Ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ο πρώτος από τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που καταθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα (με θέσεις για το ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά, το παραγωγικό μοντέλο, το περιβάλλον κοκ). Το κεντρικό σύνθημα, «ενώνουμε δυνάμεις», είναι ενδεικτικό της πρόθεσής του να απευθυνθεί στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς-αριστεράς για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα αναμετρηθεί στις εκλογές με τη ΝΔ.
Καλώντας σε ανοιχτό διάλογο τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, επιχειρεί να πάρει το προβάδισμα στην πολιτικοποίηση της εσωκομματικής συζήτησης.
Αν και, γενικά, δεν απομακρύνεται από τις θέσεις που καταγράφονται στο επίσημο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, δίνει το δικό του στίγμα προτείνοντας πχ Ιδρυση Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής και δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές σε διάφορα επίπεδα.
Εμβληματική ιδεολογικά είναι η στάση του εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων («δεν μπορεί η ευθύνη της πολιτείας για την εκπαίδευση να υποκαθίσταται με τα ιδρύματα των funds και το εμπόριο πτυχίων χωρίς αντίκρισμα») που θα αποτελέσει νέα διαχωριστική γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση.
Κατά τα άλλα, για τη δημόσια παιδεία, υιοθετεί την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ για «καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε η εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση να μην εξαρτάται από μια μόνο εξέταση».
Προτείνοντας αύξηση των δαπανών για την υγεία στον Προϋπολογισμό στο 8% του ΑΕΠ σταδιακά ξεπερνά το 7,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - έναντι 5,8% σήμερα.
Κοστολογώντας τις προσλήψεις και τις αυξήσεις στις αμεοιβές του υγειονομικού προσωπικού, διευκρινίζει ότι «οι δαπάνες για την υγεία θα ενισχυθούν και με πόρους από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων σε ολιγοπωλιακούς τομείς της οικονομίας».
Για την ακρίβεια, κινείται στη βασική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, προκρίνοντας την εφαρμογή μειωμένου Φ.Π.Α σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, σε περιόδους ενεργειακής κρίσης επιβολή πλαφόν στη λιανική αγορά της ενέργειας
Οι θεσμικές αλλαγές που εισηγείται είναι πιο προωθημένες από όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα:
- Όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση.
- Απόδοση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, αλλά και των τελών παρεπιδημούντων και διαμονής.
- Οι Γενικοί Γραμματείς, οι Διοικητές Οργανισμών και Νοσοκομείων προσλαμβάνονται με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, θητεία και την κατάλληλη αμοιβή.
- Ιδρυση Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, για την εφαρμογή ενός γενναίου στεγαστικού προγράμματος κατασκευής και παροχής κατοικιών σε νέους ανθρώπους και ευάλωτες οικογένειες.
Μεγάλη έμφαση δίνει στη στήριξη των ασθενέστερων, ακόμη και με δωρεάν ρεύμα, ενώ καταλήγει:
«Η ΔΕΗ ως δημόσιος πυλώνας της ενέργειας οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο της, στηρίζοντας ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και, ειδικά, τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Γι’ αυτό και πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία διαμορφώνονται από τη μια μεριά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και από την άλλη οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της».
Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα