Υγεία

Τελικά τι είναι «καλό» για τα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Τελικά τι είναι «καλό» για τα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
Η απάντηση των ειδικών για την ψυχική υγεία των παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη: Δεν εντοπίζεται καμία διαφορά με τα παιδιά ετερόφυλων γονέων, αντίθετα αναπτύσσονται με υγιείς και τυπικούς για την ηλικία τους τρόπους. Μοναδικό πρόβλημα το κοινωνικό στίγμα, που αφορά όλες τις οικογένειες με «μη τυπικά» χαρακτηριστικά.

Η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία παρουσιάζει τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με την ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια, διαψεύδοντας το αφήγημα πως «μπερδεύονται» ή είναι περισσότερο ψυχικά ευάλωτα σε σύγκριση με τα όλα τα υπόλοιπα.

Όπως σημειώνει η ΕΛΨΕ, ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή.

Η επιστημονική έρευνα στο πεδίο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες. Στις περισσότερες έρευνες δεν έχουν βρεθεί διαφορές σε παιδιά ομόφυλων γονέων σε σύγκριση με παιδιά ετερόφυλων γονέων σε κρίσιμες διαστάσεις, όπως είναι η αυτοεκτίμηση, το άγχος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Αναπτυσσούν υγιείς σχέσεις και... δεν «γίνονται» ομοφυλόφιλοι

Αντίθετα οι έρευνες αποδεικνύουν πως τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών αναπτύσσονται με υγιείς και τυπικούς για την ηλικία τους τρόπους σε μια σειρά τομέων, όπως η συναισθηματική ευημερία, οι σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις, η συμπεριφορική προσαρμογή και οι σχέσεις με τους συνομηλίκους.

Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά ομόφυλων γονέων δεν αναπτύσσονται το ίδιο καλά με τα παιδιά ετερόφυλων γονέων δεν βρίσκει υποστήριξη από τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.

Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων επηρεάζει ζητήματα ανάπτυξης ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού των παιδιών δεν συνάδει με τα ερευνητικά δεδομένα.

Σημειώνεται πως έπειτα από ανοικτή πρόσκληση της ΕΛΨΕ συγκροτήθηκε ομάδα ειδικών, η οποία έχοντας μελετήσει τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη των παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, συνέταξε το ακόλουθο κείμενο - με την πρόθεση να συμβάλουμε στην επίκαιρη συζήτηση με αφορμή την επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας.

Τι είναι πραγματικά σημαντικό για τη ψυχική υγεία των παιδιών

Σύμφωνα με την ΕΛΨΕ, εκατοντάδες μελέτες που διεξήχθησαν τις τελευταίες δεκαετίες συμφωνούν ως προς τους παράγοντες που σχετίζονται με την υγιή προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων.

Οι πιο σημαντικοί είναι:

  • η ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού,
  • η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των σημαντικών ενηλίκων στη ζωή του παιδιού ή του εφήβου (για παράδειγμα, οι σχέσεις ανάμεσα στους γονείς) και
  • οι οικονομικοί και άλλοι πόροι που είναι στη διάθεση του παιδιού ή του εφήβου.

Όπως τονίζουν, οι παράγοντες αυτοί ισχύουν ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων. Επομένως, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, οι θετικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια αποτελούν τον κρισιμότερο παράγοντα για την ομαλή προσαρμογή και ανάπτυξη των παιδιών και όχι το είδος ή η δομή της οικογένειας που δημιουργείται.

Το πρόβλημα είναι το στίγμα

Η ΕΛΨΕ σημειώνει πως σημαντικός δυσμενής παράγοντας - για οποιαδήποτε οικογένεια με μη τυπικά χαρακτηριστικά - είναι το κοινωνικό στίγμα.

Με δεδομένο ότι σε κοινωνίες, όπως η ελληνική, εκδηλώνεται στιγματισμός οικογενειών και παιδιών με μη τυπικά χαρακτηριστικά, είναι κρίσιμο να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές, παράλληλα και συμπληρωματικά προς τις νομικές παρεμβάσεις, για την καταπολέμηση του στίγματος σε βάρος των ομόφυλων οικογενειών και των παιδιών που ανατρέφονται σε αυτές.

Διαβάστε το κείμενο της ομάδας ειδικών της ΕΛΨΕ