Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συζήτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον διεθνολόγο- δημοσιογράφο Δημήτρη Απόκη, στο συνέδριο.
{https://www.youtube.com/watch?v=TofXwrVkrFI}
Γιάννης Βαληνάκης: Η Τουρκία ζητάει και τα μεγάλα νησιά
«Η Τουρκία ζητάει και τα μεγάλα νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο. Ένας καθαρός αναθεωρητισμός συνόρων και διεκδίκηση εδάφους, μακριά από τη θάλασσα», τόνισε ο Γιάννης Βαληνάκης στην τοποθέτησή του.
«Η αποστολή μας επί 44 χρόνια είναι πώς θα μοχλεύσουμε αυτήν την πορεία μας στα όργανα υπέρ του να κερδίσουμε σε διάφορα μέτωπα και να προστατευτούμε απέναντι στην Τουρκία», συνέχισε.
«Εμείς και η Κύπρος δεν νιώσαμε και δεν ζήσαμε το “ποτέ πια πόλεμος”», συμπλήρωσε.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Το ευρωπαϊκό Iron Dome δεν είναι επιστημονική φαντασία
«Η Ευρώπη πρέπει να δει την άμυνα και πρέπει να φτιάξουμε τη δική μας ομπρέλα, τη δική μας ασπίδα. Όχι ένα ανταγωνιστικό ΝΑΤΟ. Αλλά κοινά αμυντικά προϊόντα και αμυντικές λύσεις. Όπως το ευρωπαϊκό Iron Dome που φάνταζε επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν ένα πείραμα προσαρμογής. Ακόμα κολυμπάμε κι αυτή η προσαρμογή δεν έχει επιτευχθεί. Το όλο εγχείρημα βέβαια δικαιώθηκε. Είναι η πιο ανθεκτική στον χρόνο σωστή επιλογή, εθνική επιτυχία», ανέφερε.
«Το “ανήκειν στην Ευρώπη” μάς κάνει άτρωτους και ανίκητους. Ίσως και πιο ισχυρούς απ' όσο είμαστε. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μία αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία. Έχει ρίζες στο Ελσίνκι, αλλά κι αποτέλεσμα ειδικών χειρισμών. Αναγκάσαμε, επίσης, τους βόρειους γείτονές μας να αλλάξουν σύνταγμα και όνομα. Κι σε αυτό η επιτυχία είναι συνολική», συνέχισε.
«Ο Έβρος ήταν η τρίτη επιτυχία εκείνη την κολασμένη Δευτέρα του 2020. Όταν 20.000 άνθρωποι εργαλειοποιήθηκαν με ψευδή υπόσχεση ότι αύριο θα είναι στο Μόναχο. Ότι καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι σε αυτήν την πρώτου είδους υβριδική απειλή είναι μια νίκη του “δεν είμαστε μόνοι”», υπογράμμισε.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να περνά αδιάφορα πως ο Τραμπ έχει απευθυνθεί στον Μασκ», ανέφερε σε άλλο σημείο.
«Όλοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία ότι το ελληνικό brandname είναι πιο δυνατό από ποτέ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι στον σκληρό πυρήνα της ενοποίησης. Όσοι μένουν εκτός, χάνουν. Όσοι είναι μέσα, μοχλεύουν επιτυχία», υπογράμμισε.
Μαρία Δαμανάκη: Πλέον η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη
«Χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πότε πότε πόσοι τυχεροί είμαστε που γεννιόμαστε Ευρωπαίοι. Χρωστάμε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αλλά και στον Λεωνίδα Κύρκο από την ανανεωτική Αριστερά», επεσήμανε η Μαρία Δαμανάκη.
«Περάσαμε μια περίοδο στην οποία η θέση μας στην Ευρώπη δεν ήταν δεδομένη. Κάθε μέρα η παρουσία μας στο ευρώ δεν ήταν δεδομένη. Αν έβαζα τίτλο σε αυτά τα 5 λεπτά της εισαγωγής, θα έλεγα πλέον πως η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη. Γιατί ο κόσμος αλλάζει, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και πλανητικές. Γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να τρέξει, αλλά δεν τρέχει. Τρέχουν οι άλλοι κι όχι εμείς», τόνισε.
«Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική είναι προϊόν συμβιβασμού. Κοιτάμε προς τα μέσα. Η έκθεση Ντράγκι έδειξε το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει προς τα έξω. Πρέπει να δει τον κόσμο», υπογράμμισε.
«Στην Ευρώπη ρυθμίζουμε τα πράγματα. Τα ελλείμματα δεν επιτρέπουν στους φάρους να λάμπουν για πολύ. Λεφτά υπάρχουν για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός φίλου μου», σημείωσε.
«Πρέπει να βγούμε στην Ευρώπη και να δανειστούμε. Να βγούμε ως μεγάλη Ευρώπη. Γιατί, δυστυχώς, το μέγεθος μετράει», τόνισε ακόμα η Μαρία Δαμανάκη.
«Η Ελλάδα έχει πράγματι ευκαιρίες και πρέπει να αξιοποιηθούν. Δίνοντας ένα σαφές σήμα ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είμαστε εμείς και οι κουτοί Ευρωπαίοι. Είμαστε μέλος της οικογένειας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια», τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων.
«Για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες πρέπει να δούμε το δικό μας μαγαζί. Αν πάμε στην Ευρώπη γυρεύοντας τα ρέστα, αυτό το παιχνίδι δεν είναι κανένας διατεθειμένος να το παίξει. Πρέπει η Ελλάδα, που είναι ένα σημαντικός εταίρος, να πάει με συγκεκριμένα σχέδια κι όχι γενικολογίες. Υπάρχουν οι προκλήσεις και τα θέματα, αλλά πρέπει να συμβάλουμε με προτάσεις, αλλά και τακτοποιώντας τα του οίκου μας», τόνισε.
«Πρέπει να έχουμε την αίσθηση των μεγεθών. Η Ελλάδα έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Όχι να υπερτιμούμε ούτε να υποτιμούμε κοιτώντας απέναντι. Αυτή η αντίληψη πως η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου δεν ωφέλησε. Γαργαλάει τα εθνικοπατριωτικά μας ένστικτα, αλλά δεν ακουμπάει πουθενά. Δεν θα πάμε καλά, αλλά θεωρούμε πως είμαστε ο περιούσιος λαός», παρατήρησε.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Στα Σκόπια ένιωσα εχθρός
«Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα εχθρός. Πολιτικά, όχι ανθρώπινα. Με τα Σκόπια οι διαφορές δεν είναι απτές, είναι άυλες και είναι δύσκολο να τις ορίσεις», είπε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
«Η Μέση Ανατολή απαιτεί διαχείριση. Πολλά πράγματα κινούνται στη ζώνη του γκρίζου», επεσήμανε η υφυπουργός Εξωτερικών. «Η Ελλάδα έχει τη συνείδηση πως δεν είναι υπερδύναμη. Αλλά είναι φίλος σε όσους θέλουν φίλους», υπογράμμισε σε άλλο σημείο.
«Το πιο δύσκολο κομμάτι της καριέρας μου ήταν ο κίνδυνος του Grexit. Μια τραυματική εμπειρία. Στο τέλος αποδείχθηκε, βέβαια, ότι κανείς δεν είχε τη διάθεση να βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη», είπε.
«Το ιστορικό βάρος στα Βαλκάνια είναι μεγάλο. Καλώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επαναφέρουν την ηρεμία μετά την πτώση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αλλού πέτυχαν κι αλλού όχι. Δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Είναι μονόδρομος η ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ. Δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει μια μαύρη τρύπα στη μέση. Είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με πριν από 20-25 χρόνια, αλλά παραμένει μονόδρομος. Και σε αυτό η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος», ανέφερε ακόμα.
Προκόπης Παυλόπουλος: «Πρέπει να εκθέτουμε την Τουρκία»
«Δεν πρέπει να υποχωρούμε σε σχέση με όσα προστάζει το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.
Η τουρκική πολιτική έχει τρεις στόχους, επεσήμανε: ένα είδος επικυριαρχίας στην Κύπρο για να έχει μακροπρόθεσμα ένα πόδι στην ΕΕ, συγκυριαρχία στο Αιγαίο υποστηρίζοντας πάγια διχοτόμηση του Αιγαίου, δημιουργία συνθηκών αυτονόμησης στην ελληνική Θράκη.
«Αυτοί οι τρεις στόχοι δείχνουν το θράσος της Τουρκίας. Πρέπει να σταματάμε κάθε βήμα της Τουρκίας. Δεν το κάνουμε πάντα και με την ίδια συνέχεια. Βάζουμε την εξωτερική πολιτική στην προκρούστεια κλίνη. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες. Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί είναι πατριώτες. Τον πατριωτισμό να τον διαμορφώνουμε με μια κοινή γραμμή. Χωρίς υποχωρήσεις που θα μειώσουν το εύρος άσκησης δικαιωμάτων», συνέχισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ο νόμος 4001 του 2011, ο αποκαλούμενος νόμος Μανιάτη, ήταν η κήρυξη αποκλειστικής ζώνης. Τι μας μένει; Να ενεργοποιήσουμε την κήρυξη. Πρέπει να κάνουμε ενεργοποίηση», ανέφερε σε άλλο σημείο.
«Θα έπρεπε να έχουμε κάνει επέκταση μιλίων κάτω από την Κρήτη. Διότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο αμφισβητεί εμπράκτως την ΑΟΖ. Δεν θα πει κανείς “τι κάνουν οι Έλληνες;” αν επεκτείνουμε στα 12 μίλια την ΑΟΖ της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνουμε. Ασκούμε το δικαίωμα αυτό υπό τους όρους του δικαίου της Θάλασσας», συνέχισε.
«Η Τουρκία αμφισβητεί κάθε έννοια ζώνης στα νησιά μας. Παραλογίζεται για τα νησιά», τόνισε.
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι αυτόνομη. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, ιδίως μετά το 1974, βασίζεται στο Δόγμα Καραμανλή, το «Ανήκομεν εις τη Δύσιν», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα δεν ζητά τίποτα από κανέναν, πέρα από την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», επεσήμανε.
Οι βασικές προϋποθέσεις για το Κυπριακό είναι «ομοσπονδιακή λύση με μία νομική προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, πλήρη κυριαρχία, χωρίς εγγυήσεις τρίτων», συνέχισε. «Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να μιλά για δύο κράτη μέσα στον ΟΗΕ. Εμείς είμαστε στο άλλο άκρο από την έννοια της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Δεν νοείται “Γαλάζια Πατρίδα” χωρίς αναθεωρητισμό», πρόσθεσε.
«Αυτό που μας λείπει είναι η συνέχεια στην πολιτική. Εμείς διεκδικούμε το μάξιμουμ που μας αναλογεί. Η Τουρκία υπογράφει συμφωνίες που δεν τις εφαρμόζει, όπως η Συνθήκη της Λοζάνης. Καταρτίζει συμφωνίες που είναι ανυπόστατες, όπως το τουρκολιβικό μνημόνιο γιατί δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», σημείωσε.
«Η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να πειστεί η Τουρκία να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο με νομικό τρόπο. Μόνο σύμμαχοι δεν μπορούμε να είμαστε με την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ. Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας όταν γίνεται ανεκτός γίνεται δείκτης για άλλους», δήλωσε ακόμα.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι συγκυριακή
«Η εξωτερική πολιτική είναι κατεξοχήν πολιτική που δεν μπορεί να είναι συγκυριακή αλλα ιστορική. Όμως για να ασκήσεις εξωτερική πολιτική χρειάζεται μια δημοκρατική εντολή, η οποία είναι συγκυριακή. Και αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ο κατάλογος των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής έχει δύο θέματα: ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Αντίθετα, η Τουρκία έχει πάρα πολλα. Και γι’ αυτή δεν είναι το κρισιμότερο θέμα ασφάλειας, ενώ για εμάς είναι το μόνο θέμα ασφάλειας. Εμείς έχουμε μια προτεραιότητα δική μας που δεν είναι ούτε νατοϊκή ούτε δυτική. Εδώ είναι η στρατηγική μοναξιά μας», επεσήμανε.
«Τα θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν συζητούνται, δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση», τόνισε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε: «Η στρατηγική μας εξαρτάται από την απάντηση στο ερώτημα αν μπορούμε να επεξεργαστούμε σχήμα εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ, εντός του διεθνούς Δικαίου και εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο να γίνει δεκτό από την άλλη πλευρά και να γίνει δεκτό σε δημοψήφισμα».
Τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης αποτελούν ένα success story για τη χώρα συνολικά, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Για πολλές παραμέτρους εθνικής ισχύος, ξεκινώντας από τη λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας, περνώντας στην επιβίωση της οικονομίας κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και φτάνοντας μέχρι τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην εξωτερική πολιτική», εξήγησε.
Γιώργος Γεραπετρίτης: Ας ακούσουμε τον κόσμο
«Καταπολεμούμε τα δίκτυα των διακινητών, λόγω της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Έλληνας πολίτης από την εξωτερική του πολιτική θέλει ασφάλεια. Θέλει την ειρήνη και την ευημερία στην γειτονιά μας. Ας ακούσουμε το κόσμο», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η εξωτερική πολιτική είναι σαν τη μετοχή. Πουλάς όταν είσαι ψηλά», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Μιλώντας για την κρίση στη Μέση Ανατολή, από την οποία ενισχύεται ο ρόλος της Άγκυρας και σχολιάζοντας αν αυτό το γεγονός θα επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Είναι καλό η γνώση και η φρόνηση να μην φτάνουν στο σημείο του μηδενισμού. Η Μέση Ανατολή προφανώς επηρεάζει τη δική μας γεωστρατηγική θέση. Επηρεάζει και το Κυπριακό, όπως επίσης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα, ένα διεθνές αποτύπωμα το οποίο της επιτρέπει να μπορεί όχι μόνο να έχει έναν περιφερειακό ρόλο, αλλά έναν ρόλο αμιγώς διεθνή, να μπορεί να έχει λόγο και να επιβάλλει τις αρχές του διεθνούς δικαίου», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του.
«Με τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουμε καταφέρει και έχει επανεκκινήσει η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να υπάρξει μια παραγωγική διαβουλευτική συζήτηση, που θα στηρίζεται σε θεμελιώδεις αρχές. Θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ο διάλογος αποτελεί ένα πρόσχημα. Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης. Είναι η ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά», συνέχισε.
Νίκος Κοτζιάς: Η Τουρκία έχει δυναμώσει γεωπολιτικά και διπλωματικά
«Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων κρίσεων. Έχουμε την κρίση Ουκρανίας- Ρωσίας, την άδικη επέμβαση της Ρωσίας. Έχουμε την αποσταθεροποίηση της Βοσνίας από όπου μπορούν να κατρακυλήσουν κρισιακά φαινόμενα προς τον νότο. Έχουμε στη Μέση Ανατολή τη σύγκρουση που δείχνει να επεκτείνεται και αλλάζει τους συσχετισμούς», επεσήμανε ο Νίκος Κοτζιάς.
«Η Τουρκία εμφανίζεται να έχει δυναμώσει γεωπολιτικά. Αλλά η πείρα μου, μου λέει ότι έχει δυναμώσει και διπλωματικά. Όταν παγώνουν οι σχέσεις με την Τουρκία, μεγαλώνει η επιθετικότητά της», προειδοποίησε.
Για το Κυπριακό υπογράμμισε: «Άλλο λύση κι άλλο ρύθμιση νομιμοποίησης μιας σχέσης. Στο Κυπριακό συχνά κινδυνεύσαμε να θεωρήσουμε ως λύση κάποιες ρυθμίσεις που νομιμοποιούσαν τα τετελεσμένα. Πολλές από τις ευκαιρίες για την επίλυση του Κυπριακού τις απέρριψαν οι Τούρκοι, δεν χρειάζεται να τις πάρουμε πάνω μας. Κάτω από τη θεωρία των χαμένων ευκαιριών, χάνονται δύο βασικά θεμελιακά πράγματα. Ότι η Κύπρος κέρδισε σημαντικά, όπως την ένταξη στην ΕΕ και τις συμφωνίες για την ΑΟΖ», συνέχισε.
«Ουδείς είπε ότι στη Συρία πρέπει να πάμε να ανακατευθούμε. Η κυβέρνηση όμως ζητάει κάθε φορά να μην κάνουμε κριτική. Μια κυβέρνηση που τους αντιπάλους της τους κατηγόρησε μέχρι και για προδοσία. Σε μια βουλή όπου μου έλεγαν ότι θα μου κόψουν το κεφάλι για τη συμφωνία των Πρεσπών και θα ρίξουν το ακέφαλο σώμα μου στη λίμνη», τόνισε σε άλλο σημείο.
Κόντρα Κοτζιά- Γεραπετρίτη
«Κύριε Γεραπετρίτη πανηγυρίσατε για τις διερευνητικές και ποτέ δεν μας είπατε τι απογίνανε αυτές οι διερευνητικές», είπε ο Νίκος Κοτζιάς
«Μα δεν κάναμε διερευνητικές», του απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Γ. Παπανδρέου: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική εξέλιξη
«Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μια ψυχρή τυπική διαδικασία. Είναι βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα του κάθε λαού, τις ελπίδες τις εμπειρίες και τα όνειρά του
Θεωρώ ως δύο κορυφαίες στιγμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τις αποφάσεις του Ελσίνκι και την προεδρίας της ΕΕ το 2003.
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική εξέλιξη που θα έπρεπε να συμβάλλει στην προώθηση των δυτικών βαλκανίων που λόγω Γαλλίας φρέναρε.
Μπροστά στην πραγματική υπαρξιακή πρόκληση για την ανθρωπότητα και αξιοποιώντας τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεσόγειο και την περιοχή μας, μπορούμε να γίνουμε φάρος πολιτισμού.
Η Ελλάδα για τόσους λαούς είναι «μια ιδέα». Με την ιστορία και την παράδοσή μας, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να ηγηθούμε σε αυτή τη νέα εποχή».
ΠτΔ: Το Κυπριακό το πιο βαθύ τραύμα του ελληνισμού
«Με χαρά παρευρίσκομαι στο συνέδριο που διοργανώνουν το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, το συμβούλιο διεθνών σχέσεων και το Βήμα. Η αποτίμηση της μεταπολίτευσης, μιας μακράς περιόδου πρωτόγνωρης ομαλότητας για τη χώρα μας περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς σταθμούς για την εξωτερική μας πολιτική και την κοινωνία μας. Καθώς η θέση της Ελλάδας εδραιώθηκε ανάμεσα στα προηγμένα κράτη της Ευρώπης.
Η ιδρυτική στιγμή της μεταπολίτευσης συνιστά μια Εθνική τραγωδία. Το πιο βαθύ τραύμα του ελληνισμού που παραμένει ανοιχτό. Η παράνομη τουρκική εισβολή και η κατοχή της στην Κύπρο μας θυμίζει με επώδυνο τρόπο την ευθύνη και το χρέος μας για τη λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ