Υγεία

Σήμερα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για μάσκες σε κλειστούς χώρους και νοσοκομεία

Σήμερα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για μάσκες σε κλειστούς χώρους και νοσοκομεία Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Ο ΕΟΔΥ θα επαναλάβει τα διαδιακτυακά σεμινάρια ενημέρωσης των γιατρών, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων και στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

Σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωση για τις συστάσεις αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω της κυκλοφορίας του κορονοϊου και άλλων ιογενών λοιμώξεων, ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το φαινόμενο της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, κατά τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας, αποδίδεται όχι μόνο στις εορταστικές συνευρέσεις, αλλά και στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την «JN.1», η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα, παγκοσμίως – και στην Ευρώπη.

«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ΕΟΔΥ θα επαναλάβει τα διαδιακτυακά σεμινάρια ενημέρωσης των γιατρών, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων και στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

«Το εμβόλιο συστήνεται ισχυρά για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού γιατί μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο» λέει ακόμα ο κ. Παρασκευής.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε, εκτάκτως και προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας στις Μονάδες Υγείας και -χωρίς να τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας-σε όλους τους κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτήν την περίοδο παρατηρείται επιδημική έξαρση ιώσεων και στον παιδικό πληθυσμό. Οι εποχικοί ιοί, η γρίπη και ο RSV προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις.

«Τα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εξεταστούν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα» αναφέρει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» Αθανασία Λουρίδα, Επιπλέον επισημαίνει «οι γονείς να ανησυχήσουν αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό, αν έχει ασταμάτητους εμέτους και διάρροιες, αν είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, αν δεν μπορεί να φάει, αν έχει υπνηλία ή διέγερση».

Ο κορονοϊός ευθύνεται για μικρό αριθμό λοιμώξεων στα παιδιά. Αντίθετα, τα άτομα μεγάλης ηλικίας και οι χρονίως πάσχοντες που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει τους 1.450 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τους εκατό.