Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζωντανά μικρόβια μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ακόμη και να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi και άλλα ζυμωμένα προϊόντα που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς μπορούν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Σε άτομα με υπέρταση, η υψηλή κατανάλωση τέτοιων τροφών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και ειδικά από καρδιακά νοσήματα.
Ο Ρόλος της Καθιστικής Ζωής
Η υπερβολική καθιστική ζωή (π.χ. περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα) συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Αντιθέτως, η μείωση του χρόνου καθιστικής δραστηριότητας κάτω από τις 4,1 ώρες ημερησίως φαίνεται να είναι προστατευτική, ειδικά σε άτομα που παράλληλα καταναλώνουν τροφές με προβιοτικά.
Τι Έδειξε η Μελέτη
Υψηλή πρόσληψη μικροβιακών τροφών → Μειωμένος κίνδυνος θανάτου
Περισσότερος καθιστός χρόνος → Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων
Συνδυασμός κακής διατροφής και πολύωρης καθιστικής ζωής → Υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας.
Πολύ λίγος ή υπερβολικός καθιστικός χρόνος φαίνεται επιβλαβής, με την μέτρια καθιστική δραστηριότητα να είναι πιο ασφαλής.
Πρακτικές Συμβουλές
Για άτομα με υπέρταση, οι ερευνητές προτείνουν τη μείωση του καθιστικού χρόνου, ιδανικά κάτω από 4 ώρες την ημέρα.
Παράλληλα προτείνουν την ένταξη τροφών πλούσιων σε ζωντανά μικρόβια στη διατροφή, όπως γιαούρτι, ξινολάχανο ή προϊόντα με φυσική ζύμωση.
Απλές συνήθειες, όπως η προσθήκη κεφίρ στα πρωινά smoothies ή η χρήση ζυμωμένων λαχανικών στα γεύματα μπορούν να βοηθήσουν επίσης.
Πηγή: eatingwell




























