Πιο εφαρμόσιμες ποινές για την πλειονότητα των τροχαίων παραβάσεων, περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Θα είναι όμως και αυστηρότερος σε φαινόμενα αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς, όπως επεσήμανε η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, ανέφερε τις τρεις παραβάσεις για τις οποίες ο νέος ΚΟΚ προβλέπει αυστηρές ποινές: «Μετά από πολλά χρόνια αλλάζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Θέλω ν’ αναφερθώ στην θέσπιση της Αντικοινωνικής Οδικής Συμπεριφοράς που προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους κινούνται στη ΛΕΑ, σταθμεύουν σε ράμπα ΑΜΕΑ ή παρεμποδίζουν τα ΜΜΜ».
Η κα Αλεξοπούλου έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λασίθι, όπου παρέστη σε εκδήλωση απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής: «Η Οδική Ασφάλεια μέσα από τα μάτια των μαθητών».
«Ως μητέρα μιας μαθήτριας Δημοτικού αντιλαμβάνομαι καθημερινά πως τα παιδιά μας τα διδάσκουμε εμπράκτως. Είτε ως γονείς, είτε ως δάσκαλοι, είτε ως κοινωνικό σύνολο. Προφανώς όταν φορώ τη ζώνη ή το κράνος μου, σέβομαι τα όρια ταχύτητας, τους άλλους χρήστες της Οδού, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συμπεριφέρομαι ευγενικά, τότε πιθανότατα το παιδί μου θα αναπαράγει αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, στο δρόμο.
Στα παιδιά μέχρι περίπου την ηλικία των 16 ετών αναπτύσσονται ακόμη τα αισθητήρια όργανα, τα οποία φτάνουν σε πλήρη λειτουργία κοντά στη φάση της ενηλικίωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, να κατανοούμε ως κηδεμόνες πως τα παιδιά μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες της οδού καθώς τόσο η αντίληψη όσο και η παιδεία τους, αναπτύσσονται και εξελίσσονται ακόμη. Όσον αφορά στην γενικότερη κουλτούρα ασφάλειας που όλοι πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω, θέλω να επισημάνω τα εξής:
Τα παιδιά μας πρέπει να φορούν κράνος όταν κινούνται με ταχύτητα. Είτε πρόκειται για ποδήλατο, είτε πρόκειται για πατίνι, είτε πρόκειται για ρόλερ, είτε για ιππασία, το ειδικό για την περίσταση κράνος είναι απαραίτητο για την προστασία τους», είπε η Υφυπουργός Μεταφορών.