Αθλητισμός

«Θρίλερ» με τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 - Ισχυρό «τείχος» η Βρετανία

UNSPLASH UNSPLASH
Σε «θρίλερ» έχει εξελιχθεί η συμμετοχή ή μη των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Διίστανται οι απόψεις σχετικά με τον αποκλεισμό ή μη των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. 

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακαλεί τον εαυτό της και τις συστάσεις, που είχε η ίδια ανακοινώσει τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Συγκεκριμένα, τότε είχε υπάρξει η σύσταση, ως ένα είδος «έκτακτου μέτρου» οι Ρώσοι αθλητές να αποκλειστούν από τους αγώνες, για τη «δική τους προστασία». 

Τώρα, τάσσεται με την άποψη πως όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση, ανεξάρτητα από το «διαβατήριο» που διαθέτουν.

«Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αποφασίζουν ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ποιους αγώνες και ποιοι αθλητές δεν μπορούν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.  

«Κάθετοι» στη Βρετανία 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προσφέρει στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή και η γραμματέας Πολιτισμού της χώρας, Μισέλ Ντόνελαν τονίζει: 

«Θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή η θέση της ΔΟΕ είναι μακριά από την πραγματικότητα του πολέμου που γίνεται αισθητή από τον ουκρανικό λαό και τα λόγια του ίδιου του προέδρου της ΔΟΕ, Μπαχ πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, όπου καταδίκασε σθεναρά τη Ρωσία για παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την προέτρεψε να «δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη». 

«Θα καταδικάσουμε σθεναρά οποιαδήποτε ενέργεια ληφθεί που επιτρέπει στον Πρόεδρο Πούτιν να νομιμοποιήσει τον παράνομο πόλεμό του στην Ουκρανία – μια θέση που συμμεριζόταν προηγουμένως η ΔΟΕ».

«Εμείς, και πολλές άλλες χώρες, ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτό σε όλη τη διάρκεια, και τώρα θα εργαστούμε επειγόντως μεταξύ των ομοϊδεατών χωρών για να διασφαλίσουμε ότι η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί σε αυτό το ζήτημα».

Οι κινήσεις για την επανένταξη Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους εν γένει, έχουν επικριθεί εντόνως από τη βρετανική κυβέρνηση.

Υπέρ η συντριπτική πλειοψηφία 

Η ΔΟΕ, σύμφωνα με τον  Guardian, είχε επισημάνει τον περασμένο μήνα μετά την Ολυμπιακή Σύνοδο Κορυφής ότι εξετάζεται το μονοπάτι να αγωνιστούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, ενάντια στις επιθυμίες αρκετών ηγετών, αλλά και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη σύνοδο κορυφής, το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας εξέφρασε την προθυμία του για συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών. 

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών και των εκπροσώπων αθλητών που είχε συμβουλευτεί είχε υποστηρίξει το δικαίωμα των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών να αγωνιστούν υπό «αυστηρούς όρους».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι συνεχίζει να εργάζεται σε ένα μονοπάτι που θα επιτρέπει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίζονται ως ουδέτεροι.

Αυτά περιλαμβάνουν το να αγωνίζονται ως ουδέτεροι και θα αποκλείουν κάθε αθλητή που θεωρείται ότι έχει «υποστηρίξει ενεργά» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε δήλωση την Πέμπτη, υποστηρίζοντας την ιδέα ενός μονοπατιού.