Η επίσημη θέση είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και δεν προσπαθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ δυνητικό κυβερνητικό εταίρο εγκαλώντας τον Ν. Ανδρουλάκη ότι έχει ακολουθήσει μηδενιστική αντιπολιτευτική τακτική («όχι σε όλα»).
Σημαίνει αυτό ότι με άλλη ηγεσία, αν πχ εκλεγόταν πρόεδρος η Α. Διαμαντοπούλου, θα άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν το ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου; Σε μια τέτοια περίπτωση θα τους προβλημάτιζαν οι ψήφοι που θα έπαιρνε η Α. Διαμαντοπούλου από το χώρο του κέντρου που στήριζε μέχρι τις ευρωεκλογές τον Κ. Μητσοτάκη. Για τον Χάρη Δούκα πιστεύουν ότι μπορεί να συσπειρώσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς-αριστεράς, ενώ ούτε τον Παύλο Γερουλάνο θεωρούν εύκολο αντίπαλο. Επομένως, δεν υπάρχει καλό σενάριο από την έκβαση στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ.
Οπως προκύπτει από συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, το πρώτο που τους ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο να είναι μεγάλη η συμμετοχή στην εκλογή ηγεσίας από τη βάση και αυτό να συνδεθεί με μια έκρηξη αντικυβερνητικής διάθεσης. Οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από τους 270.000 ψηφοφόρους του 2021 θα θεωρηθεί επιτυχία από την Χαριλάου Τρικούπη και θα γίνει αντιπαραβολή με την ιστορικών διαστάσεων αποχή στις ευρωεκλογές. Αν, μάλιστα, ξεπεραστούν οι 300.000, τότε η εντύπωση που θα δημιουργηθεί είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και μπορεί, στο ορατό μέλλον, να πλησιάσει τη ΝΔ.
Επειδή ο Κ. Μητσοτάκης έχει επενδύσει στην απουσία εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση, λόγω της αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα άλλαζε τα δεδομένα θα ήταν να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε, δυνητικά και υπό προϋποθέσεις, κόμμα εξουσίας.
Ανησυχία υπάρχει και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των διαρροών από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ που τώρα καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 4%. Αν το ΠΑΣΟΚ βγει ισχυροποιημένο από την εκλογή ηγεσίας, τότε τίποτα δεν αποκλείει αυτές οι μετακινήσεις να πολλαπλασιαστούν, για τον πρόσθετο λόγο ότι, προκειμένου να ανακόψει τις (ακόμη μεγαλύτερες) διαρροές προς τα δεξιά, η κυβέρνηση απομακρύνεται από το κέντρο (εγκαταλείποντας πχ την ατζέντα της ισότητας των δικαιωμάτων για ΛΟΑΤΚΙ+),
Δυσάρεστο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει όλο και μεγαλύτερη ορατότητα το επόμενο διάστημα, με το debate που προγραμματίζεται για τις 24/9 να πιθανολογείται ότι θα έχει μεγάλη τηλεθέαση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ενός σημαντικού εκλογικού κοινού.
Αυτό που ποτέ δεν θα παραδεχτούν άλλα θα ήθελαν στο κυβερνητικό μπλοκ είναι να σημαδευτεί από τοξικότητα η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, να είναι μικρή η συμμετοχή στον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου και να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις την επόμενη μέρα. Για την ώρα, τίποτα δεν δείχνει ότι ο αέρας φυσάει προς μια τέτοια κατεύθυνση.