Οικονομία

Κλιμακώνουν οι αγρότες με ομόφωνη απόφαση - «Πολιορκία» της Agrotica, προ των πυλών αποκλεισμοί εθνικών οδών

Κλιμακώνουν οι αγρότες με ομόφωνη απόφαση - «Πολιορκία» της Agrotica, προ των πυλών αποκλεισμοί εθνικών οδών Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με τους Θεσσαλούς παραγωγούς να προχωρούν σε ευρεία σύσκεψη και να αποφασίζουν για νέα σύσκεψη μετά το τέλος της Agrotica.

Συγκεκριμένα, στον Πλατύκαμπο αποφασίστηκε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, μετά τη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «δεν επιλύουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα και δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους», όπως δήλωσε.

Τα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν ομόφωνα να πάνε στην Agrotica το Σάββατο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Δεν φεύγουμε από τα μπλόκα με αυτά τα μέτρα και τις εξαγγελίες, διαμηνύουν οι αγρότες

Αποφασισμένοι όχι μόνο να μείνουν, αλλά και να ενισχύσουν τα μπλόκα τους με περισσότερα τρακτέρ είναι οι αγρότες που δηλώνουν ότι τα 5 μέτρα στήριξης που εξήγγειλε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν τους ικανοποιούν αλλά είναι ψίχουλα μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Έντονη δυσαρέσκεια με συμβολικά μπλόκα στη νότια πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Σε μια συμβολική κίνηση, ομάδες αγροτών πραγματοποίησαν αποκλεισμό για μισή ώρα στη νότια πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Με αυτόν τον τρόπο, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους έναντι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσαν: «Περιμένουμε και επιθυμούμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιφανειακού χαρακτήρα».

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις επισημαίνουν ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα δεν περιορίζονται μόνο στη Θεσσαλία.

Υπογραμμίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ολόκληρη η Ελλάδα και όλοι οι τομείς του. Πολλοί αναφέρουν ότι τοώρα αρχίζει ο πραγματικός αγώνας τους και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη, δηλώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό.

Δεν επιλύουν τα πραγματικά και επίκαιρα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, εάν δεν αντιμετωπιστούν, θα οδηγήσουν στην καταστροφή του και στην ανεργία των αγροτών».

Το Σάββατο το αγροτικό συλλαλητήριο

Το αγροτικό συλλαλητήριο που πρόκειται να διεξαχθεί το Σάββατο κατά τη διάρκεια της 30ης Agrotica αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου. Αναμένεται να συμμετάσχουν αγρότες από τη Βόρεια, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.

Συμβολικός αποκλεισμός στον κόμβο Μουδανίων στη Χαλκιδική

Οι παραγωγοί από τη Χαλκιδική εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μετά από συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους, καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς, οι συζητήσεις δεν επικεντρώθηκαν στα αιτήματά τους.

Το μόνο που επιτεύχθηκε, όπως ανέφερε, ήταν η υπόσχεση για διευθέτηση ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Οι αγρότες από τη Χαλκιδική απαιτούν αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, επιστροφή των επιδοτήσεων που είχαν κοπεί, καθώς και γρήγορη και δίκαιη κατανομή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Σχεδιάζουν επίσης ένα διαμαρτυριακό κίνημα με συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού προς τη Θεσσαλονίκη και θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την επόμενη κίνησή τους.