Μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία αλλά και να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Ας δούμε 6 συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στη μακροζωία.
Κρεατίνη
Το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας παράγουν φυσικά κρεατίνη, ένα αμινοξύ που είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική δραστηριότητα και ενέργεια. Μερικές τροφές όπως είναι το κόκκινο κρέας και τα οστρακοειδή ή συμπληρώματα διατροφής περιέχουν κρεατίνη.
Τα συμπληρώματα κρεατίνης διαφημίζονται ως ένας τρόπος για την αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Επιπλέον, κάποιες έρευνες προτείνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.
Η κρεατίνη ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, την ανάπτυξη των μυών και την δύναμη, ωφελώντας τη γενική υγεία.
Η μείωση του οξειδωτικού στρες και η πρόληψη της κυτταρικής βλάβης είναι επίσης δύο οφέλη από την λήψη κρεατίνης.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους στην ανάπτυξη των μυών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πτώσεων, φλεγμονής και απώλειας υγιούς οστικής μάζας.
Μαγνήσιο
Περίπου το 68% των ατόμων δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα μαγνησίου, το οποίο μεταξύ άλλων μειώνει τους πονοκεφάλους και τη δυσκοιλιότητα.
Το μαγνήσιο υπάρχει σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης, υπάρχει στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το μπρόκολο.
Το σώμα μας χρειάζεται μαγνήσιο για περισσότερες από 300 χημικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας και της αποκατάστασης του DNA.
Μία δίαιτα χαμηλή σε μαγνήσιο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, φλεγμονής, καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης, εγκεφαλικού και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη, ένα βασικό συστατικό του κουρκουμά φαίνεται να έχει ισχυρές ιδιότητες κυτταρικής άμυνας που συνδέονται με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με την μακροζωία. Επίσης, έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη εμποδίζει τις κυτταρικές βλάβες.
Ωμέγα-3
Οι διατροφολόγοι συστήνουν τη συχνή κατανάλωση ψαριών και όχι άδικα. Η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνει τη φλεγμονή, και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία.
Τα ωμέγα-3 μπορείτε να τα βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής, στον λιναρόσπορο και τον σολομό.
Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό συνδέονται με μακροζωία και λιγότερες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Νικοτιναμίδη και νιασίνη
Η νιασίνη (Β3) υπάρχει στο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Επίσης, η νιασίνη μπορεί να ληφθεί μέσω συμπληρώματος διατροφής, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα και βιταμίνες.
Η νιασίνη μετατρέπεται από τον οργανισμό σε τρυπτοφάνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD).
Η ενέργεια, η κυτταρική δράση και δομή, τα οποία ενισχύουν την μακροζωία, εξαρτώνται από το ένζυμο NAD.
Μειωμένη κυτταρική ενέργεια, αυξημένο οξειδωτικό στρες, καταστροφή του DNA, φλεγμονή και γνωστικά προβλήματα συνδέονται όλα με χαμηλό NAD.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό αφού υποστηρίζει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού, ενώ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. Με άλλα λόγια η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία εξασφαλίζοντας μία καλή ποιότητα ζωής.
Η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πηγή: healthstat.gr