Δημόσιο

Νέο χαράτσι για χιλιάδες πολίτες από τους νέους δασικούς χάρτες

Νέο χαράτσι για χιλιάδες πολίτες από τους νέους δασικούς χάρτες
Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές της χώρας με την φιλοδοξία να λυθούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς ιδιοκτησίας και τις χρήσεις γης - Όπως προκύπτει, όμως, από τις πρώτες αναρτήσεις μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει, ενώ βάζει σε μπελάδες και έξοδα χιλιάδες πολίτες

Οι αναρτήσεις εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου και αφορά σε 33 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας συνολικά 46,8 εκατομμύρια στρέμματα. Με την εκτέλεσή του, τον Ιούλιο 2017, θα υπάρχουν οι πρώτοι κυρωμένοι δασικοί χάρτες, που θα καλύπτουν τόσο μεγάλη έκταση της Επικράτειας.

Σε εφαρμογή του νόμου 4389 που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε., παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία.

Ήδη έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας Μεσσηνίας και Ηλείας. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα αναρτώνται οι χάρτες των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών Καβάλας, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου. Οι αντιδράσεις και τα λάθη όμως είναι πολλά, αφού για παράδειγμα στον Πύργο Ηλείας εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες.

Για οργανωμένο σχέδιο ξεκληρίσματός τους κάνουν λόγο οι αγρότες της Ηλείας, με αφορμή και την ανάρτηση των δασικών χαρτών και το παράβολο που καλούνται να πληρώσουν για τις ενστάσεις, αφού εμφανίζονται τα αγροτεμάχιά τους δασικά και θα πρέπει να προβούν σε ενστάσεις πληρώνοντας βέβαια το σχετικό παράβολο. Αγρότες τονίζουν ότι στο τέλος θα βρεθούν χωρίς γη να καλλιεργήσουν γιατί τα 2/3 της Ηλείας φαίνονται αναδασωτέα, η μισή Ζαχάρω μετά τις φωτιές έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από τους δασικούς χάρτες, ενώ παράλληλα απειλούνται οι επιδοτήσεις που δικαιούνται απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το εύρος των περιοχών που κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι στους δημους Πύργου και Ολυμπίας, όπου από τα 60.500 στρέμματα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ ως αγροτεμάχια, κρίθηκαν αναδασωτέα τα 20.700, δηλαδή το 34%  ενώ ομοίως στους δήμους Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Ζαχάρως από τα 45.300 στρέμματα αγροτεμαχίων το 13% κρίνεται αναδασωτέο

Στην Μεσσηνία από την ανάρτηση των δασικών χαρτών που «εξαφανίζουν» (σχεδόν) ολόκληρους οικισμούς, σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σχεδόν σε όλη την Τριφυλλία και τον δήμο Μεσσήνης.

Από την Δευτέρα 23/1, θα ανοίξει και η εφαρμογή για την υποβολή των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών που θα έχει διάρκεια 60 ημερών και καταληκτική ημερομηνία την 23η Μαρτίου 2017, ενώ η υποβολή των αντιρρήσεων θα είναι μόνο ηλεκτρονική, όπως είναι και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ.

Το ύψος των ειδικών τελών αντιρρήσεων, υπολογίζεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και ξεκινά από 45 ευρώ για εμβαδόν έως 1.000 τ.μ. και φθάνει τα 3.600 ευρώ για έκταση μεγαλύτερη των 300.000 τ.μ. και φέρνει νέες επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.