Πολιτική

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
O Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις εχθροπραξίες στον Λίβανο τόνισε ότι πρώτη επιδίωξη είναι η αποκλιμάκωση πριν γενικευθεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Την ανησυχία του για τη διάχυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Μεσοπρόθεσμο, τα ζητήματα παραβατικότητας ανηλίκων και η εφαρμογή Safe Youth, που θα τεθεί πολύ σύντομα σε λειτουργία, το δημογραφικό, οι περίπου 20.000 προσλήψεις για το 2025 και οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρώτη επιδίωξη είναι η αποκλιμάκωση πριν γενικευθεί η σύρραξη και τόνισε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε αρχές, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε ότι η ειρήνη στη περιοχή είναι προϋπόθεση σταθερότητας και πρόσθεσε ότι «καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία ταχεία αποκλιμάκωση για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου στο Νότιο Λίβανο».

Όσον αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή ανέφερε ότι σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία «είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης, εάν αυτό απαιτηθεί», ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε σε επαφή και με τους εταίρους για πιθανή παροχή βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο».

Αναφορικά με την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Μεσοπρόθεσμο και «σε στοχευμένες δαπάνες υπέρ του πολίτη», στο Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό και στις παρεμβάσεις για το στεγαστικό, σε μέτρα αυστηροποίησης όσον αφορά την παραμέληση ανηλίκων, σε περίπου 20.000 προσλήψεις για το 2025, καθώς και στις ρυθμίσεις για τα αγροτικά «κόκκινα» δάνεια από τις οποίες εκτίμησε ότι θα ωφεληθούν πάνω από 20.000 παραγωγοί και 750 συνεταιρισμοί.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντική την πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας όπως αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ έκανε λόγο για στοχευμένες περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη της προσπάθειας που κατέβαλε για να αφήσουμε πίσω για τα καλά τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών, όπως ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οροφές δαπανών σε ετήσια βάση, αποσυνδέονται από την πορεία των εσόδων και μας επιτρέπουν να μπορούμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε.

Αυστηρότερες ποινές

Όσον αφορά τις στοχευμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής, ειδικά στους νέους, σε φυλάκιση για όσους υποπίπτουν στην ίδια, επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη, ενώ για την απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν κλοπιμαία ανέφερε πως ήταν ευνοϊκό μέτρο που κάποιοι φάνηκε να εκμεταλλεύονται και από δω και στο εξής θα είναι μόνο απλό ελαφρυντικό.

Για την παραβατικότητα των ανηλίκων ανέφερε ότι είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο ζήτημα που αφορά πρωτίστως την οικογένεια ως βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών.

Έκανε λόγο για δυνατότητες αυστηροποίησης των ποινών στα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση ανηλίκων, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσουν και ζητήματα με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πως συνδέεται η ψηφιακή με πραγματική βία, ζήτημα για το οποίο εκτίμησε ότι υπάρχει ανάγκη και κανονιστικής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προανήγγειλε επίσης ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή Safe Youth.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε εξάλλου ότι οι προσλήψεις για το 2025 θα είναι σχεδόν 20.000 με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά στην ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης έκανε λόγο για τολμηρό σχέδιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι με αυτό πάνω από 20.000 παραγωγοί και 750 συνεταιρισμοί θα απαλλαγούν από χρέη και θα δοθεί μια ανάσα σε ένα πρόβλημα που μας έρχεται από την περίοδο της κρίσης από χρέη.