Η κίνηση που αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά είναι αυτή της συνένωσης της ΔΕΛΤΑ με τη Δωδώνη και η εξαγορά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου του λοιπού ποσοστού που δεν κατέχει ακόμη το CVC στη δεύτερα εταιρία, κάτι πάντως που αναμένεται να έχει κλείσει μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.
Το πρώτο καθοριστικό βήμα γίνεται αυτές τις ημέρες με τη συγχώνευση της VIvartia και της Venetiko Holdings, της εταιρίας που είχε συστήσει το αμερικανικό fund CVC και μέσω αυτής έχει εξαγοράσει περίπου το 70% της Δωδώνης.
Βάσει του σχεδίου της συγχώνευσης η Venetiko θα απορροφηθεί από τη Vivartia και πλέον τόσο η ΔΕΛΤΑ όσο και η Δωδώνη θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Vivartia.
Με την προσθήκη της Δωδώνης η ΔΕΛΤΑ θα αποκτήσει ουσιαστικά τη βασική κατηγορία που της έλειπε στο πλαίσιο της στρατηγικής για την καλή διατροφή, που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα που δεν είναι άλλη από τη φέτα και εν γένει τα τυριά.
Φέτος άλλωστε η Δωδώνη εγκαινίασε δύο νέες μονάδες παραγωγής, μία για τα plant based προϊόντα της και μία για τα σκληρά τυριά.
Πριν από αυτό, η ΔΕΛΤΑ έχει προχωρήσει σε βασικές κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης οι οποίες περιλαμβάνουν περικοπή 15% των κωδικών, την ορθή αξιοποίηση του τεράστιου δικτύου που έχει στη μικρή λιανική και την είσοδο σε νέες κατηγορίες όπως οι πουτίγκες, κατηγορία στην οποία δραστηροποιείται η Arla.
Μετά την εξαγορά του 70% του τυροκομείου Κουρέλλας ΑΕ και Δανιήλ Γκατένιο ΑΕ, η ΔΕΛΤΑ προσανατολίζεται, σύμφωνα με την Καθημερινή, σε νέα εξαγορά.
Η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία(Ολυμπος , Τύρας), δίνει έμφαση τόσο στην ολοκλήρωση του εργοστασίου χαλουμιού στην Κύπρο όσο και στην τοποθέτηση στην αγορά το ερχόμενο φθινόπωρο των προϊόντων με το σήμα Αγνό, ο οποίο απέκτησε η εταιρία σε πλειστηριασμό την άνοιξη του 2022.
Με το βλέμμα στραμμένο στις ξένες αγορές είναι και η ΜΕΒΓΑΛ με τις ΗΠΑ να αποτελούν το κυριότερο περιορισμό για τη φέτα βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.
Με τις πωλήσεις από το εξωτερικό να υπερβαίνουν τις εγχώριες συνεχίζει και η ΚΡΙ ΚΡΙ η οποία αναμένει φέτος να έχει τζίρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης είναι το γιαούρτι, επώνυμο και ιδιωτικής ετικέτας αλλά και παγωτό με την έμφαση πλέον να δίνεται στο greek frozen yogurt.