×

Μήνυμα

Failed loading XML... CData section not finished
img src="https://www.dne internal error: detected an error in element content "
Failed loading XML...
Failed loading XML... CData section not finished img width="768" height="512" src="https://www. Premature end of data in tag description line 1
Υγεία

Κι όμως το παγωτό δεν κάνει και τόσο... κακό!

Κι όμως το παγωτό δεν κάνει και τόσο... κακό! Φωτογραφία: Lama Roscu on Unsplash
Είναι γνωστό ότι το παγωτό περιέχει ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. ¨Ελα όμως που έχει ευεργετικά συστατικά!

Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν υπερβαίνει τα 36 γραμμάρια για τους άνδρες και τα 25 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Όσον αφορά τα κορεσμένα λιπαρά, η AHA συνιστά όχι περισσότερα από 13 γραμμάρια την ημέρα για κάποιον που ακολουθεί μία δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα. Έτσι, μια μερίδα παγωτού καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη όλης της ημέρας.

Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να βγάλετε εντελώς το παγωτό από τη διατροφή σας. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Edwina Clark λέει ότι ενώ είναι αλήθεια ότι το παγωτό είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής και μάλιστα μπορεί να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Στην πραγματικότητα, έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που περιέχει το παγωτό

«Μία μπάλα παγωτό κάθε βράδυ στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής είναι απίθανο να καταστρέψει την υγεία σας», είπε. «Επιπλέον, το παγωτό είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και Β12 και συχνά προσφέρει απόλαυση και νοσταλγία, που είναι σημαντικές λειτουργίες του φαγητού», πρόσθεσε η Clark.

«Η πρωτεΐνη και το λίπος που βρίσκονται στο παγωτό μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης», διευκρίνισε η διαιτολόγος Maggie Michalczyk. «Παίρνετε επίσης λίγη πρωτεΐνη και ασβέστιο όταν τρώτε παγωτό», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, μία άλλη διαιτολόγος, η Tamar Samuels σημείωσε ότι το γάλα και η κρέμα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας για την προαγωγή της υγείας των ματιών και την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

«Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης χολίνη, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και στον μεταβολισμό», είπε. «Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά του παγωτού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κορεσμό σε σύγκριση με άλλα επιδόρπια που είναι κυρίως πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες», πρόσθεσε.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά, η κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων με πλήρες γάλα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έρευνα για αυτό το θέμα εξέτασε κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα από πλήρες γάλα, τα οποία θεωρούνται λίγο πιο υγιεινά από το παγωτό, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Τι ισχύει για το παγωτό που δεν παρασκευάζεται από γάλα

Η Michalczyk τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητα καλύτερο το παγωτό που δεν παρασκευάζεται από γάλα.

«Τα παγωτά που δεν έχουν παρασκευαστεί από γάλα εξακολουθούν να έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά», είπε. «Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πολλά πρόσθετα συστατικά μπορούν να προστεθούν σε αυτού του είδους τα παγωτά για να ενισχύσουν τη γεύση του. Ορισμένα μπορεί να περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, αλκοόλες ζάχαρης, συντηρητικά, πηκτικά και άλλα πρόσθετα», υπογράμμισε.

Η Clark σημείωσε ότι η θρεπτική σύνθεση των μη γαλακτοκομικών επιδορπίων ποικίλλει ανάλογα με τη βάση παρασκευής. «Η βάση μπορεί να είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, η σόγια, η βρώμη ή το γάλα καρύδας», είπε. «Παρόμοια με το παγωτό, τα κατεψυγμένα επιδόρπια χωρίς γάλα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο απολαυστικά αλλά χωρίς ουσιαστική διατροφική βάση», κατέληξε.

Πηγή: Healthstat