στις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, με πιθανές επεκτάσεις στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία.
Όσον αφορά την ανάγκη για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ σημείωσε πως δεν απαιτούνται νέες πολιτικές για την υλοποίηση των υποδομών. Αντιθέτως, τόνισε την ανάγκη για μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση εντός της ΕΕ γύρω από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και το ηθικό πλαίσιο που τη διέπει.