Σε επανέκδοση του πιστοποιητικού τους θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι είχαν περάσει κορονοϊό, μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, όπως είχε ενημερώσει (και) το news4health.gr.
Γιατί κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επανέκδοση τόσο του πιστοποιητικού νόσησης όσο και επαναμόλυνσης.
Κάποιοι συμπολίτες μας, που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και μετά νόσησαν, αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την επανέκδοσή του πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με πληροφορίες.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα με τα πιστοποιητικά νόσησης όπως μας επιβεβαίωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όσοι είχαν νοσήσει και είχαν βγάλει πιστοποιητικό νόσησης με rapid test και η προθεσμία αυτή που ισχύει το πιστοποιητικό παρέλθει θεωρούνται ανεμβολίαστοι. «Όσοι έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού δεν έχουν κανένα θέμα ακόμα έτσι και αλλιώς και αν είχαν νοσήσει. Η λογική θέλει τον κόσμο να εμβολιάζεται» εξήγησαν στο news4health πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για παράδειγμα πολίτης που έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου και νόσησε στις 24 Ιανουαρίου και είχε βγάλει πιστοποιητικό με rapid test, μας αναφέρει ότι το σύστημα του ζητά PCR (μοριακό) τεστ για να αποδείξει ότι νόσησε. Αυτό συμβαίνει όπως μας εξήγησαν και από τα ΚΕΠ γιατί λογικά πλέον θεωρείται ανεμβολίαστος και πρέπει να προχωρήσει σε τρίτη δόση.
Γιατί ωστόσο μπορεί να θεωρείται ανεμβολίαστος ο συγκεκριμένος άνθρωπος; Σύμφωνα με τα πρόσφατα ΦΕΚ και τις διευκρινίσεις που αυτά δίνουν αυτό λογικά συμβαίνει γιατί έχουν παρέλθει 9 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του ή τρεις μήνες από τον μονοδοσικό εμβολιασμό του. Αν αντίστοιχα έχει κάνει και την τρίτη δόση ή την αναμνηστική δεύτερη για το μονοδοσικό τότε πρέπει να εκδώσει πιστοποιητικό επαναμόλυνσης και όχι απλής νόσησης.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι όσοι νόσησαν αφού ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά την νόσηση είτε με Pfizer (ολόκληρη δόση) είτε με Moderna (μισή δόση) σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Τι αναφέρουν οι αποφάσεις
Αρχικά σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου αναφέρει πάντως ότι μόνο οι εμβολιασμένοι έχουν δικαίωμα επανέκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης.
Συγκεκριμένα, η νέα ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ.18959/02.04.2022 (ΦΕΚ Β 1547), που εκδόθηκε στις 2 Απρίλη και έχει ισχύ μέχρι σήμερα 11 Απριλίου, αναφέρει πάντως μεταξύ άλλων και στα άτομα που δικαιούνται να επανεκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση που αρρωστήσουν ξανά με την COVID-19.
Όπως διευκρινίζεται διευρύνεται η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους τρεις μήνες στους έξι μήνες (180 μέρες) μετά τον πρώτο θετικό διαγνωστικό τεστ. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εκδώσουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και βρεθούν θετικοί.
Επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο, που επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), μπορούν να επανεκδώσουν πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα μπορούν να εκδώσουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης μετά τους 9 μήνες από τον εμβολιασμό τους, γιατί θα θεωρούνται πια ανεμβολίαστοι. 'Αρα αν έχει παρέλθει η προθεσμία των 9 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ακόμα και ήταν διπλός και με βάση το ΦΕΚ θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση. Αντίστοιχα στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολίων, αν πέρασαν τρεις μήνες από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης πρέπει να κάνουν νέα δόση.
Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις πάντως δεν χρειάζεται να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, διότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Συνεπώς, αυτοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα ακόμα και αν νοσήσουν γιατί το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους εξακολουθεί να ισχύει, όπως διαβεβαιώνουν και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Διευκρινίσεις για τα πιστοποιητικά επαναμόλυνσης
Την διευκρίνιση αυτή περιλαμβάνει και το ΦΕΚ ΦΕΚ 766/Τ.Β/18.2.2022) Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 10343 που δημοσιεύτηκε την 18.02.2022 (ΦΕΚ 766/Τ.Β/18.2.2022) σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το χρονικό διάστημα από 19.2.2022 έως και 28.02.2022 δεν προβλέπεται πλέον χορήγηση πιστοποιητικού νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης από τον κορονοϊό – που εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των εμβολιασμένων – ενώ θα χορηγείται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης στους εμβολιασμένους ενήλικες πολίτες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολιασμού τους λόγω εκ νέου λοίμωξής τους από τον COVID-19.
Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα το πιστοποιητικό επαναμόλυνσης θα εκδίδεται είτε
- Σε ενήλικες εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις εμβολίου που επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID-19 για δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους – δηλαδή εντός του χρονικού διαστήματος των επτά μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
- Σε ενήλικες εμβολιασμένους με το μονοδοσικό εμβόλιο που επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID -19 για δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους – δηλαδή εντός του χρονικού διαστήματος των τριών μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης του εμβολίου. Το Πιστοποιητικό επαναμόλυνσης έχει διάρκεια ισχύος 90 ημερών.
- Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ 10343/18.2.2022 πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται 1) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ 14 τουλάχιστον ημερών τον εμβολιασμό τους για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού 2) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης- ανάρρωσης και εμβολιασμού, το οποίο έχει διάρκεια ισχύος 90 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο για κορονοϊό και 3) όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολίων, τριών μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
Σε κάθε περίπτωση η χρήση των πιστοποιητικών και η επίδειξή τους όπως επανέλαβε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σήμερα 11/4 θα επαναξεταστεί τον Μάιο γεγονός το οποίο δείχνει ότι σιγά σιγά οδεύουμε προς την κατάργησή τους. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι δεν αποκλείεται να «παγώσουν» και να επαναφερθούν το φθινόπωρο όπως είχε εξηγήσει ο Υπουργός, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα «χειροτερέψουν».