Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch, η Ενωση κατά του Καρκίνου και η γαλλική εφαρμογή για την διατροφή Yuka ξεκινούν σήμερα κοινή εκστρατεία για την απαγόρευση της ασπαρτάμης - της γλυκαντικής ουσίας που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως εν δυνάμει επικίνδυνη για την υγεία.
Στόχος της εκστρατείας είναι να ασκηθεί πίεση στις Βρυξέλλες για την απαγόρευση του πρόσθετου και την ανάληψη προληπττικών δράσεων από τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την Foodwatch, το ενδεχομένως καρκινογόνο γλυκαντικό περιέχεραι σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που αποκαλούνται «light», όπως ορισμένα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι 0%, τσίχλες κλπ. Μεταξύ αυτών πασίγνωστα brands με zero προϊόντα.
- Αναλυτική λίστα εδώ.
Σύμφωνα με τον Philippe Bergerot, πρόεδρο της Ενωσης κατά του Καρκίνου, δεν υπάρχει «κανείς λόγος να επιτρέπεται οι άνθρωποι να εκτίθενται σε έναν απολύτως αποφευκτό κίνδυνο καρκίνου» και «ζητούμε από τους πολιτικούς ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να την απαγορεύσουν».
Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν του δυνητικού κινδύνου για καρκίνου, έρευνες έχουν αναδείξει επίσης κινδύνους που συνδέονται με τον διαβήτη ή με τον πρόωρο τοκετό.
Η ουσία εντοπίζεται στις ετικέτες των προϊόντων ως Ε951 και επαναξιολογήθηκε στο 2013 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την αξιολόγηση των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, χωρίς να ενοχοποιηθεί.
Η Foodwatch, η Ενωση κατά του Καρκίνου και η Yuka ανησυχούν, ωστόσο, για «συγκρούσεις συμφερόντων» - όπως διευκρινίζεται στην κοινή τους ανακοίνωση: «Περί τα τρία τέταρτα των μελετών για την ασπαρτάμη που θεωρούνται αξιόπιστες από τον EFSA χρηματοδοτήθηκαν από την αγροδιατροφική βιομηχανία ή πραγματοποιήθηκαν υπό την επιρροή της, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της αξιολόγησης των κινδύνων και, κατά συνέπεια, την έγκριση της ασπαρτάμης από τον EFSA».