Πολιτική

Κασσελάκης: Ραντεβού διάσπασης στο συνέδριο - Δεν δίνει Πόθεν Έσχες

Κασσελάκης: Ραντεβού διάσπασης στο συνέδριο - Δεν δίνει Πόθεν Έσχες
Ο Κασσελάκης δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του. Οσα είπε μέσω βίντεο που ανέβασε στα social media.

Μετά από 25 μέρες σιωπής, ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο που ανάρτησε στα social media έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για την καθαίρεσή του και τις νέες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανονικά θα έπρεπε να πούμε ότι ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το βίντεο

Το βίντεο του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τη συνταγή της τρέχουσας αμερικάνικης πολιτικής: προσωπικό ύφος, απλά μηνύματα, επίκληση στο συναίσθημα, στρογγυλεμένα συνθήματα.
Αφού «ζητάει συγγνώμη» από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύτηκαν από την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κόμμα, τους καλεί «να φτιάξουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μη μας διώχνει, αλλά να μας χωράει όλους. Μια νέα ενότητα στη βάση, στην κοινωνία, στην πραγματική ζωή. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει όλη τη δύναμη στα μέλη και τους φίλους. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος. Σήμερα, η φωνή των πολλών. Αύριο, η κυβέρνηση της προόδου».

Και μόνο αυτή η φράση του Κασσελάκη θα αρκούσε για να καταλάβει κανείς ότι η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών. Τι είδους κόμμα είναι αυτό που οι μεν κατηγορούν τους δε ως ενεργούμενα μεγάλων συμφερόντων; Πώς μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο πλευρές όταν ανταλλάσσονται τέτοιες ιταμές κατηγορίες; Υπάρχουν πλέον δύο ΣΥΡΙΖΑ: ο «δικός μας» και ο «δικός τους».

{https://www.facebook.com/100093770103899/videos/1907373503064022}

Όχι συνεργασίες

Στη συνέχεια, ο Κασσελάκη δηλώνει ότι επιδιώκει «μια πατρίδα που θα παρέχει κοινωνική προστασία, ασφάλεια, καλά αμειβόμενη εργασία, και θα δίνει ισότιμες ευκαιρίες σε όλες και όλους να διεκδικήσουν τα όνειρά τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλοστή φορά δεν αναφέρει την αναδιανομή του πλούτου που συνιστά τον ιδεολογικό πυρήνα τόσο της Αριστεράς όσο και της σοσιαλδημοκρατίας.

Θέτει επίσης ένα δίλημμα για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση απέρχεται και το γνωρίζετε. Στη θέση της: Ή θα έρθει μια δήθεν κεντροαριστερή κατασκευή στην υπηρεσία της διαπλοκής. Ή θα έρθει ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ, ένα ανανεωμένο, άφθαρτο και αδιάφθορο κόμμα της Σύγχρονης Αριστεράς».

Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη όχι μόνο δεν συνεργαστεί με άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά ανοίγει μέτωπο απέναντι τους αφού και αυτές κατευθύνονται από την ολιγαρχία. Με πιο απλά λόγια, ο Κασσελάκης λέει ότι θα βαδίσω μόνος γιατί είμαι ο μόνος αδιάφθορος.

Το Πόθεν Έσχες

Παρότι υποστηρίζει ότι είναι ο μόνος αδιάφθορος, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη επιμονή στην άρνησή του να καταθέσει δήλωση Πόθεν Έσχες. Στον επίλογο του μηνύματός του, καλεί τους φίλους του να μην περιμένουν «την ώρα των εκλογών για Πρόεδρο. Γεμίστε τώρα τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους.Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό: «Είμαι εδώ!». «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα. «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί κανένας ψηφοφόρος από την κάλπη».

Αυτό το κάλεσμα σημαίνει ότι:

1. Ο Κασσελάκης δεν προτίθεται να καταθέσει Πόθεν Έσχες -κάτι που γεννάει εύλογες απορίες.

2. Θα επιδιώξει στο συνέδριο να ακυρωθεί η απόφαση της ΚΕ για την κατάθεση Πόθεν Έσχες ως προϋπόθεση υποβολής υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί μια υποψηφιότητα είναι να μην εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που όρισε η ΚΕ για τους υποψηφίους. Δεδομένου ότι ο Κασσελάκης διαθέτει τις υπογραφές 30 μελών της ΚΕ που απαιτούνται, είναι προφανές ότι αυτό που δεν θα έχει (γιατί δεν θέλει να το καταθέσει) είναι το Πόθεν Έσχες του.

Η σύγκρουση

Στα 3,5 λεπτά του βίντεο ο Κασσελάκης δεν λέει σε καμία στιγμή ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Καλεί μόνο τους φίλους του να κινητοποιηθούν για το συνέδριο της 7ης Νοέμβρη προκειμένου να μη αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα. Η απαίτηση να απαλειφθεί η προϋπόθεση της κατάθεσης του Πόθεν Έσχες αναπόδραστα θα οδηγήσει σε σκληρή σύγκρουση στο συνέδριο. Είναι απίθανο η πλειοψηφία να δεχτεί να μπει τέτοιο ζήτημα σε ψηφοφορία. Επομένως, δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση ότι ο Κασσελάκης έδωσε ραντεβού διάσπασης στο συνέδριο.