Αθλητισμός

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: «Έσβησε» το όνειρο της Τσουσοβίτινα για 9η συμμετοχή, στα 48 της χρόνια

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: «Έσβησε» το όνειρο της Τσουσοβίτινα για 9η συμμετοχή, στα 48 της χρόνια Φωτογραφία: EPA/ Noushad Thekkayil
Η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής τραυματίστηκε, δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024.

Η Οκσάνα Τσουσοβίτινα γράφει εδώ και χρόνια ιστορία και ήθελε να προσθέσει ένα ακόμα «κεφάλαιο», στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024. Όμως, ένας τραυματισμός της στερεί αυτό το όνειρο.

Η 48χρονη πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής «κυνηγούσε» την πρόκριση σε Ολυμπιακούς αγώνες για ένατη φορά. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκε ενώ προπονούνταν για το Ασιατικό πρωτάθλημα το οποίο ξεκίνησε σήμερα στην Τασκένδη. Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία της να προκριθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024.

«Δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω και είμαι πολύ στεναχωρημένη, καθώς προετοιμαζόμουν εδώ και καιρό για αυτό τον αγώνα», ανακοίνωσε μέσω Instagram.

Αν και σε περίπτωση που έπαιρνε για ένατη φορά την πρόκριση στην κορυφαία διοργάνωση δεν θα πετύχαινε ρεκόρ, η πορεία της είναι εντυπωσιακή, καθώς στην ενόργανη γυμναστική οι αθλήτριες είναι συνήθως στην εφηβεία και η καριέρα τους δεν κρατά πολλά χρόνια.

{https://www.instagram.com/p/C4-S-nViHjp/?img_index=1}

Η Οκσάνα Τσουσοβίτινα έκανε το ντεμπούτο της σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1992, με την Ενωμένη Ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι αθλητές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό.

Από τότε έδωσε το παρών σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων και επέστρεψε στο βάθρο το 2008, όταν εκπροσωπώντας τη Γερμανία- όπου ζούσε τότε- κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα. Στη συνέχεια, φόρεσε ξανά τα «χρώματα» του Ουζμπεκιστάν.

{https://www.instagram.com/p/C3uAn2eN6u7/}

Είναι από τους τελευταίους εν ενεργεία αθλητές οποιουδήποτε αθλήματος που έχει εκπροσωπήσει τη Σοβιετική Ένωση, με τα χρώματα της οποίας αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1991, σε ηλικία 16 ετών.

Μόνο μία αθλήτρια έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς αγώνες περισσότερες φορές από την Τσουσοβίτινα. Είναι η Γεωργιανή αθλήτρια της σκοποβολής Νίνο Σαλουκβάντζε, που στο Τόκιο αγωνίστηκε για ένατη φορά. Η 54χρονη έχει προκριθεί και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

Η Τσουσοβίτινα, που όλα αυτά τα χρόνια έχει αποσυρθεί πολλές φορές από την ενεργό δράση και έχει επιστρέψει, δεν έκανε καμία δήλωση για το μέλλον της μετά τον τραυματισμό της. Στο παρελθόν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει ακόμα κι αν δεν προκρινόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.