Υγεία

4 μύθοι για τις δίαιτες αποτοξίνωσης που πρέπει να σταματήσεις εδώ και τώρα

4 μύθοι για τις δίαιτες αποτοξίνωσης που πρέπει να σταματήσεις εδώ και τώρα
Τα ψέματα και οι μύθοι που σου έχουν πει για τη δίαιτα αποτοξίνωσης και πρέπει να σταματήσεις να πιστευτείς για το καλό σου.

Aς μπούμε κατευθείαν στο θέμα: Οι αποτοξινώσεις δεν υποστηρίζονται από τους ειδικούς υγείας, επειδή δεν είναι ούτε ασφαλείς, ούτε βιώσιμες, ούτε αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. «Η ιδέα ότι πρέπει να βασανίσετε τον εαυτό σας με ένα ποτό αποτοξίνωσης για 48 ώρες ή μια δίαιτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες χωρίς γεύση για να ξεκινήσετε την υγεία σας πρέπει απλά να φύγει», λέει η Melanie Marcus, MA, RD, διαιτολόγος μαγειρικής στη Charlotte.

«Το να ακολουθείτε μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη διατροφή που πραγματικά σας αρέσει να τρώτε είναι το απόλυτο κλειδί για την υγεία και την ευεξία. Αντί για αποτοξίνωση, συνιστώ να απολαμβάνετε μια ποικιλία τροφίμων, ακόμη και επιεικείς τροφές περιστασιακά, για να οικοδομήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους υγείας».

Ας μάθουμε γιατί οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι η κουλτούρα της δίαιτας στη χειρότερη εκδοχή της και τακτικές για να αντισταθούμε στο τοξικό δέλεαρ τους σύμφωνα με το Theissue

Οι μύθοι για τις δίαιτες αποτοξίνωσης που πρέπει να σταματήσεις τώρα

1.Μύθος: Υπάρχουν ειδικές τροφές που αποτοξινώνουν μαγικά το σώμα

Η αλήθεια είναι ότι η αποτοξίνωση είναι ένα απίστευτα πολύπλοκο σύστημα φυσιολογικών διεργασιών που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες. Σύμφωνα με την Deepti Agarwal, MD, διευθύντρια επεμβατικής και ολοκληρωτικής διαχείρισης πόνου, μακροζωίας στο Case Integrative Health, «δεν υπάρχει ένα μόνο τρόφιμο που θα αποτοξινώσει το σώμα ενός ατόμου. Η αποτοξίνωση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα “πακέτο” φυσιολογικών και ψυχολογικών διεργασιών μέσω των οποίων το σώμα αποβάλλει τις τοξικές ουσίες».

Η Caroline Young, MS, RD, RYT της Whole Self Nutrition επιβεβαιώνει ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι υγιείς ούτε για το σώμα μας ούτε για την ψυχική μας υγεία. «Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως απαιτούν κάποιο επίπεδο περιορισμού και υψηλό επίπεδο ακαμψίας και τα δύο στρεσάρουν το σώμα και το μυαλό αυξάνοντας την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και προκαλώντας ενασχόληση με το φαγητό. Οι αποτοξινώσεις μπορεί να προκαλέσουν άλλα ψυχικά και σωματικά προβλήματα, όπως απομόνωση, κόπωση και εγκεφαλική ομίχλη», λέει η Young.

«Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως απαιτούν κάποιο επίπεδο περιορισμού και υψηλό επίπεδο ακαμψίας και τα δύο στρεσάρουν το σώμα και το μυαλό αυξάνοντας την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες μας, και προκαλώντας ενασχόληση με το φαγητό. Οι αποτοξινώσεις μπορεί να προκαλέσουν άλλα ψυχικά και σωματικά προβλήματα, όπως απομόνωση, κόπωση και εγκεφαλική ομίχλη.» Caroline Young, MS, RD, RYT. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης απλά δεν αξίζουν το σωματικό ή ψυχικό στρες.

2.Μύθος: Η αποτοξίνωση εκτοξεύει την απώλεια βάρους

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συχνά προωθούνται ως μια γρήγορη διαδρομή για την απώλεια βάρους μια «ολονύκτια» λύση. Είναι λογικό: Όταν τρως πολύ λίγο, πίνεις πολύ νερό και παίρνεις χάπια και φίλτρα που μπορεί να σε κάνουν να πηγαίνεις στην τουαλέτα, θα καταλήξεις μερικά κιλά ελαφρύτερη.

Ωστόσο, αυτή η απώλεια βάρους είναι συχνά βραχύβια. Μόλις αρχίσεις να τρως ξανά, θα διαπιστώσεις ότι ξαναπαίρνεις το βάρος που αρχικά έχασες. Η Sheri Berger, RDN, CDCES μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε αυτόν τον μύθο. «Ο μύθος ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης εκτοξεύουν την απώλεια βάρους πρέπει να φύγει. Μπορεί να αισθάνεστε σούπερ ψυχωμένοι όταν έχετε χάσει μερικά κιλά μετά από μέρες που πίνετε μόνο υγρά, αλλά αυτό είναι όλο βάρος νερού και όχι απώλεια λίπους. Τη στιγμή που θα αρχίσετε να τρώτε ξανά φαγητό, το βάρος του νερού θα επανέλθει. Το σώμα μας αποθηκεύει φυσιολογικά μερικά γραμμάρια νερού με κάθε γραμμάριο υδατανθράκων που τρώμε. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σχεδόν σε όλα όσα τρώμε, καθώς είναι η κύρια πηγή καυσίμων μας», λέει η Berger.

3.Μύθος: Τα προγράμματα αποτοξίνωσης είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν

Ο Dr. Agarwal έλεγξε αυτό το γεγονός για εμάς: «Πολλά προϊόντα αποτοξίνωσης που βλέπουμε στο διαδίκτυο, ή ακόμα και που προωθούνται από τους αγαπημένους μας influencers, δεν ρυθμίζονται από το FDA και μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί κατάλληλα για αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν για το σώμα σας».

Μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από τα συμπληρώματα αποτοξίνωσης είναι ελλιπές. Αντ’ αυτού, η έρευνα υποστηρίζει τη διαβίωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τη μείωση του συνολικού τοξικού φορτίου και τη βελτίωση της φυσικής ικανότητας του σώματός να αποτοξινώνεται μόνο του. Η εστίαση στην κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολλών πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος αποτελούν τα δομικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μύθος: Το σώμα δεν είναι ικανό να αποτοξινωθεί μόνο του

Στην πραγματικότητα, έχεις ήδη ένα ενσωματωμένο όργανο αποτοξίνωσης: το συκώτι σου. «Το σώμα μας δεν χρειάζεται ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, επειδή αυτό λαμβάνει χώρα με φυσικό τρόπο. Έχουμε ένα ολόκληρο σύστημα σε λειτουργία για να καταπολεμήσουμε τις ενδοτοξίνες -τις τοξίνες που παράγουμε- και τις εξωτοξίνες ή τις τοξίνες από το περιβάλλον, στις οποίες εκτίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», εξηγεί η Molly Snyder, RDN μια διαιτολόγος με έδρα το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

«Το σώμα μας είναι καλά εξοπλισμένο για να αποτοξινώνει μόνο του μέσω του ήπατος και των νεφρών. Συν το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και το λεμφικό σύστημα. Η υποστήριξη αυτών των συστημάτων είναι πολύ πιο ευεργετική από οποιοδήποτε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, χάπι ή συμπλήρωμα», λέει η Taylor Grasso, MPPD, RD.

Με αυτά τα λόγια, ο Casey Kelley, MD, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του Case Integrative Health προτείνει ότι υπάρχουν περισσότερες αποχρώσεις σε αυτή τη συζήτηση. «Ενώ είναι αλήθεια ότι το σώμα μας διαθέτει ένα φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης, η εισροή τοξινών στο σύστημά μας μπορεί να υπερφορτώσει τα μονοπάτια αποτοξίνωσης και δεν είμαστε σε θέση να αποτοξινωθούμε τόσο βέλτιστα. Αντιμετωπίζουμε περισσότερες τοξίνες στη ζωή μας από ό,τι οι πρόγονοί μας. Σκεφτείτε το σαν έναν νεροχύτη που ξεχειλίζει – όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε να διευρυνθεί ο σωλήνας εξόδου, τόσο το καλύτερο», λέει ο Dr. Kelley.

Ο Dr. Kelley συνιστά να επικεντρωθείς σε συγκεκριμένες συνήθειες που αυξάνουν τη φυσική ικανότητα του σώματός να αποτοξινώνεται. Ακολουθήσε αυτές τις επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές της Dr. Kelley που θα υποστηρίξουν την ενσωματωμένη οδό αποτοξίνωσης του σώματός χωρίς να βλάψουν την υγεία σου.