Επιστήμη

Βλέπεις εφιάλτες; Κόψε τα social media!

Βλέπεις εφιάλτες; Κόψε τα social media!
Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να βλέπουμε εφιάλτες που προκαλούν αγωνία, διαταράσσουν τον ύπνο μας και επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αντικατοπτρίζεται στα νυχτερινά όνειρα.

Ο Reza Shabahang του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία ισχυρίζεται ότι η εκτενής και βίαιη εισαγωγή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει διάφορες πτυχές της, συμπεριλαμβανομένων και των ονείρων μας.

«Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο με τη ζωή μας, ο αντίκτυπός τους εκτείνεται πέρα ​​από τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι και μπορεί να επηρεάσει και τα όνειρά μας», λέει ο κ. Shabahang από το Κολέγιο Εκπαίδευσης, Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας.

Ο κ. Shabahang εισήγαγε την έννοια του εφιάλτη που σχετίζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέπτυξε μια νέα κλίμακα, την Social Media Nightmare-Related Scale  (SMNS), η οποία μπορεί να ποσοτικοποιήσει την επίδραση των σόσιαλ μίντια στα όνειρά μας και ειδικά στους εφιάλτες μας.

Η κλίμακα SMNS αναπτύχθηκε ενσωματώνοντας βιβλιογραφία για τα όνειρα, τους εφιάλτες και τη σχέση μεταξύ των σόσιαλ μίντια και των ονείρων, με έμφαση σε συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η αδυναμία, η απώλεια ελέγχου και η θυματοποίηση.

«Η μελέτη μας εισάγει την έννοια του εφιάλτη σε συσχέτιση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ειδικότερα με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, το διαδικτυακό μίσος ή την υπερβολική χρήση τους», λέει ο κ. Shabahang.

Ένα δείγμα 595 ενηλίκων Ιρανών χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με μέση ηλικία τα 27 έτη (405 γυναίκες και 190 άνδρες) που συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έρευνα τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφεραν εφιάλτες, άγχος, κακή ποιότητα ύπνου και εφιαλτική αγωνία. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή, οι ερωτηθέντες έπρεπε να είναι χρήστες τουλάχιστον ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης, με ελάχιστη χρήση 15 λεπτών ανά ημέρα τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν το Instagram ως την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν συχνότερα (87% Instagram, 11% Twitter και 2% Facebook). 

«Ενώ οι εφιάλτες που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σχετικά σπάνιοι, αυτή η μελέτη παρέχει πληροφορίες για τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ψυχικής υγείας και της ποιότητας του ύπνου», λέει ο Shabahang.

Ο επιστήμονας, προειδοποιεί πως καθώς το τεχνολογικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον ύπνο των χρηστών.

«Με τις ραγδαίες προόδους στην τεχνολογία και τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της εικονικής πραγματικότητας, μαζί με την αυξανόμενη εξάρτηση από αυτές τις τεχνολογίες, αναμένεται τα όνειρα που θα έχουν περιεχόμενο σχετικό με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνουν πιο συχνά. Μελλοντικές μελέτες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το εύρος αυτής της διερεύνησης, εμβαθύνοντας σε τομείς όπως οι εφιάλτες που σχετίζονται με τους αντιληπτούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Για να μετριαστεί η εμφάνιση εφιαλτών που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστούμε μια υπεύθυνη και προσεκτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτει ο Shabahang