Η Λυδία Καβράκη, κορυφαία ερευνήτρια στη ρομποτική, την υπολογιστική βιοϊατρική και την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) στο Πανεπιστήμιο Ράις, εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ, που είναι μία από τις κορυφαίες επιστημονικές ενώσεις στον κόσμο, αφιερωμένη στα επιστημονικά επιτεύγματα και την εξαιρετικά πρωτότυπη έρευνα. Η διάκριση έρχεται ένα μήνα μετά την υποδοχή της ως μέλος στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ.
Με την ένταξή της στην NAS, η Καβράκη γίνεται το πρώτο μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Rice και η πρώτη Ελληνίδα που αναγνωρίζεται ως μέλος από τέσσερις αμερικανικούς οργανισμούς, της Εθνικής Ακαδημία Επιστημών (NAS), της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (National Academy of Enginnering, NAE), της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (National Academy of Medicine, ΝΑΜ) και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Αυτή η τιμή όχι μόνο υπογραμμίζει τα ερευνητικά επιτεύγματα της Δρα Καβράκη, αλλά και τον μεγάλο αντίκτυπο της διεπιστημονικής της προσέγγισης που εφαρμόζει, η οποία γεφυρώνει πολλαπλούς τομείς για την προώθηση της γνώσης και της τεχνολογίας. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Ελληνίδα επιστήμονας υπηρετεί την αριστεία και τη διεπιστημονική συνεργασία, γεγονός που την καθιστά ηγέτιδα στην καινοτόμο έρευνα.
Στο Rice, η Δρ Καβράκη είναι καθηγήτρια Πληροφορικής στην έδρα Kenneth και Audrey Kennedy και κατέχει θέσεις στα τμήματα επιστήμης υπολογιστών, ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών, μηχανολογίας και εμβιομηχανικής. Από το 2019, διευθύνει το Ινστιτούτο Ken Kennedy το οποίο συγκεντρώνει περισσότερους από 250 ερευνητές από όλο το πανεπιστήμιο για να συνεργαστούν σε μετασχηματιστικά έργα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, την επιστήμη δεδομένων, την υπολογιστική υψηλής απόδοσης και τους αναδυόμενους διεπιστημονικούς τομείς έρευνας.
Η εκλογή της στη National Academy of Science αναγνωρίζει μια καριέρα πρωτοποριακής διεπιστημονικής έρευνας και καθοδήγησης. Η ανάπτυξη τυχαιοποιημένων αλγορίθμων από την ίδια για τον σχεδιασμό κίνησης ρομπότ μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές πλοηγούνται σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, επιτρέποντας την πρόοδο στη ρομποτική κατασκευή, την εξερεύνηση του διαστήματος και την ιατρική με τη βοήθεια ρομπότ. Στη βιοϊατρική, οι υπολογιστικές της μέθοδοι έχουν ανοίξει νέες δυνατότητες για την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών, την καθοδήγηση της ανοσοθεραπείας του καρκίνου και την επιτάχυνση της ανακάλυψης φαρμάκων.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η επιστημονική πρόοδος, ειδικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την πληροφορική, προχωρά με εξαιρετικό ρυθμό, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και συνεργαζόμαστε με τις μηχανές, τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις ασθένειες και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε για το μέλλον», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Ελληνίδα επιστήμονας.
«Είμαι βαθιά ευγνώμων και ταπεινή που εκλέχθηκα στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Η εκλογή μου ενισχύει το αίσθημα ευθύνης μου να καθοδηγώ και να υποστηρίζω την επόμενη γενιά επιστημόνων, να καθοδηγώ την καινοτομία με προσοχή και να διασφαλίζω ότι η επιστημονική πρακτική βασίζεται σταθερά στις ανθρώπινες ανάγκες και αξίες», πρόσθεσε.
Η έρευνά της χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, τη NASA, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας και το Ινστιτούτο Πρόληψης και Έρευνας του Καρκίνου του Τέξας, μεταξύ άλλων.
Οι τιμητικές διακρίσεις της, εκτός των παραπάνω, περιλαμβάνουν επίσης, την αναγνώρισή της ως μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, της Ένωσης για την Προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 εργασίες και έχει καθοδηγήσει περισσότερους από 40 διδακτορικούς φοιτητές και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, πολλοί από τους οποίους ηγούνται σημαντικών ακαδημαϊκών και βιομηχανικών προσπαθειών.
Η επιστήμονας είναι μεταξύ των 120 νέων μελών από τις ΗΠΑ και των 30 διεθνών εκλεγμένων που εισάχθηκαν ως μέλη στον οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 1863 βάσει ενός καταστατικού χάρτη του Κογκρέσου που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν.
Ολόκληρη η λίστα με τα μέλη του 2025 είναι στον ιστότοπο της NAS.